De dieren van Paleis het Loo en Paleis Soestdijk | De Oranjes

donderdag 3 mei 2012

De dieren van Paleis het Loo en Paleis Soestdijk

Thema Koninklijke dieren (deel 2)

Wilhelmina’s jeugd in de chalet met Swell
Prinses Wilhelmina groeide op in twee paleizen. In de winter verbleef ze op Paleis Noordeinde en in de zomer op Paleis het Loo in Apeldoorn, wat altijd haar favoriete paleis is gebleven. Bij het Oude Loo had ze namelijk haar eigen chalet die ze voor haar 9e verjaardag kreeg. Haar eigen speelhuis vol poppen en een poppenhuis. De poppen waren haar vriendinnen, maar gelukkig kreeg ze zo nu en dan ook gezelschap van haar Ierse Setter Swell.
deel2_koninklijkedieren.jpg

Samojeden fokken
Op volwassen leeftijd behoorden honden van het ras Samojeden tot haar favoriet. Omdat Wilhelmina hier twee nesten van fokte, kreeg het grote bekendheid in Nederland en werden de honden populairder. Vooral als puppy zien deze honden er als echte vlekkeloze knuffelbeertjes uit. Zodra Prins Hendrik in haar leven komt, gaat de paardensport ook meer in trek komen bij de Koningin. Samen rijden ze veel door de bossen rondom het Loo.Ook Hendrik was dol op honden. Teckel Helga mocht heel vaak met hem mee ergens naartoe. Of het nu een officiële of onofficiële gelegenheid was, hij en Helga waren onafscheidelijk.
hendrikenhelga.jpg

Opvallend is dat Wilhelmina regelmatig met haar honden poseert. Op een foto ter gelegenheid van haar 70e verjaardag in 1950 zit hondje Blackie bij haar op schoot, op zijn halsband is te lezen: ‘Blackie Paleis het Loo’.

Wilhelmina_en_Blackie.jpg

De huisdieren van Paleis Soestdijk
Binnen de paleismuren op Paleis Soestdijk hebben ook flink wat dieren gewoond. Zowel Juliana als Bernhard zijn opgegroeid met dieren, dus namen hun dochters de liefde voor dieren over. Met de jonge Beatrix en Irene wordt gevlucht in 1940 naar Canada, de prinsesjes verblijven daar jaren en krijgen er zelfs een zusje bij: Margriet. In al die jaren was er ook een hond (Jan-Jaap) die de meisjes flink wat vrolijkheid bezorgt heeft. ‘Pappie’ Bernhard was tijdens de oorlog natuurlijk niet vaak bij zijn gezin. Met dit hondje hoopte hij dat het gemis wat afnam bij de prinsesjes. Na de oorlog weer terug op Soestdijk zijn er altijd dieren, ze kwamen regelmatig in beeld bij fotosessies. Af en toe een konijn, maar vooral Martin – de hond van Prins Bernhard wordt bij fotosessies betrokken. Martin was een sealyham terriër die de prins ook tijdens de oorlog vergezelde.De bekendste hond uit Paleis Soestdijk was misschien wel Zara – de hond van Koningin Juliana. Zara – een basenji hond – kon niet blaffen.. Juliana en Zara waren zeer hecht, dus mocht het hondje ook gewoon overal bij aanwezig zijn.


Begraven in de paleistuin
In de tuin van Soestdijk zijn nog altijd de hondengraven te zien. Ze liggen langs het hoofdpad, precies tegenover de oude watertoren. Het eerste hondje (van Koning Willem II) werd hier in 1852 begraven. Niet alleen rondom Soestdijk, maar ook in de tuin van het Loo liggen verschillende dieren begraven. Onder hoge bomen liggen rij – en huisdieren van de Oranjes, zoals pony Caesar van Juliana en ‘Baby’ – het paard van Wilhelmina.

7 opmerkingen:

 1. Vivian, mijn grote complimenten voor deze geweldige en fantastische log!!!! Het zou een goed artikel zijn voor in een tijdschrift.Ik vind de onderste foto meer dan schattig. En wat een mooie honden allemaal, trouwe kameraden..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bijzondere band moet dat geweest zijn tussen Bernhard en Martin

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk om te zien dat de oranjes zo veel van dieren houden!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wanneer is het hondje van prins hendrik overleden het hondje helga?

  BeantwoordenVerwijderen