Oranje nieuws – 14 t/m 16 mei 2012 | De Oranjes

woensdag 16 mei 2012

Oranje nieuws – 14 t/m 16 mei 2012

Prins van Oranje en Prinses Máxima reiken Appeltjes van Oranje uit
“Het Oranje Fonds was ons bijzondere huwelijkscadeau, want we kregen een ontdekkingsreis” 

Omdat het Oranje Fonds dit jaar 10 jaar bestaat reikten Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima dinsdag de appeltjes sámen uit op Paleis Noordeinde. Natuurlijk in aanwezigheid van Koningin Beatrix. 

Het thema van dit jaar is ‘Groen Groeit’. Uit de tien genomineerden: ( Samen Slimmer op Wijkboerderij Baalder van AOC De Groene Welle i.s.m. Stichting Baalderborg, het Beheer van de Cultuurhistorische Perenbomenrij van Buurtvereniging Hoofdstraat-Noord uit Gasselternijveen en COOLzaad van Stichting BuurtLAB uit Rotterdam ) zijn drie winnaars ontstaan die vandaag op Paleis Noordeinde een Appeltje van Oranje – ontworpen door Koningin Beatrix – uitgereikt kregen. ‘Samen Slimmer op wijkboerderij Baalder’, ‘Beheer Cultuurhistorische Perenbomerij’ en ‘COOLzaad’ waren de gelukkigen die behalve het bronzen appel beeldje ook nog eens een geldbedrag van 15.000 euro kregen.

In aanwezigheid van alle winnaars uit de afgelopen tien jaar hield de prins voorafgaand aan de uitreiking een toespraak: ” Wie iets bijzonders presteert, heeft bijzondere waardering verdiend. Filmsterren hebben de Oscar. Wetenschappers krijgen de Nobelprijs. Sporters kunnen een Olympische medaille winnen. Maar mensen die zich inzetten voor anderen blijven vaak buiten de spotlights. En dat is niet goed. Want zij bewijzen dat we samen sterker staan dan alleen. Dat er vaak meer is dat ons verbindt dan wat ons scheidt. En dat problemen niet alleen benoemd, maar ook aangepakt kunnen worden.”

Lees hier de volledige toespraak.


Koningin Beatrix ontvangt Wu Bangguo op Huis ten Bosch

Koningin Beatrix ontving dinsdag de heer Wu Bangguo – voorzitter van het Permanent Comité van het Nationale Volkscongres China en zijn echtgenote Zhang Ruizhen op Paleis Huis ten Bosch. 


Wu Bangguo is uitgenodigd naar aanleiding van de 40 jaar wederzijdse goede banden tussen Nederland en China. Na zijn bezoek aan het paleis ontving demissionair minister-president Rutte de voorzitter op het Binnenhof en morgen is hij nog welkom bij de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer.

Prinses Máxima opent CliniClowns college
…en leert goochelen


Een schoolgebouw in Amersfoort is omgetoverd tot CliniClowns College. Een plek waar zieke en gehandicapte kinderen van theatervoorstellingen kunnen genieten. Prinses Máxima kwam vanochtend de officiële opening verrichten. 

Prinses Máxima opende vanochtend in Amersfoort het CliniClowns college. Het CliniClowns college is een voormalig schoolgebouw wat omgebouwd is tot interactief theater. Kinderen die langdurig ziek of gehandicapt zijn kunnen gebruik maken van deze voorstellingen om even hun zorgen te vergeten.. CliniClowns komen dus niet alleen meer op bezoek, maar kunnen ook door zieke kinderen zélf bezocht worden..

Samen met de directeur en de bestuursvoorzitter (die het kleed van de voordeur trokken) opende Prinses Máxima het gebouw, waarna ze als eerste bezoeker een rondleiding kreeg. Tijdens die rondleiding hielp de prinses een clown met zijn act, en sprak ze met kinderen. Máxima kreeg een goocheltruc te horen van een clown, die ze vast en zeker vanavond aan haar eigen dochters gaat tonen.

(Foto: cliniclowns)

Kroonprins Willem-Alexander op bezoek bij het KLPD op Schiphol

Kroonprins Willem-Alexander bracht vanochtend een bezoek aan het Korps landelijke politiediensten (KLPD) op Schiphol. 

De prins kreeg een rondleiding langs de KLPD-hangar op Schiphol-Oost waar de luchtvloot en het politieapparatuur te zien is. Hij kreeg te horen wat de rol van het KLPD is bij de Nationale Politie waarin recent 26 politiekorpsen teruggebracht worden tot 10 regionale eenheden. Ook sprak de prins met teamleden van de Dienst Speciale Interventies over het aanhouden van verdachten van terroristische misdrijven of geweld.

Overig kort nieuws: 

- Kroonprins Willem-Alexander wordt zeer waarschijnlijk de peetoom van Prinses Estelle van Zweden. Het meisje wordt a.s. dinsdag gedoopt en krijgt behalve Willem-Alexander naar verwachting ook Prins Carl-Philip, Anna Westling, Kroonprinses Mary van Denemarken en Kroonprins Haakon van Noorwegen als peetouders. 


 - Isabella van Vollenhoven viert vandaag haar 10e verjaardag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten