Oranje nieuws – 8 & 9 mei 2012 | De Oranjes

woensdag 9 mei 2012

Oranje nieuws – 8 & 9 mei 2012

Koningin Beatrix bij jubileumviering 50 jaar WNF
Na afloop direct naar Friso..
Met pandabeer i.p.v. boeket

Koningin Beatrix was dinsdag op het stoomschip Rotterdam (SS Rotterdam) aanwezig bij de openingsceremonie van de internationale jaarvergadering van het Wereld Natuur Fonds. 


Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Nederlandse vestiging werd deze vergadering in Nederland gehouden. Het WNF werd in 1961 opgericht onder de naam World Wildlife Fund, met Prins Bernhard als eerste internationale president. Sinds 1986 heet het ‘World Wide Fund for Nature’ en is het in meer dan 100 landen actief. Doel van het WNF is de belangrijkste leefgebieden van planten en dieren te beschermen.

In plaats van het traditionele boeketje, kreeg de Koningin nu een pandabeer ter vervanging, die natuurlijk veel leuker is dan een boeket.. Eenmaal aan boord hield professor Jorgen Randers een betoog over hoe de wereld er in 2052 uit zal zien. Daarna kreeg Koningin Beatrix een rondleiding langs de LIFE expositie met foto’s van natuurfotograaf Frans Lanting. Speciaal voor het jubileum heeft de SS Rotterdam 75 prachtige natuurfoto’s naar Nederland gehaald.

Direct na het bezoek, stapte de Koningin op het vliegtuig naar Londen (met de pandabeer mee voor Luana en Zaria) om haar zoon Friso te bezoeken in het Wellington Hospital. Koningin Beatrix gaat ieder weekend naar haar zoon, maar kon de afgelopen dagen niet vanwege o.a. Dodenherdenking en Bevrijdingsdag.

Kroonprins Willem-Alexander opent rioolwaterzuiveringsinstallatie en reikt Koning Willem I prijs uit

Kroonprins Willem-Alexander opende dinsdagmiddag in Epe de eerste rioolwaterzuiveringsinstallatie en reikte daarna in Venlo op de Floriade de Koning Willem I prijs 2012 uit.

De nieuwe zuiveringstechnologie – genaamd Nereda – maakt het mogelijk huishoudelijk en bedrijfsafvalwater duurzaam en energiezuinig te zuiveren. De prins maakte dan ook graag van deze uitnodiging gebruik de nieuwe installatie officieel te openen. Na de opening kreeg de prins een rondleiding over het terrein en werd er geïnformeerd én gedémonstreerd wat voor resultaat de rioolwaterzuiveringsinstallatie maakt. Niets aan het schone water doet ook maar vermoeden dat het voorheen in het riool geleefd heeft. Toch besloot de prins nog maar even geen slok van het water te nemen.

Een paar uur later was hij alweer in Venlo om op de Floriade de Koning Willem I Prijs uit te reiken. De Koning Willem I Prijs is een ondernemingsprijs die sinds 1958 tweejaarlijks wordt toegekend door de Koning Willem I Stichting. Behalve de Koning Willem I prijs reikte hij dit jaar ook de Koning Willem I Plaquette uit (voor Duurzaam Ondernemerschap) De winnaars poseerden als trotse pauwen op het podium met Koning Willem I en Koning Willem IV ;)

Prinses Laurentien laat Atlantische steuren vrij in de Maas

Prinses Laurentien bracht vandaag met leerlingen van de Rotterdamse Wilhelminaschool Atlantische steuren te water in de Maas. 

Na meer dan 50 jaar afwezigheid is de Atlantische steur terug in de Nederlandse rivieren. Laurentien – o.a. door haar ‘onderwater boeken’ – een goede ‘relatie’ met de onderwaterwereld kwam graag naar Rotterdam om de vissen ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het WNF weer in Nederlands water te laten zwemmen.

Morgen worden in Nijmegen nog zo’n 14 steuren teruggezet. De terugkeer van deze vis, die nog meer bedreigd is dan de reuzenpanda, is de kroon op het werk aan levende rivieren. Veel leefgebied voor de steur is de afgelopen jaren hersteld, rivierwater is schoner en de visserij duurzamer. Daarom achten het Wereld Natuur Fonds, ARK Natuurontwikkeling en Sportvisserij Nederland de tijd rijp om deze indrukwekkende zoetwatervis, ouder dan de dinosaurus, weer in de Nederlandse rivieren terug te brengen. In de loop van mei volgen nog ruim 30 steuren.

3 opmerkingen:

  1. Inderdaad een heel goede vervanging van een boeketje, de mascotte van het WNF onder haar arm :) Leuk!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk dat de koningin een panda beertje had als vervanger van het boeketje! Je hebt zoals altijd weer een mooie overzicht gemaakt van het nieuws!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zoals altijd weer mijn complimenten wat betreft het verslagje. En een heel leuk idee en heel toepasselijk een panda beertje i.p.v. een boeketje

    BeantwoordenVerwijderen