Oranje nieuws – 1 oktober 2013 | De Oranjes

dinsdag 1 oktober 2013

Oranje nieuws – 1 oktober 2013

Koning Willem-Alexander bij viering 175 jaar Hoge Raad 

Koning Willem-Alexander was vanmiddag in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag aanwezig bij de viering van het 175-jarig bestaan van de Hoge Raad der Nederlanden.

Door middel van een symposium werd stilgestaan bij de maatschappelijke betekenis van het werk van de Hoge Raad die officieel sinds 1 oktober 1838 bestaat. Zoals de rechters van de Hoge Raad in hun werk ook niet het hele proces overdoen maar alleen kijken of de rechters in eerste instantie het recht op de juiste wijze hebben toegepast, zo zag de viering er ook uit. Er werd maar nauwelijks teruggeblikt op de afgelopen 175 jaar, maar vooruit gekeken op een succesvolle toekomst van de hoogste rechter op het gebied van straf-, civiel en belastingrecht. Met een tevreden blik verliet de Koning het pand om thuis, met wat meer tijd dan verwacht, nog een keer zijn toespraak te bekijken die hij vanavond voorleest aan de Israëlische president.

Koningin Máxima geeft startsein Pensioen3daagse

Traditioneel opende Koningin Máxima ook dit jaar de Pensioen3daagse. Dit initiatief van Wijzer in geldzaken wordt al voor de derde keer georganiseerd en vertegenwoordigt ruim 40 organisaties die samenwerken om de consument ‘wijzer in geldzaken’ te maken.

Als erevoorzitter van het platform Wijzer in geldzaken vraagt Koningin Máxima al jaren aandacht voor het belang van financiële educatie en het verstandig omgaan met geld. In het distributiecentrum van de HEMA in Utrecht arriveerde de Koningin vanochtend tegen lunchtijd om het officiële startsein te geven. De Pensioen3daagse heeft dit jaar als thema ‘Heb jij het goed voor elkaar?’ waarbij de nadruk niet alleen op de hoogte van een pensioen zal liggen, maar ook op belangrijke gebeurtenissen die van invloed kunnen zijn op een pensioen, zoals trouwen, uit elkaar gaan of het achterlaten van een partner en/of kinderen bij overlijden. Tijdens de inleidende woorden, werden door alle aanwezigen – inclusief de Koningin – HEMA’s broodjes en rookworsten met genoegen opgegeten. Toen de Koningin vervolgens op het podium een groen kleed wegtrok en daarmee het startsein van de Pensioen3daagse gaf, verscheen er een levend persoon met het logo van het evenement. Ze moest er hartelijk om lachen. Eenmaal buiten werd Koningin Máxima zelfs geacht nog een keer te lachen; in ruil voor een bosje bloemen wilde de gever dat de Koningin samen met haar zou poseren voor een foto. Hoewel de Koningin moeite had om spontaan te lachen, is het eindresultaat van de foto verbluffend. De betreffende bloemengever – die met een te hoge haargrens kampt, – haalt het in de verste verte niet om er zo mooi als Koningin Máxima op te staan.


Foto's ©  v.d. Werf/PPE,  www.ppe-agency.com


Koning Willem-Alexander ontvangt president Peres van Israël
“Ik had gehoopt u eerst in Jeruzalem te treffen. Immers, het gebruik wil dat de jongere de oudere opzoekt en niet omgekeerd “

Op de slotdag van zijn driedaagse bezoek aan Nederland, werd de Israëlische president Shimon Peres vanochtend ontvangen op Paleis Noordeinde door Koning Willem-Alexander. Vanavond kwam hij op uitnodiging van het Koninklijk paar nog een keer naar het paleis voor een diner.

Sinds zondag 29 september was de 90-jarige Peres in ons land. Hij bezocht de afgelopen dagen al de Hollandsche Schouwburg, de Portugese Synagoge, het Vredespaleis en het Anne Frank Huis. Ook werkte hij mee aan een interview voor het programma College Tour van de NTR. De uitzending – die aanstaande vrijdag uitgezonden wordt – is opgenomen in de Ridderzaal. Vandaag begon de Koninklijke en politieke dag met een ceremonieel welkom bij Paleis Noordeinde. In de balkonzaal sprak de Koning kort met de president waarna ze beide hun eigen weg gingen; De Koning moest naar de viering van het 175-jarig bestaan van de Hoge Raad der Nederlanden en de Israëlische president had een gesprek met minister-president Rutte in het Catshuis op het programma staan. Vervolgens bezocht hij ook de Eerste Kamer waar hij een toespraak hield voor de leden van de Eerste en Tweede Kamer.


Foto's: ©  Gera Nieland,  haagsallerlei.nl

Politiek en Koninklijk kwam tot slot vanavond samen in de balzaal van Paleis Noordeinde. Voorafgaand aan het diner werd een foto gemaakt van het Koninklijk paar met de president. Na de Griekse Prinses Marie-Chantal, en de Noorse Prinses Mette-Marit schitterde nu ook Koningin Máxima in dezelfde Valentino creatie. “Uw aanwezigheid hier vervult mij met gevoelens van dankbaarheid, maar ook met enige gêne. Ik ben dankbaar u hier in Den Haag te kunnen begroeten, maar gegeneerd dat u daarvoor zoveel moeite genomen hebt. Ik had gehoopt u eerst in Jeruzalem te treffen. Immers, het gebruik wil dat de jongere de oudere opzoekt en niet omgekeerd.” begon de Koning in zijn toespraak voor de president. Hij sprak lovende woorden over de werkzaamheden van de hoogbejaarde Peres: “Heel uw werkzame leven heeft u in dienst gesteld van de opbouw van de Joodse staat, vanaf uw vroege jeugd in de kibboets Geva en de Labor Zionist jeugdbeweging, later via de overheidsdienst en de politiek, tot op de huidige dag. Uw plichtsbetrachting is een voorbeeld voor eenieder. U wordt wereldwijd bewonderd vanwege uw rol in het vredesproces in het Midden-Oosten en nu vanwege uw invulling van het presidentschap van Israël en uw visie op de wereld en de toekomst. In ons gesprek van vanochtend heb ik dat bevestigd gezien. In uw woorden: "Faith triumphs more often than cynicism or scepticism". In deze moeilijke tijden is uw wijsheid kostbaar, niet alleen in Europa maar ook en vooral in de regio. “


Foto's ©  v.d. Werf/PPE,  www.ppe-agency.com

Ook benadrukte hij de goede banden tussen beide landen: “Nederland wil dan ook waar mogelijk bijdragen aan vrede en veiligheid in het Midden-Oosten en benut daarbij de goede banden met zowel Israël als de Palestijnse Autoriteit teneinde beide aan te moedigen tot duurzame vrede te komen. Samen zetten we onze schouders onder de zaken die ons na aan het hart liggen, zoals innovatie en watermanagement. Op het laatste terrein werkt Nederland al langer samen met Israël, de Palestijnen en andere landen in de regio om de onderlinge samenwerking te bevorderen en de lokale watervoorziening te verbeteren: we zullen dit blijven doen. De betrokkenheid van Nederland bij Israël gaat veel dieper en is veel ouder dan de relaties op regeringsniveau. Het was een Nederlander, Jacobus Kann, een bankier uit Den Haag, die de fondsen heeft geworven en de aankoop mogelijk heeft gemaakt van de grond waar de eerste moderne wijken van Tel Aviv op zijn gebouwd, nu meer dan 100 jaar geleden. Dezelfde Jacobus Kann stond aan de basis van de Nederlandse stichting Joods Nationaal Fonds, die nu, 100 jaar later, nog steeds actief is met het werven van fondsen in Nederland, voor de uitvoering van activiteiten in Israël. Het Fonds heeft de aanleg mogelijk gemaakt van het Koningin Wilhelmina Woud (1970), het Koningin Juliana Woud (sinds 1974) en het Koningin Beatrix Woud (sinds 1980). In lijn met deze traditie heeft het Fonds mijn naam verbonden aan een waterproject in de Negev-woestijn. “ “…”

“Ik eindig door nogmaals uw eigen woorden aan te halen: "Faith triumphs more often than cynicism". Met die woorden nodig ik u uit met mij het glas te heffen. LeChaim. Op het leven, op uw gezondheid mijnheer de President, op uw idealen en op de toekomst van Israël in een vreedzame en veilige regio.” Na de Koning nam president Peres ook nog het woord. Hij noemde het onder andere een voorrecht om het nieuwe Koninklijk paar nog te mogen ontmoeten in Jeruzalem en nodigde hen ter plekke uit over niet al te lange tijd eens langs te komen.

Overig kort nieuws: 
- Volgende week dinsdag verschijnt de eerste 2 euro munt met afbeelding van Koning Willem-Alexander.

9 opmerkingen:

 1. een schitterend verslag weer; jammer van dat loshangend haar. Ik vind dat niet mooi, maar ja, zij blijkbaar wel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt. Er komt nog veel meer nieuws in deze log! Was een drukke dag voor vooral het Koninklijk paar gisteren!

   Verwijderen
 2. Waarom schrijf je zo minderwaardig over iemand met een hoge haargrens? Wie weet hoe erg deze persoon dit vind en dan wordt ze ook nog eens door jouw afschuwelijke manier van schrijven te kijk gezet. Het gaat hier soms echt lijken op roddeljournalistiek. En waarom haalt ze het in de verste verte niet bij Maxima? Net alsof die er zo mooi op staat met die loshangende pieken. Ben jij dan zo perfect, Vivian? Dacht het niet!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee ik ben zeker niet perfect! In tegendeel. Maar ik ga dan ook niet met Máxima op een foto staan om dat extreme verschil te laten zien.

   Verwijderen
  2. Je bent kinderachtig bezig, Iemand die er dus niet zo leuk uitziet in jouw ogen kan dus beter maar niet op de foto met Maxima... Is ze niet de koningin van heel het volk? Of alleen van de "knappe" mensen. Heel triest dat je zo doet.

   Verwijderen
  3. Ik wilde alleen maar aantonen dat men aan het uiterlijk van Máxima nauwelijks kan tippen.. Wij allemaal dus.

   Verwijderen
 3. weer leuk, hoe je schrijft. Luchtig en je maakt er altijd een rond verhaal van. Vindt wel, dat Maxima er als koningin haast altijd moe uit ziet. Dat kan de koning blijkbaar beter aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Maxima niet te toppen? Het outfit met Peres een ramp! Geen idee wie daar advies gegeven heeft- maar zo ga je echt niet over straat.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het pak van Peres is hem te groot. Hij zou toch ook een goed kleemaker hebben? Maar als het je hier niet bevalt Dina, ga je toch ergens anders op een site kijken. Ik vind het haar ook niets zo los, het hele paarse pakje en bruine jurk vind ik niets, is mijn mening. Maar als je dan weer ziet dat ze in Noorwegen er weer mooi uitziet... Ik heb ook wel eens een bad hairday.

  BeantwoordenVerwijderen