KONINGINNEDAG 2012: Rhenen en Veenendaal | De Oranjes

maandag 30 april 2012

KONINGINNEDAG 2012: Rhenen en Veenendaal

"Het is jammer en verdrietig dat onze familie vandaag niet compleet is"

Rond 10 uur arriveerde de Koninklijke bus vanochtend in het overvolle Rhenen. Prof.mr. Pieter van Vollenhoven – die vandaag 73 jaar wordt - en ook Prinses Anita zaten niet in de bus. Anita is ziek thuis met een longontsteking en Pieter van Vollenhoven kan maar een beperkt stukje lopen vanwege een ontsteking aan zijn voet. Later in Veenendaal voegde hij zich wel bij de familie. En uiteraard ontbraken door veel heftigere omstandigheden Prins Friso en Prinses Mabel. Al bij het uitstappen uit de bus werden de aanwezige leden van de Koninklijke familie (Koningin Beatrix, Kroonprins Willem-Alexander, Prinses Máxima, Prins Constantijn, Prinses Laurentien, Prinses Margriet, Prins Maurits, Prinses Marilène, Prins Bernhard, Prinses Annette, Prins Pieter-Christiaan, Prins Floris en Prinses Aimée) toegezongen door zo’n 200 basisschoolkinderen. De kinderen zongen het welkomstlied ‘Welkom in Rhenen’ waar maar geen einde aan leek te komen. Mogelijk ging het toen al mis met het tijdstip van het draaiboek. Net toen Willem-Alexander besloot dan maar mee te zingen, werd het lied toch ineens afgesloten. De burgemeester van Rhenen –Joost van Oostrum – nam het woord en vertelde dat ze enorm uitgekeken hebben naar de komst van de Koninklijke familie in Rhenen. Maar: “Behalve blijdschap is daar de afgelopen weken ook respect en bewondering bijgekomen", aldus de burgemeester. Gelegenheid om echt stil te staan bij de dramatische situatie is er op zo’n feestdag als Koninginnedag eigenlijk niet. Hoewel de Koningin wel even weg keek bij de woorden van de burgemeester moet ze vooral gedacht hebben; nu even geen zorgen, maar feest vieren. Het ijs werd een paar minuten daarna al gebroken door het spel ‘wc-pot gooien’ een typische traditie uit de omgeving Rhenen, en het bleek ook geliefd bij de prinsen. Constantijn, Willem-Alexander, Maurits en Bernhard waagden een poging om het record te verbreken maar dat lukte niet.. Van de prinsen gooide Kroonprins Willem-Alexander met de oranje wc-pot het verst. Hij won daarom een speciale ‘wc-pot gooier beker’ Zelf vond hij het ook niet gek dat hij gewonnen had “Ik heb een goede band met wc-potten vanwege mijn werkzaamheden op het gebied van sanitatie”

Naast het wc-pot gooien waren er tal van andere activiteiten om te doen. Van touwtrekken tot schilderen. De Koningin en Prinses Máxima hielpen met een schilderij wat uiteindelijk een tulp moest worden. En omdat Rhenen bekend staat om het Ouwehands Dierenpark stond er langs de route ook een groepje beren…Geen echte beren, want dat zou de veiligheid belemmeren, maar een aantal kinderen verkleed als beer leken er ook sprekend op.. Bij het Oude Raadhuis werd een toneelspel opgevoerd. Het ging over Cunera die uit jaloezie werd vermoord door de echtgenote van koning Radboud. Ondertussen kreeg de Koningin een ‘Cunera wonderdoek’ in haar handen gedrukt wat symbool staat voor de Cuneralegende. Een paar meter verder stonden er toepasselijk bij een kerk reformatorische kinderen liedjes te zingen. Rhenen is niet gigantisch groot, maar weet toch maar liefst twee reformatorische basisscholen te vullen, dat getuigt dus wel van het geloof wat er in deze gemeente heerst. Hoewel er nu een Koninklijke familie in plaats van hun eigen familie stond, was het niet vreemd voor de kids. Ze treden hier jaarlijks op tijdens Koninginnedag.

koninginnedag12.jpg

koninginnedag13.jpg
Foto's: © Wills Vendrig,http://koningsfan.dse.nl/
Gelukkig is de Koninklijke familie ruim vertegenwoordigd waardoor ze ieder hun ‘eigen taken’ op zich kunnen nemen en tegelijk geen mensen teleurstellen. Zo serveerden Prins Maurits, Prinses Marilène en Kroonprins Willem-Alexander hapjes, en deden Prinses Máxima – in haar Natan jurk – Prins Pieter-Christiaan, Prins Floris en Prinses Aimée mee met een potje darten. Máxima kreeg zelfs een kus van haar man door haar goede prestatie. Naast de activiteiten vergt ook het publiek natuurlijk veel aandacht.. Beveiligers moesten als fotograaf fungeren omdat het een rage lijkt te worden een prins of prinses vast te grijpen om mee op de foto te gaan. En als er even geen beveiliger in de buurt was, werden de dure Nikon en Canon camera’s naar bijv. Prins Maurits toegeworpen met de boodschap ‘maak maar een foto’. Het is dat er veel politie in de buurt is en je een prins bent, maar normaal gesproken zou je dan natuurlijk kans zien om zo’n camera gewoon lekker om je nek te hangen en te houden (mensen staan toch klem achter de hekken) Koningin Beatrix had ook geen 5 minuten haar handen leeg. Terwijl ze gehaktballetjes at, werd haar alweer een koekje aangeboden, en bloemen, tekeningen, snoep, foto’s, vlaggetjes, briefjes, nog meer bloemen en nóg veel meer bloemen.. Gelukkig was haar hofdame mee die het via via weer doorgaf om het allemaal mee te nemen in de Koninklijke bus. Het programma liep  al ruim een kwartier uit als 4 tot 6 jaar jonge meisjes hun prinsessendans laten zien. Van te voren hadden ze gezegd graag te zien dat een prins of prinses mee zou doen….maar helaas, er was te weinig tijd. Ook de zangverenigingen van Rhenen waren goed vertegenwoordigd. Als laatste onderdeel van het bezoek zongen ze het afscheidslied ‘Een schatje van een stadje’ om nog maar eens te benadrukken hoe geweldig Rhenen voor hen is. Pas tegen half 12 vertrok de Koninklijke familie per bus naar Veenendaal.

In Veenendaal wordt al van een eind geschreeuwd als de Koninklijke bus in beeld komt. Het zonnige weer doet Prinses Laurentien en Prinses Marilène denken aan de zomer, dus laten ze hun jasje in de bus. Wie op 30 april geboren wordt kan er op rekenen misschien ooit een bloemenkind te worden, en er zijn ook flink wat baby’s geboren 5 a 6 jaar geleden in Veenendaal. Zoveel dat het selecteren werd wie een bloemetje aan de Koningin of een prinses mocht geven en wie niet.. Ondertussen zongen andere kinderen een welkomstlied voor de Koninklijke familie. De 840 meter lange route was voor Pieter van Vollenhoven nog te lang om vanaf het begin al in te haken, dus liet hij zich nog even niet zien. Meteen al aan het begin van de wandeling werden historische, sportieve en culturele activiteiten getoond. Extra fleurig waren de bomen langs de route; een club ‘wildbreiers’ uit Veenendaal heeft ervoor gezorgd dat iedere boom of lantaarnpaal voorzien werd van een breiwerk. Met een stel trapleuningen werd zelfs een heel groot breiwerk gemaakt. Koningin Beatrix liep snel door en liet Prins Floris een handje meehelpen. Floris had sowieso een vol ‘programma’ direct na het breiwerk trok hij z’n jas uit om met zijn neef Constantijn mee te doen met een partijtje voetbal. Ze hoefden niet eens hun best te doen, want de wijkencompetitie in Veenendaal werkt niet met punten…alles draait om respect.. De voetbalclub is in het leven geroepen voor een club jongeren die vroeger overlast veroorzaakten. Ze kunnen zich nu uitleven op een voetbal, en mochten ze buiten het voetbalveld weer iets aanrichten worden ze in eerste instantie terug op het veld geplaatst en nog niet meteen opgepakt door de politie.


Foto's: © Jannemieke den Besten, http://royalpost.punt.nl/

Met een lampion in haar hand werd Prinses Máxima verzocht een rondje over een speeltuin die ooit door Koningin Juliana geschonken werd te lopen. Speciaal voor de prinses stonden er drie wipkippen – een van de Nederlandse woorden die ze zo gek vond.. – met een kroon en de letter A. (Vernoemd naar de prinsesjes dus) Steeds meer kinderen sloten zich voor en achter de prinses aan zodat het een echte ‘polonaise-lampion-optocht’ werd door de kleine speeltuin.koninginnedag8.jpg Foto's: © Marije Blok

Ook in Veenendaal laat Marilène zich weer verleiden hapjes te serveren, ze is in haar studententijd natuurlijk ook serveerster geweest, dus gaat haar dat makkelijk af. Haar man Maurits had het ondertussen te druk met handen schudden. Mensen leken ook per meter wel brutaler te worden en hielden zich van geen enkele prins of prinses meer af. Ook Koningin Beatrix ontkwam niet aan het ‘Majesteit, Majesteeeeit’ maar dat deed haar – vooral nu – goed. Andere jaren liet ze haar ergernis nog wel eens blijken. Al weet je het met de Koningin nooit, want ‘hoe erger de hoofdpijn, hoe groter de glimlach’ aldus Willem-Alexander in een oud interview.
Op de markt lijken de Oranjes helemaal in hun element. Prof. mr. Pieter van Vollenhoven heeft zich dan ook bij het gezelschap gevoegd en ziet als eerste meteen twee van zijn zoons in een zeepkist van een houten baan afglijden. Daarna volgen ook Prinses Máxima en Prinses Annette die het zonder schoenen moesten doen (hakken passen niet in het kleine voertuig) Dat ze het onderschat hadden bleek uit Annette’s reactie tegenover de pers: "Het ging wat harder dan we hadden gedacht". Ergens anders op de markt is een ‘speeltuin van de toekomst’ ingericht. Vooral Willem-Alexander heeft wel interesse in de ontwikkeling hiervan. Door een aantal instrumenten te bespelen en te bewegen wordt energie opgewekt, die weer wordt gebruikt voor bijvoorbeeld de muziek. En muziek was er genoeg.. Zelfs op oranje kliko containers wordt een heuse voorstelling opgevoerd met drumstokken. Máxima besluit er maar een dansje op te doen…haast is er niet, de tijd is toch niet terug te draaien dus kunnen er nog wel wat minuten bij..

koninginnedag10.jpg
Foto's: © Josine Evers, http://www.modekoninginmaxima.nl/

Ook als de familie inmiddels om 13.20 uur op het podium bij het gemeentehuis staat, treden een stijldansgroep en een streetdancegroep op. Burgemeester Ties Elzenga van Veenendaal spreekt tijdens zijn slotwoord zijn waardering naar de Koningin uit: "Uw komst is zeer gewaardeerd. En zoals u hebt gemerkt, dit jaar des te meer." En dan neemt ook Koningin Beatrix tot slot het woord. Ze bedankt Rhenen en Veenendaal voor een onvergetelijke Koninginnedag, en zegt verder: "Het is jammer en verdrietig dat onze familie vandaag niet compleet is. Maar alle wensen en goede woorden die we hebben gehoord zullen we doorgeven”

Speciaal voor de modeliefhebbers, de kleding van de Koningin en de prinsessen van top tot teen:
Koningin Beatrix - Prinses Margriet - Prinses Máxima - Prinses Laurentien - Prinses Aimée - Prinses Annette - Prinses Marilène

20 opmerkingen:

 1. Dit was echt weer een super geslaagde Koninginnedag. Alle royals die er waren zagen er mooi uit en deden enthousiast mee, leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad, een super geslaagde Koninginnedag en geweldig wat ze in haar dankwoord zei. Niet alleen geweldig, maar ook moedig dat ze het deed. De Royals zagen er mooi uit, op een na, vond ik en dat was prinses Laurentien die er dit jaar wat minder uitzag

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat me ook dit jaar weer opviel en dat valt me bij die 4 regelmatig op, op koninginnedag, is dat Laurentien en Constantijn en Maxima en Willem, nog echt in de wolken zijn met elkaar, die blikken tussen Constantijn en Laurentien, spreken boekdelen, dat soort blikken zie je elk jaar wel bij die 2. En nu ook weer Maxima en Willem, Maxima zei tegen willem: Dankje lieve schat, en Willem gaf haar een kusje op de wang. Er valt me ieder jaar wel iets op van chemie tussen die 4. Ze zagen er trouwens super uit allemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. mooie kleding, laurentien haar kleuren vond ik wat triest, verder zag ze er wel mooi uit. Maxima had een hele mooie jurk aan, dat was de absolute winnaar. Ook had ze haar haar prachtig!!
  Vroeger had je meer sites waar je je oordeel over de kleding kon "vellen", zoals troonopvolgers. wie heeft er een aantal sites voor mij zodat je de kleding van de nederlandse en/of buitenlandse prinsessen kan beoordelen?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb onderaan de log links naar de kleding van de Koningin en de prinsessen van top tot teen gezet :)
  Succes met beoordelen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik wil je een compliment geven ☺ super zoals je verslag hebt gegeven over deze mooie koninginnedag dank je wel

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi verslag Vivian, was een topdag! Liefs Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Alle outfits waren prachtig. Alleen sprongen Máxima, Aimée en Annette er wel uit. Bij de outfit van Marilène kun je ook zien dat ze echt lang is. ( Zonder hakken ook ) Ik vind het wel zielig dat Anita er niet bij kon zijn!
  Ze heeft het het afgelopen jaar al zo moeilijk gehad! Mij valt het nu ook op dat Máxima heeft verwisseld met haar schoenen. Wat had Annette mooie oorbellen en wat had Máxima een mooie strik. Laurentien is altijd zo spontaan. En natuurlijk de Koningin en Margriet! Prachtig! Twee pareltjes.. De Koningin zou het vast wel warm hebben gehad. Wat een ongekend mooi weer was het. Dat kun je van vandaag niet meer zeggen!! Wauw prinsen en prinsessen, wat was het een feestje. Ondanks het gemis van Friso.. Wij denken ook aan hem. Ze zeiden bij de NOS dat de jurk van Edouard Vermeulen was en dus niet van Nathan

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Als of je er zelf bij was, zo heb je het beschreven. En het is gewoon zo, op tv zie je het allemaal veel beter als op de plek zelf.Ik vind het erg leuk om de koninklijke familie zo spontaan bezig te zien met al het volk. Gaaf dat wcpotten gooien en zeepkistenracen! En de outfits van prinses Laurentien, prinses Máxima en prinses Annette zijn mijn favorieten, al zag iedereen er prima uit hoor. Het was toch lang niet compleet zo zonder prinses Mabel, prins Friso, prinses Anita en professor Pieter.. En dat was inderdaad verdrietig ook al was het een geweldige dag. Mooie log met al die screenshots en Marije's mooie foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Fantastisch verslag! Zoals al jouw teksten altijd geweldig zijn! Mooie foto's ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een geweldige log! Ook heb je veel foto's gekregen! Leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Super verslag! Nergens anders zo mooi gezien!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Weer mooie log. Mooi om te zien dat de dag ondanks de zorgen van de familie toch een mooie dag is geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hele mooie foto's, en ze zagen er allemaal weer prachtig uit. Soms is het je smaak niet. De toespraak van de burgermeester van Rhenen was heel subtiel voor wat betreft Friso, heel even "aantippen" maar niet te veel.
  Hopelijk is iedereen er volgend jaar weer bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Het was een zeer geslaagde dag iedereen was vrolijk en blij behalve tijdens de toespraak van de Koningin en dat voelde iedereen heel knap dat ze er was ze zag er prima uit!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Iedereen zag er mooi uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Complimenten voor dit prachtige verslag Vivian!!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. mooie foto's zijn er nog bij gekomen

  BeantwoordenVerwijderen