Koninklijk paar bezoekt Día di Rincon op Bonaire  | De Oranjes

donderdag 30 april 2015

Koninklijk paar bezoekt Día di Rincon op Bonaire 

30 april was in Nederland tot twee jaar geleden nog Koninginnedag. Op Bonaire hebben ze 30 april echter nog steeds een feestdag, 'Día di Rincon'. Voor het eerst kon het Koninklijk paar daar nu de festiviteiten van bijwonen."Bon die Bonaire!"
Vanuit het vliegtuig had Koning Willem-Alexander al een foto van het eiland Bonaire op twitter gezet met de tekst "Bon die Bonaire! We kijken er naar uit om Dia di Rincon met u mee te vieren". De Koning had zich zelfs aangepast aan de plaatselijke kledinggebruiken. Hij droeg een 'wayabera' - een katoenen hemd dat over de broek gedragen kan worden. Koningin Máxima, die een zonnig geel jurkje droeg, werd na het uitstappen in het dorpje direct begroet door een baby die op een muurtje was neergezet. Het kind kon niet van Máxima's gezicht afblijven.

Dansen in de parade
Tijdens 'Dia di Rincon' laten inwoners hun tradities cultuur en gewoonten zien. Rincon heeft een eigen vlag en is het oudste dorp van Bonaire. Nu Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima op bezoek kwamen, was het extra feestelijk en druk. Na een verwelkoming door de voorzitter van het organisatiecomité, keek het Koninklijk paar naar een vlaggenceremonie met volksliederen en tromgeroffel. Ook was er tijdens het ochtendprogramma tijd voor een wandeling over een markt waar allerlei 'lekkernijen' geproefd werden. Volgens de Koning en Koningin was alles "heerlijk", terwijl geitensoep, kokosgebak en pruimentaart toch niet erg smaakvol klinken.
Per tuk tuk werd het Koninklijk paar vervolgens naar een ander gedeelte van het dorp gebracht voor de 'oogstoptocht' Simandan. Hoewel ze voor de bevolking zelf de hoofdrol waren, maakten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima vooral ook veel foto's van alles wat aan hen voorbij trok. Op het podium waar het Koninklijk paar naar het 'defilé' had gekeken, had Máxima haar gele hakken ondertussen verruild voor 'arpagata' - traditionele dansschoenen. Met de schoenen aan mengde ze zich samen met haar man tussen de dansers en danseressen in de parade. "Het is meer dan de moeite waard om hier te komen. Op een of andere manier was het nooit mogelijk om hier op 30 april te zijn!" grapte de Koning in zijn dankwoord.

Bijzondere postzegels
In museum ChiChi' Tan bekeek het Koninklijk paar 's middags een collectie van traditionele muziekinstrumenten. Ook nam de Koning de eerste uitgave van een bijzonder vel postzegels in ontvangst. Hij staat erop afgebeeld met de vlag van Bonaire in twee varianten. De postzegels zijn bijzonder omdat ze met een CEE-app zijn te scannen. Degene die dat doet, krijgt dan een fragment van het Wilhelmus te horen bij de postzegels waarop de koning prominent staat afgebeeld bij zijn inhuldiging, en van het volkslied van Bonaire op de zegel waarop de vlag voorop staat.

1 opmerking:

  1. Lekkere zonnige foto's. Geel staat Maxima super mooi. Alles past bij elkaar. De armband en oorbellen en zelfs op de markt is het "toetje"? dat Willem Alexander in z'n hand heeft in dezelfde kleuren ;-)
    Ook leuk is dat Willem Alexander eens niet in pak is in de warmte maar een lekker los shirt dat toch netjes is.

    BeantwoordenVerwijderen