Koninklijk paar en Prinses Beatrix naar Caribisch deel van het Koninkrijk | De Oranjes

dinsdag 14 april 2015

Koninklijk paar en Prinses Beatrix naar Caribisch deel van het Koninkrijk

Niet alleen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima vliegen eind april naar het Caribisch deel van het Koninkrijk, ook Prinses Beatrix gaat die kant op. Het gezelschap zal echter niet als drietal verschijnen, want Prinses Beatrix gaat naar Curaçao en Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima naar Aruba en Bonaire. 

'Koninginnedag' op Bonaire
Ooit vierden ze op 30 april Koninginnedag, maar dit jaar zijn Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima niet eens in Nederland aanwezig op 30 april. Op uitnodiging van de gezaghebber van Bonaire wonen ze de viering bij van Dia di Rincon.Na Koningsdag in Nederland, beleeft het Koninklijk paar dus op 30 april alsnog een groot feest. In het oudste dorp van het eiland, Rincon komen tijdens 'Dia di Rincon' jaarlijks duizenden mensen om een feest van cultuur en tradities te vieren. Na een vlaggenceremonie met volksliederen en tromgeroffel volgen enkele toespraken en zang- en dansoptredens. Aansluitend bezoeken de Koning en Koningin de 'Stentenstraat', een proeverij met traditionele gerechten van Bonaire, en het museum ChiChi' Tan, met onder meer een collectie van traditionele muziekinstrumenten. In de middag woont het Koninklijk paar een defilé bij van gewoonten en klederdrachten, die wordt afgesloten met de simadan, het oogstfeest in de vorm van een parade.

SAILAruba 
Op 1 mei bezoeken Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima SAILAruba 2015. In het kader van de viering van 200 jaar Koninkrijk en 350 jaar Korps Mariniers vindt in de haven van Oranjestad van 1 tot en met 3 mei SAILAruba plaats. Na een ontvangst bij Gouverneur Refunjol van Aruba, arriveren de Koning en Koningin per boot bij het SAIL-terrein. Daar opent SAILAruba met een ceremonieel saluut aan de Koning en de Sail-in. Koningin Máxima geeft het startschot voor een jeugdzeilwedstrijd. Aansluitend bekijken de Koning en Koningin een expositie van de Arubaanse Port Authority (APA) en bezoeken zij het Seafood Festival. 's Middags volgt het Koninklijk paar een demonstratie van de Koninklijk Marine en Kustwacht Caribisch gebied en bezoeken zij het tallship Picton Castle. Tot slot wonen de Koning en Koningin 's avonds in de haven van Oranjestad een eenmalige speciale voorstelling bij door medewerkers van Soldaat van Oranje-De Musical. Samen met het Zeemanskoor Aruba wordt een collage gebracht van gedichten en tekstfragmenten uit de literatuur over de Tweede Wereldoorlog in combinatie met scenes en nummers uit de musical zelf.

Prinses Beatrix op Curaçao
2 mei zullen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima op Aruba Stichting Reclassering en de Heart Centered Leadership Foundation bezoeken. Tegelijkertijd opent Prinses Beatrix op Curaçao de tentoonstelling ‘Guera na Kòrsou?!; War in Curaçao 1940-1945’ in het Curaçaosch Museum in Willemstad. Op de tentoonstelling zijn diverse objecten en beelden te zien over Curaçao in de Tweede Wereldoorlog.

1 opmerking:

  1. Fantastisch wat ze alle drie doen voor Nederland, maar ook voor het Caribisch deel van het Koninkrijk

    BeantwoordenVerwijderen