ZWEDEN: Doop Prinses Estelle | De Oranjes

dinsdag 22 mei 2012

ZWEDEN: Doop Prinses Estelle

In aanwezigheid van Kroonprins Willem-Alexander (peetvader) en Prinses Máxima 


In Stockholm is vandaag de op 23 februari geboren Prinses Estelle  gedoopt in de slotkapel van het paleis. Ruim 400 mensen woonden de dienst bij, waaronder ook Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima. 

Kroonprins Willem-Alexander was een van de peters, net als Kroonprins Haakon van Noorwegen, Kroonprinses Mary van Denemarken, Anna Westling, tante van de dopeling, en oom van de dopeling – Prins Carl Philip. De dienst begon met een aantal psalmen. Gasten in de kerk konden aan de hand van een boekje meezingen met de tekst, en hoewel Máxima ook een boekje had, las ze het liefst met die van Kroonprins Frederik van Denemarken mee. Haar eigen man zat schuin tegenover haar met de andere peetouders. Na een welkomstwoord door de aartsbisschop en een woordje door moeder Victoria zelf, werd Estelle eerst gezegend. Haakon – de enige peetouder die sprak tijdens de dienst – las een gebed voor. Toen Carl-Philip het doopvont met water vulde leek Estelle te denken ‘wat gaat er nu weer met me gebeuren.’ Een moment later stond iedereen in de kerk op en werd het meisje door de aartsbisschop van haar ouders even ‘afgepakt’. De man kon het gemakkelijk zelf af en hield Estelle op zijn linkerarm, terwijl hij met de andere hand haar hoofdje doopte. Helaas kon ze toen nog niet veilig terug naar haar ouders, want de aartsbisschop ‘moest’ nog even met de prinses poseren voor de fotografen.

Dichtbij het doopvont stond een kroon en lag een onderscheiding, die waren voor de prinses bestemd. Opa – Koning Carl-Gustaf – spelde vol trots de Orde van de Serafijnen op de doopjurk van zijn kleindochter. Gelukkig stond de kroon er slechts symbolisch bij. Tegelijkertijd werd via internet ook het Estelle monogram ‘gepresenteerd’. Na de dienst maakten Prinses Victoria en Prins Daniel met hun kleine Estelle en achtervolgt door de peetouders een wandeling naar buiten om de pas gedoopte prinses aan het volk te laten zien. Willem-Alexander stond vertederend naast Victoria en Estelle te poseren en kon het niet laten even zijn petekindje te knuffelen. De banden tussen het Nederlandse en Zweedse Koningshuis zijn hecht. Koningin Juliana was peetmoeder van  Koning Carl-Gustaf, Koningin Beatrix is peetmoeder van Victoria, Victoria is peetmoeder van Prinses Amalia, en dus lag het al in de verwachting dat Kroonprins Willem-Alexander peetvader van Prinses Estelle zou zijn om de traditie te laten voortbestaan.

Binnenin het paleis werd ten slotte een lunch genuttigd en was er de mogelijkheid voor de gasten het paar te feliciteren. Ook Prinses Estelle was hierbij aanwezig. In een Koninklijke schommelwieg lag ze achter haar ouders min of meer te slapen met het ordelint nog steeds om haar eeuwenoude doopjurk.De officiële foto: 

10 opmerkingen:

 1. Misschien is het leuk om ook nog te vermelden dat Koningin Juliana peetmoeder was van Koning Carl Gustav!?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooi verslag heb je gemaakt. Ik vind de kleine Estelle een eigenwijs en schattig meisje!!! Erg leuk dat de kleine meid net als onze Amalia geeuwde :) en natuurlijk dat Willem-Alexander peetvader is!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. prachtige mooie opnames en wederom een heel leuk verslagje erbij

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een mooi doopfeest! Estelle is echt prachtig en heel lief om te zien. Ze is duidelijk net zo knap als haar moeder!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooie log heb je ervan gemaakt! Ik zag wel dat ik een aantal dezelfde foto's heb geplaatst als jou, maar dat heb je toch..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie foto's en iedereen zag er mooi uit in zachte tinten. Behalve Maxima. Knalrood. Ze stak er een beetje bij af.
  Ik zag ook dat niet de ouders hun kind boven de doopvont houden maar de 'geestelijke' houdt het kind vast tijdens de doop.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat heb je er weer een leuke log gemaakt, ik vindt echt dat iedereen er super mooi uitzag (op prinses Maxima na).

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooie log heb je er weer van gemaakt! Echt een mooi doopfeest!

  BeantwoordenVerwijderen