Oranje nieuws – 29 & 30 mei 2012 | De Oranjes

woensdag 30 mei 2012

Oranje nieuws – 29 & 30 mei 2012

Prinses Máxima bij oratie op Nyenrode en opera op Montessori Lyceum

Prinses Máxima was dinsdagochtend aanwezig bij de oratie van prof. dr. Ir. Gert van Dijk op Nyenrode Business Universiteit in Breukelen en was ’s middags op het Haagse Montessori Lyceum te vinden voor de proloog van een educatief- en social mediaproject rondom Mozart’s opera Don Giovanni. 

Oratie koorts

Als je het ver geschopt hebt met je studie kun je er op wachten dat er vroeg of laat iemand van Koninklijke bloede – of aangetrouwd – op de stoep staat. Dat was dinsdag ook het geval. Máxima woonde de oratie bij van de heer Van Dijk op de ‘bekakte’ universiteit Nyenrode als hoogleraar Cooperativ Microfinancial Services in Developing Economies. De heer Van Dijk is al jaren verbonden aan de Nyenrode Business Universiteit, onder meer als hoogleraar Cooperative Entrepreneurship. Daarnaast is hij hoogleraar Theory and practice of cooperatives aan Wageningen University. Eerder promoveerde hij in de economie aan de University of Aberdeen in Scotland. In 2010 was hij voorzitter van de Evaluatiecommissie Q-koorts, en nu heeft hij dus de koorts van ‘Cooperativ Microfinancial Services in Developing Economies’ te pakken. Dat Prinses Máxima op de uitnodiging in ging is niet zo gek, aangezien ze VN-adviseur Inclusice Finance is en in Nederland lid is van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering.

Liefdesbrieven

De prinses zette haar ‘onderwijs bezoek’ voort op het Haags Montessori Lyceum. De school heeft een opera in elkaar gezet, en toonde dinsdagmiddag aan de prinses de proloog daarvan. Met de proloog start een zogenaamde 'facebookopera' over Don Giovanni. Op Facebook kan het publiek vriend van Don Giovanni worden. Na 29 mei ontspinnen zich vervolgens nieuwe verhaallijnen rondom hem en zijn liefdes. Bijdragen aan de facebookopera worden, naast professionele schrijvers, ook geleverd door 400 Haagse leerlingen, die workshops in onder meer zingen, schrijven en acteren volgen. Het klinkt heel vaag, maar het komt er op neer dat de leerlingen de opera dit najaar uitoefenen in samenwerking met het Argentijnse operagezelschap Juventus Lyrica. Reden dat de leerlingen voor de Argentijnse opera kozen is makkelijk te verklaren; dat was de enige manier om Máxima naar hun school te laten komen. Hoewel nog niet eens het hele stuk werd opgevoerd, greep hoofdrolspeler Jos Nargy toch de kans om ‘zogenaamd’ als ‘acteur’ liefdesbrieven aan Máxima te overhandigen.. Foto's: © Richard Mulder

Koningin Beatrix opent Den Haag Sculptuur

Koningin Beatrix heeft dinsdagmiddag op het Lange Voorhout in Den Haag de 15e editie van ‘Den Haag Sculptuur’ geopend. 

Tijdens de jaarlijkse zomertentoonstelling wordt onder de titel ‘The Rainbow Nation’ dit jaar de ontwikkeling getoond van Zuid-Afrikaanse beeldhouwkunst uit de afgelopen zestig jaar. Met de onthulling van het beeld ‘Disclosing Decay’ van Angus Taylor, werd Den Haag Sculptuur officieel geopend. Daarna bekeek de Koningin de andere kunstwerken op het Lange Voorhout die soms wel drie keer zo groot zijn als haar. Foto's: © Gera Nieland, http://haagsallerlei.nl/

Kroonprins Willem-Alexander spreekt op ‘Rio aan de Maas’
“Ik heb op 30 april met een glimlach WC-potten gegooid, maar niet zonder met enige schaamte te denken aan die ruim 2,6 miljard mensen die er geen hebben”

Kroonprins Willem-Alexander hield vanochtend een toespraak tijdens de bijeenkomst ‘Rio aan de Maas’ in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam.

Rio aan de Maas duurt nog de gehele dag, en is bestemd voor mensen die duurzaamheid bevorderen in de eigen buurt, gemeente of bedrijf. De dag is georganiseerd door het Nationaal Platform Rio+20 – een netwerkorganisatie die wil bijdragen een groene ecomonie voor ons land en wereldwijd. In zijn toespraak refereerde de prins aan een proef door schoolkinderen om meer te begrijpen over de wereld van het water. Dit ging simpel met een maatbeker vol water wat het water op de planeet moest voorstellen. Uiteindelijk bleef er 1 druppel schoon water over wat niet vervuild was. “En het is deze ene druppel waar wij van moeten leven. Met nu 7 en straks 9 miljard mensen. Om te drinken. Om ons voedsel te verbouwen.” Daarop verder bordurend kwam de prins al gauw op het onderwerp ‘voedsel en energie’: “ We lopen steeds sneller tegen de grenzen aan van wat onze aarde op kan brengen. Maar zonder water, zonder voedsel of energie, is het leven op aarde onmogelijk.” Als voorzitter van de adviesraad voor water en sanitatie – UNSGAB – maakt hij zich zorgen om de problematiek, toch weet hij ook vrolijk nieuws te melden: “Twee miljard mensen hebben in de afgelopen 20 jaar toegang gekregen tot drinkwater, en dat is fantastisch nieuws!' Wat betreft sanitatie vind hij dat we als wereldbol er ‘wanhopig op achterlopen’. Ook schaamt hij zich voor het WC-pot gooien spel waar hij op Koninginnedag aan mee moest doen: “Hier in Nederland zijn dorpen waar ze voor de lol wedstrijden doen in het gooien met WC-potten. Ik heb daar op 30 april met een glimlach aan meegedaan, maar niet zonder met enige schaamte te denken aan die ruim 2,6 miljard mensen op deze aarde die niet beschikken over zelfs maar de meest basale structuur om op een waardige manier hun dagelijkse behoefte te kunnen doen.”

Tot slot zegt hij: ” Terug naar die ene druppel in die emmer in die Nederlandse schoolklas. Wij proberen steeds weer opnieuw aandacht te vragen voor die ene druppel. Voor het feit dat het deze ene druppel is, vaak opgenomen in een voedselproduct, die het leven op aarde mogelijk maakt. Met steeds meer mensen en steeds meer onzekerheden wordt die ene druppel niet groter. Je zal dus eerlijker moeten delen om te zorgen dat iedereen zijn deel krijgt. Je zal andere manieren moeten vinden om voldoende voedsel te produceren met minder water. En je zal moeten zorgen dat je dat water niet vervuilt, maar juist hergebruikt. Voor Nederlandse schoolkinderen stonden deze conclusies op wereldwaterdag al snel als een paal boven water. Voor UNSGAB zijn het onze drie kernboodschappen richting Rio, of dat nu da Janeiro is of aan de Maas. Het is aan U om hier nu wereldwijd werk van te maken! “

Lees hier de volledige toespraak.

Prinses Máxima bezoekt ondernemende basisschoolleerlingen
…en ontvangt thuis met haar man een verlaat verjaardagscadeau

 Prinses Máxima nam vanochtend in het Amsterdam Center for Entreprenuership (ACE) het onderzoek ‘Effecten van onderwijs in ondernemen op de basisschool’ in ontvangst, en ontving vanmiddag thuis met haar man de Brigade Koninklijke Marechaussee die hen een verlaat verjaardagscadeau kwamen aanbieden.

Foto: Audio Visuele Dienst Defensie
Al vaker is Máxima betrokken bij het lesprogramma van Bizworld. Dit lesprogramma wordt wereldwijd gebruikt om ondernemende kennis en vaardigheden te ontwikkelen bij leerlingen van groep 8 van de basisschool. Drie studenten van de Universiteit van Amsterdam deden de afgelopen twee jaar onderzoek naar de effecten van het lesprogramma. Die onderzoeksresultaten werden vanochtend aan de prinses aangeboden. Na de presentatie liep de prinses over een - door leerlingen uit groep 8 - georganiseerde markt. Als trotse pauwen met hun eigen productjes vertelden ze over hun ervaringen met het lesprogramma. Het ondernemerschap is voor de kids nu al veel beter te begrijpen en ze beleven er zelfs plezier van. Máxima kon het niet laten een paar armbandjes voor haar dochters te kopen, want van hoge verkoopprijzen hebben de leerlingen nog geen kaas gegeten.

Eenmaal thuis op Villa Eikenhorst, net op het moment dat Máxima de armbandjes aan haar dochters overhandigde, stond de Brigade Koninklijke Marechaussee voor de deur. Het bezoek vond plaats ter gelegenheid van de verjaardag van de prins op 27 april en de prinses op 17 mei. Het trompetterkorps speelde speciaal de nieuw gecomponeerde Prinses Máxima mars.

Prinses Margriet bij lazing 145-jarig bestaan Rode Kruis

Prinses Margriet was vandaag in Den Haag aanwezig bij de eerste Henry Dunant lezing ter gelegenheid van het 145-jarig bestaan van het Rode Kruis in Nederland. 

De lezing werd gegeven door Commandant der Strijdkrachten, generaal Peter van Uhm.Prinses Margriet is erevoorzitter van het Nederlandse Rode Kruis en lid van de Governing Board van de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maan-verenigingen (IFRC).


Overig kort nieuws: 

- Kroonprins Willem-Alexander, Prinses Máxima en dochters hebben het pinksterweekend doorgebracht op de Groene Draeck over de Friese wateren.  - De broers Prins Bernhard en Prins Pieter-Christiaan hebben op pinksterdag meegedaan aan het GT Championship. De race werd gehouden op circuit Zandvoort, waar de prinsen als 7e finishten.  

- TV-tip: 30 mei t/m 1 juni: Nederland 2, 19.30 uur: 'The Diamond Queen'

2 opmerkingen: