Koningin Máxima bezoekt Myanmar | De Oranjes

donderdag 2 april 2015

Koningin Máxima bezoekt Myanmar

Koningin Máxima bracht van maandag t/m woensdag een driedaags bezoek aan Myanmar, als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Haar bezoek bestond uit vele gesprekken, discussies, ontmoetingen en een bezoek aan een markt.

"Ik ben blij dat Myanmar een routekaart heeft ontwikkeld"
Op uitnodiging van de regering van Myanmar die onlangs de financial inclusion 'road map' heeft afgerond, werd Koningin Máxima uitgenodigd om naar het Aziatische land te komen. Volgens de VN heeft het land de potentie om zich verder economisch te ontwikkelen. Goede toegang tot een bank- of spaarrekening, verzekeringen of pensioenen is hiervoor essentieel. In het Chatriumhotel in Yangon, waar de Koningin tijdens haar bezoek verbleef, sprak ze met vertegenwoordigers van banken, microfinancieringsinstituten en telecomaanbieders. De volgende dag, op dinsdag, hield Koningin Máxima op de Yangon University voor studenten een toespraak over het belang van goede toegang tot financiële diensten. "Myanmar kan de achterstand die het heeft op andere Aziatische landen ombuigen in een voorsprong, vooral door het gebruik van moderne middelen als mobiele telefoon voor bankieren", aldus Máxima. "Dat is de reden waarom ik blij ben dat Myanmar een routekaart heeft ontwikkeld om financiële inclusie op verantwoorde wijze uit te breiden" voegde ze trots toe. Aansluitend kreeg de Koningin van enkele studenten een grote bos bloemen overhandigt en moest ze buiten voor het gebouw op een bureaustoel poseren voor een groepsfoto.

Wandeling over de markt
's Middags bezocht Máxima, in gemakkelijke kleding, een markt in het nabijgelegen Hmawbi. Dit plaatsje staat bekend om de levering van groenten, fruit, gevogelte en eieren voor de commerciële stad Yangon. In de afgelopen jaren is de bevolking enorm gegroeid door de komst van migranten, die van het platteland naar de stad trekken. Door deze groei is het aantal financiële dienstverleners te klein om te kunnen voorzien in de vraag naar microfinancieringen aan kleine ondernemers. Door het gebrek aan toegang tot financiële diensten is het voor de mensen in Hmawbi moeilijk om in hun levensonderhoud te voorzien. World Vision is op deze behoefte ingesprongen en verstrekt sinds 2012 microfinancieringen in Hmawbi. Koningin Máxima wandelde over de markt en had onder andere een ontmoeting met de eigenares van een winkel met plastic meubilair en keukengerei. Met haar zoontje op haar arm vertelde ze de Koningin dat ze de toekomst met vertrouwen tegemoet ziet dank zij World Vision.
Ontmoeting met de president
Gisteren was Koningin Máxima tot slot in de hoofdstad Nay Pyi Taw aanwezig bij de lancering van die bewuste 'road map'. Daarnaast had ze ontmoetingen met vertegenwoordigers van onder anderen de regering, de Centrale Bank en het parlement van Myanmar over het belang van goede toegang tot financiële diensten voor de ontwikkeling van de inwoners van het land. Ook werd de Koningin op het presidentieel paleis ontvangen door president Thein Sein. De president haalde herinneringen op van zijn bezoek aan de Eikenhorst enkele maanden geleden. "Ik ben dankbaar voor het warme welkom dat ik in uw land heb gekregen", aldus Thein Sein. Na nog eens een aantal gesprekken en besprekingen met ministers en de gouverneur van de centrale bank kwam er woensdagmiddag een einde aan de serie gesprekken . Máxima sprak met ung San Suu Kyi, de Myanmarese oppositieleidster en winnares van de Nobelprijs voor de Vrede. Met haar besprak Koningin Máxima eveneens het belang van goede financiële diensten voor verdere ontwikkeling van het land.

Voordat ze het vliegtuig instapte reageerde de Koningin ook nog even kort tegen de pers 'dankbaar' te zijn dat het onderzoek naar kunst die de koninklijke familie eventueel door roof zou hebben verkregen, is afgerond. ''Het was veel werk, er moest heel veel worden gecheckt. Ik heb het hele onderzoek met veel interesse op afstand gevolgd. Het rapport geeft ons als familie duidelijkheid. Onze enige opzet is restitutie van het enige stuk en dat loopt voortvarend" aldus Koningin Máxima over het schilderij dat roofkunst bleek te zijn.

4 opmerkingen:

 1. Die blouse die de koningin droeg op de eerste dag tijdens een bezoek aan de markt vond ik haar geweldig staan en zoals we van je gewend zijn, een keurig verslagje van dit drie daagse bezoek

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En een oude bekende blouse. Ze droeg 'm ook tijdens de fotosessie in Argentinië (2012)

   Verwijderen
 2. inderdaad ja, ik wist wel dat deze blouse mij bekend voorkwam, maar van welke gelegenheid, dat wist ik niet meer. Groetjes en zowel jij Vivian als alle lezers van jouw Fijne Paasdagen toegewenst

  BeantwoordenVerwijderen