Oranje nieuws - 23 t/m 25 mei 2012 | De Oranjes

vrijdag 25 mei 2012

Oranje nieuws - 23 t/m 25 mei 2012

Prinses Máxima opent Appel arts Centre en Wijzer in Geldzaken loket

Prinses Máxima opende woensdagochtend de nieuwe locatie van de Appel arts Centre en was 's middags alweer in Amersfoort om daar het eerste ‘Wijzer in geldzaken Geldloket’ te openen.

In een toepasselijk appeltjesgroene jurk arriveerde Prinses Máxima woensdagochtend aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam voor de opening van het Appel arts Centre. Het Appel arts Centre is sinds de oprichting in 1975 een kunstcentrum wat tentoonstellingen, debatten, lezingen en conferenties organiseert. Het rijksmonument is nu gerenoveert tot publieksruimte met expositiezalen, een bibliotheek, kantoren en een restaurant. Na de opening bezocht de prinses de tentoonstelling ‘Topsy Turvy’ waarin kunstenaars met hun werk alternatieve mogelijkheden presenteren om naar de werkelijkheid te kijken.

Omgekleed in haar gedeeltelijk oranje pak (wat ze zondag nog in Londen droeg) opende Máxima s’middags samen met demissionair minister de Jager het eerste ‘Wijzer in geldzaken Geldloket’ in Amersfoort. Het geldloket, een pilotproject van 1 jaar, heeft als doel na te gaan in hoeverre consumenten behoefte hebben aan een fysiek loket voor vragen over geldzaken. Het biedt praktische hulp bij vragen over geldzaken zoals pensioen, verhuizen, uit elkaar gaan of rondkomen. Als het nodig is, worden de bezoekers doorverwezen naar relevante (lokale) instanties. Het blijft niet bij een geldloket voor het hele land, want eind deze maand wordt al een tweede Geldloket in Den Bosch geopend. Het is nog niet bekend of Prinses Máxima die opening ook zal verrichten..

Prof. mr. Pieter van Vollenhoven opent gerestaureerde Tapijtenzaal museum Huis van Gijn

Prof.mr. Pieter van Vollenhoven heeft woensdag in Dordrecht de gerestaureerde 18e-eeuwse Tapijtenzaal in het Huis van Gijn museum geopend.

Het museum Huis van Gijn beschikt over de oudste zaal met wandtapijten die in een Nederlands woonhuis bewaard is gebleven, maar behalve dat heeft het pand ook kunst, historieprenten, meubels, keramiek en zilver in het interieur. De wandtapijten werden speciaal voor deze ruimte in het Vlaamse Oudenaarden besteld. Op de tapijten staan scènes uit het herdersspel ‘Il pastor fido’ afgebeeld, een beroemd verhaal uit de 16de eeuw dat eeuwenlang populair bleef.

De oorspronkelijke bewoner van het pand – Simon van Gijn - was een verzamelaar, die zijn passie voor kunst en geschiedenis graag met anderen deelde. Zijn huis en verzamelingen liet hij na aan de Vereniging Oud-Dordrecht, waarvan hijzelf mede-oprichter was. Tegenwoordig is Huis Van Gijn eigendom van de gemeente Dordrecht. In 2011 besloot de gemeente de tapijtenzaal te restaureren,en omdat Pieter van Vollenhoven voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds is, lag het voor handen de opening door hem te laten verrichten.

Foto: © Francine, http://www.koninklijkegezinnen.punt.nl/

Koningin Beatrix op bezoek bij ‘Werving en Selectie’ - ministerie van Defensie

Koningin Beatrix bezocht woensdag het DienstenCentrum ‘Werving en Selectie’ van het ministerie van Defensie. 


De Koningin is tijdens haar bezoek onder andere geïnformeerd over de nieuwe wervingscampagne "Je moet het maar kunnen". Verder heeft ze kennisgenomen van het instroomtraject Veiligheid en Vakmanschap, dat het ministerie van Defensie in samenwerking met 31 ROC's, verspreid over heel Nederland, aanbiedt. DCWS heeft voor 2012 een defensiebrede aanstellingsopdracht van 3100 nieuwe militairen.

Foto: Ministerie van Defensie

Prinses Laurentien spreekt op bijeenkomst ‘Laaggeletterdheid in bedrijf’

Foto: Stichting Lezen en Schrijven
Prinses Laurentien hield woensdag een toespraak tijdens de bijeenkomst ‘Laaggeletterdheid in bedrijf’ in het Provinciehuis in Zwolle. De bijeenkomst was georganiseerd omdat zorgaanbieder Espria en Stichting Lezen & Schrijven een 3-jarig samenwerkingsverband tekenden. 

Espria wil laaggeletterdheid structureel aanpakken om de kwaliteit van dienstverlening aan klanten en huurders te verbeteren. In Nederland zijn anderhalf miljoen mensen laaggeletterd. Bij de aanpak van laaggeletterdheid wordt Espria de komende drie jaar actief ondersteund door Stichting Lezen & Schrijven. De stichting heeft ruime ervaring met het onderwerp en heeft veel ondersteunend materiaal ontwikkeld. Ze werken steeds meer samen met andere maatschappelijk betrokken instellingen, zoals Espria. Behalve het tekenen van het samenwerkingsverband, stond ‘Laaggeletterdheid in Bedrijf’ ook vooral in het teken van sprekers (die wel kunnen lezen ;) ) zoals natuurlijk Prinses Laurentien – de beschermvrouwe van de Stichting Lezen & Schrijven. Verder kwamen mevrouw Bijleveld, Commissaris van de Koningin provincie Overijssel, en de heer Meerdink, voorzitter van de Raad van Bestuur van Espria en Woonzorg Nederland aan het woord. Ook waren er verschillende workshops waar bezoekers tips kregen om binnen hun organisaties laaggeletterdheid te bestrijden.

Villa Prins Bernhard gesloopt
Definitief einde van l'Elefante Felice

Er is nu echt een definitief einde gekomen aan Prins Bernhard’s droomvilla l’Elefante Felice (De Gelukkige Olifant) in Porto Ercole.

In tijdschrift Weekend zijn deze week foto’s verschenen van een graafmachine die puin ruimt bij het voormalig Koninklijke verblijf. Een Belgische miljonair kocht de villa vorig jaar en was in eerste instantie van plan het verblijf te restaureren. Maar de jaren van leegstand hadden het gebouw geen goed gedaan, dus bleek een sloop de beste optie. Prins Bernhard liet de villa in Porto Ercole in 1959 bouwen. Tot aan zijn dood in 2004 bracht de Koninklijke familie er vele zomervakanties door.

Prins van Oranje bezoekt Wetsus

De Prins van Oranje heeft gisteren een bezoek gebracht aan Wetsus in Leeuwarden.
Tijdens het bezoek werd de prins geïnformeerd over de werkzaamheden van Wetsus en over recente ontwikkelingen op het terrein van watertechnologie. Hij bracht een bezoek aan het laboratorium waar onderzoekers uitleg geven over onder andere Blue Energy (stroom opwekken door het mengen van zoet en zout water), waterbesparing op huishoudniveau, energieterugwinning uit urine, ontzouting van zeewater of grondwater en het winnen van water uit lucht.

Het bezoek werd afgesloten met een lunch met vertegenwoordigers uit het participantennetwerk van Wetsus. De Prins van Oranje heeft Wetsus geopend in 2004. In 2007 heeft de Prins een toespraak gehouden ter gelegenheid van de benoeming van Wetsus tot Technologisch Topinstituut Watertechnologie. Deze benoeming kwam voort uit het nationale Innovatieprogramma Watertechnologie van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Koningin Beatrix ontvangt 120 man voor symposium “The New Social Media”
In het bijzijn van Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima

Gisteravond ontving Koningin Beatrix – namens Stichting Koninklijk Paleis Amsterdam – zo’n 120 deelnemers afkomstig uit wetenschap, bedrijfsleven en media voor het symposium ‘The New Social Media’.

Hoewel Koningin Beatrix niet zo voor de moderne internettechnieken is, zijn Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima dat wel. Ze schoven daarom ook graag aan om te luisteren naar een lezing van de heer Eric Schmidt en Prof. dr. Robbert Dijkgraaf, president van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappe en universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Over twee jaar vind er weer een soortgelijk symposium plaats, dan over een ander actueel en maatschappelijk thema.

Kroonprins Willem-Alexander heist de Blauwe Vlag

Kroonprins Willem-Alexander was vanochtend op het strand bij Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk aan Zee voor de opening van het Blauwe Vlag seizoen 2012. 

Met het heisen van de vlag werd het seizoen officieel geopend. De Blauwe Vlag is de officiële erkenning voor stranden en jachthavens die voldoen aan de eisen van FEE International op het gebied van waterkwaliteit, veiligheid, educatie en aanwezige voorzieningen. De Blauwe Vlag Nederland bestaat dit jaar 25 jaar.

Prins Bernhard stopt bij Antonov

Prins Bernhard treedt terug als niet-uitvoerend lid van de directie van Antonov. Dat maakte de versnellingsbakkenfabrikant vandaag bekend.

Bernhard van Oranje-Nassau is volgens Antonov van mening dat hij onvoldoende in staat is om de benodigde tijd aan zijn functie te besteden. 'Het bestuur heeft zijn terugtreden geaccepteerd en bedankt hem voor zijn waardevolle bijdrage', aldus Antonov.

2 opmerkingen:

 1. prinses Maxima zag er woensdag ochtends erg leuk uit, het outfit wat ze s'middags droeg vind ik echt een misser. De koningin zag er mooi uit, de kleur blauw staat haar mooi!
  Prinses Laurentien droeg ook een leuk jurkje!
  Jammer dat de villa is gesloopt, een fotosessie zal daar dus niet meer bij zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat kon helaas toch al niet meer, omdat de villa sinds 2004 te koop stond en in 2011 verkocht is :)

   Verwijderen