Koninklijk paar bij 75ste verjaardag Koningin Margrethe van Denemarken | De Oranjes

donderdag 16 april 2015

Koninklijk paar bij 75ste verjaardag Koningin Margrethe van Denemarken

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima reisden gisteren opnieuw naar Denemarken af waar Koningin Margrethe haar 75ste verjaardag uitgebreid viert. 

Margaretha Alexandrine Þórhildur Ingrid werd op 16 april 1940 geboren in Kopenhagen en is sinds 1972 de Koningin van Denemarken. Hoewel ze dus vandaag pas 75 wordt, was er gisteravond al een feestelijk galadiner met vele Europese Koninklijke gasten. In Christiansborg Slot, waar het Koninklijk paar een paar weken geleden nog was, liepen ze nu wederom in galatenue. Over hun kleding heen hing de oude en leukste Orde die er is; De Orde van de Olifant. Koningin Máxima kreeg deze Orde recent nog overhandigd bij het staatsbezoek.


Behalve Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima, waren ook de Koningsparen uit België, Noorwegen, Spanje en Zweden en het Groothertogellijk paar uit Luxemburg aanwezig. Grote afwezige was Margrethe's man, Prins Henrik. Hij heeft griep en was nog niet fit genoeg om het galadiner en de festiviteiten van vandaag bij te wonen. Zijn wijn uit Frankrijk zal waarschijnlijk weer wel geschonken zijn bij het diner. Wat er verder gegeten is, is niet bekend.Zoals gezegd is Koningin Margrethe vandaag écht jarig. Jaarlijks kan ze dan rekenen op een traditionele Morgenvækning’. Onder het slaapkamerraam van Fredensborg Slot zingen honderden mensen de jarige Koningin wakker. Vanochtend zongen ook de buitenlandse gasten die overnacht hadden mee. Onder hen ook Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. De jarige Koningin verscheen vervolgens in het open raam. Voor alle Koninklijke gasten stond er ook nog een ontbijt klaar, zodat ze niet met lege maag naar huis gingen. Koningin Máxima vloog hoogstwaarschijnlijk vanuit Kopenhagen meteen naar Washington, daar wordt ze namelijk vanmiddag nog verwacht bij de voorjaarsvergadering van de Wereldbank.

In Denemarken gaat het feest, ook zonder buitenlandse Koninklijke gasten, gewoon verder. Om 12.00 uur is er een balkonscène met de Deense Koninklijke familie, daarna is er een rijtoer door Kopenhagen, gevolgd door een receptie en lunch op het stadhuis. Als klap op de vuurpijl vind er vanavond nóg een galadiner plaats.

8 opmerkingen:

 1. Wat een geweldige mooie jurk droeg onze koningin tijdens
  het galadiner. De jurk van Koningin Letitzia vond ik ook
  mooi, maar wel erg kort wat betreft mouwen. Ze al het
  wel koud hebben gehad, denk ik zo. Mooi verslagje

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Echt? Die jurk van Maxima?! Voor op een begrafenis - ja - maar er hangen zeker wel 10 andere mooie jurken voor op een verjaardag bij haar in de kast.. was wel een mooi plaatje met de koning naast haar kleur in kleur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat onderste gedeelte vind ik ook niet zo mooi nee.. maar als ze 'm zelf maar mooi vind :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het nog meevallen,en ik vind de jurk dus niet lelijk. Heb wel eens lelijkere jurken van Maxima gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. het bovenste deel van de jurk vind ik wel mooi, maar de veertjes (of wat het ook is) onderaan, niet. Wel erg somber als je ziet wat de rest aan heeft. Vooral de jurk van Mathilde is erg mooi van kleur.
  Vraagje, waarom heeft de ene de ordelint links op de schouder en de ander rechts? weet je dat?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat hangt van de orde af. Zo wordt het lint van de Orde van de Olifant bijvoorbeeld over de linkerschouder gehangen en de Orde van de Nederlandse leeuw over de rechterschouder. Volgens mij is de Orde van de Olifant ook een van de weinige (of de enige) die over de rechterschouder moet.

   Verwijderen
 6. gezien de foto's van je, kan je idd zien dat die van de Olifant over links gaat en alle anderen (mathilde en Letizia) over links, die hebben deze orde (nog) niet

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie foto's, Maxima zag er chique uit in zwart. Jammer dat ze alweer vroeg moest vertrekken en niet bij het tweede gala aanwezig kon zijn.

  BeantwoordenVerwijderen