Prinses Margriet opent tentoonstelling 'Sisi, sprookje & werkelijkheid' | De Oranjes

donderdag 9 april 2015

Prinses Margriet opent tentoonstelling 'Sisi, sprookje & werkelijkheid'

Prinses Margriet had vandaag de eer om als eerste de tentoonstelling 'Sisi, sprookje & werkelijkheid' te bekijken. Met haar bezoek werd de tentoonstelling op Paleis het Loo automatisch geopend. 

Voor de gelegenheid was de achterkleinzoon van Keizerin Elisabeth, Aartshertog Michael von Habsburg-Lothringen, uitgenodigd. Samen met Prinses Margriet bekeek hij de tentoonstelling die het ware levensverhaal belicht van Keizerin Elisabeth. Door een gordijn te openen verscheen een groot 'Sisi portret' en was de opening officieel.

In de films die jaarlijks tijdens en rond de kerst worden uitgezonden wordt de keizerin met koosnaam 'Sisi' romantisch en sprookjesachtig neergezet. In werkelijkheid was haar leven zo sprookjesachtig niet. Er hing een grauwsluier om haar heen, eenzaam aan het Weense hof met een strenge hofetiquette, depressief, obsessief, versterkt door de tragische zelfmoord van haar enige zoon en het feit dat ze in 1898 werd vermoord. Aan de hand van filmfragmenten, foto's, schilderijen en persoonlijke bezittingen is haar leven aan het Weense hof, haar kroning tot Koningin van Hongarije en de mythevorming rond haar persoon geïllustreerd. Prinses Margriet zal op de terugweg naar Huis het Loo vast tot de conclusie zijn gekomen dat haar eigen leven een stuk sprookjesachtiger is dan dat van Sisi.

1 opmerking: