Viering van de Bevrijding - 2012 | De Oranjes

zaterdag 5 mei 2012

Viering van de Bevrijding - 2012

Koningin Beatrix in tranen tijdens 'afscheidszwaai'

Vandaag vond in het hele land de viering van de bevrijding plaats. Zoals ieder jaar was Koningin Beatrix traditiegetrouw aanwezig bij het 5 mei-concert op de Amstel. Willem-Alexander was vanochtend bij de officiële start in de Grote Kerk in Breda.


Voor het eerst in de geschiedenis van Bevrijdingsdag werd de 5 mei- lezing door een Duitser – Bondspresident Gauck – uitgesproken. In de kerk waren verschillende hoogwaardigheidsbekleders – waaronder Kroonprins Willem-Alexander die in 2005 ook een lezing hield, en demissionair Minister-president Rutte – getuige van de speciale lezing. Vervolgens onstak Rutte het bevrijdingsvuur, waarmee de 14 Bevrijdingsfestivals en alle andere feestelijkheden in het land geopend.

Vanavond woonden demissionair Minister-president Rutte en Bondspresident Gauck samen met de Koningin het 5 mei-concert bij ter afsluiting van de Viering van de Bevrijding op en rond de Amstel voor Koninklijk Theater Carré. Het concert werd gegeven door het Noord Nederlands Orkest, onder leiding van de Zwitserse dirigent Michel Tabachnik met als solisten zanger Guus Meeuwis, zangeres Sabrina Starke en mezzosopraan Karin Strobos. Ook werkten leerlingen van de Fontys Dansacademie Tilburg en de Dansacademie Lucia Marthas mee aan de uitvoering. Na alle klassieke muziek werd de Koningin al varend over de Amstel uitgezwaaid met het traditionele ‘We’ll meet again’. Maar anders dan andere jaren raakte de Koningin erg ontroerd    en sprongen de tranen in haar ogen... Dat is op z'n minst bijzonder te noemen,  omdat Koningin Beatrix het meestal voor elkaar krijgt om geen emotie te tonen..

1 opmerking:

  1. Ik vond het heel knap dat de koningin er was en snap het wel dat we haar tranen zagen want het was waarschijnlijk zo mooi en toen dacht ze even aan haar zoon Friso en je kunt niet altijd je gevoelens in jezelf houden
    Majesteit u bent de beste!!!!!!!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen