Prinses Juliana in 1928 | De Oranjes

donderdag 10 mei 2012

Prinses Juliana in 1928

Tussen 28 juli en 12 augustus 1928 worden de Olympische Spelen in Nederland (Amsterdam) gehouden. Dit bijzondere evenement wordt door Prins Hendrik geopend. Hoewel Koningin Wilhelmina en Prinses Juliana bij de opening ontbreken, zijn ze wel gedurende de spelen bij verschillende sporten aanwezig. Ook maken ze de sluitingsceremonie mee op 12 augustus.
Schilderij van Juliana, gemaakt in 1928 door Willem Bastiaan Tholen


Tien dagen daarvoor – op 2 augustus wordt de 70e verjaardag gevierd van Koningin-moeder Emma. Het is een besloten feest op Soestdijk, waar alleen familieleden mochten komen. Juliana had toch vakantie dus kon de verjaardag van haar oma én de Olympische Spelen meebeleven. 

Emma laat regelmatig weten blij te zijn voor Juliana dat ze nu min of meer in een wereld búiten de beschutte kooi leeft. Maar hoe normaal Juliana ook haar Leidse studietijd wil beleven, ze zal altijd anders blijven dan haar studiegenoten. 
Juliana met studiegenoten


Ook in villa ’t Waerle in Katwijk waar Juliana en haar vriendinnen tijdens de studie verblijven zit hofhouding.. Ondanks haar positie krijgt Juliana het voor elkaar dat studenten haar gewoon ‘Jula’ noemen en geen bijzondere aandacht aan haar besteden. In de villa kan ze echt zichzelf zijn, en in Leiden lukt dat ook aardig. Ze kan er zelfs rustig de straat op om te winkelen. Wel liep er altijd een lakei achter haar aan. De man kreeg regelmatig de schrik van z’n leven als Juliana weer eens probeerde uit het oog van de lakei te raken en hij haar snel weer moest zoeken.

Als Juliana na de zomer weer teruggaat naar ’t Waerle voelt dat echt als thuiskomen. In de zomervakantie was een oude piano uit het paleis naar de villa gebracht. Hier maakte Juliana en haar vriendinnen volop gebruik van. Zelf liedjes schrijven doet de prinses dan ook nog regelmatig – ze had niet voor niets in 1927 de wedstrijd van het studentenlied van het jaar gewonnen.

2 opmerkingen:

  1. Het is en blijft een prachtige, mooie serie uit het leven onze oud Koningin Juliana. Dit jaar 1928 ook weer heel mooi uiteengezet.

    BeantwoordenVerwijderen