Nationale Herdenking - 2012 | De Oranjes

vrijdag 4 mei 2012

Nationale Herdenking - 2012

Zoals ieder jaar woonden Koningin Beatrix, Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima voorafgaand aan de kranslegging en de 2 minuten stilte op de Dam een herdenkingsbijeenkomst bij in de Nieuwe Kerk. Ongeveer rond 19.00 uur begon de plechtigheid in de Nieuwe Kerk waar dit jaar Frank Westerman (journalist en schrijver) de 4 –mei lezing hield.

Tegen 20.00 uur kwamen Koningin Beatrix, Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima via het paleis naar buiten. Door een erehaag van veteranen en militairen liepen ze naar het Nationaal Monument. Na een toespraak van de voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei legden Koningin Beatrix en Kroonprins Willem-Alexander een krans. Traditiegetrouw werd toen het Taptoe-signaal gespeeld, dat om klokslag 20.00 uur eindigde. Gelukkig bleef het daarna ook echt 2 minuten stil. Toen ook het eerste couplet van het Wilhelmus weer gespeeld was, werd een gedicht voorgedragen van de winnares van de poëziewedstrijd. Dit jaar was dat de 16-jarige Charlotte Fontijne met haar gedicht ‘De stilte spreekt’. Bij het monument werden nog enkele kransen gelegd, en ten slotte 67 rozen door kinderen van een Amsterdamse school. Door langs het monument met kransen en rozen te lopen openden Koningin Beatrix, Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima het defilè.

Ondertussen in Rhenen waren Prinses Margriet, Prof.mr. Pieter van Vollenhoven en Prins Pieter-Christiaan aanwezig bij de herdingsplechtigheid voor beroepsmilitairen en dienstplichtigen op het Militair Ereveld Grebbeberg. Enkele dagen geleden waren Prinses Margriet en haar zoon ook nog in Rhenen voor de Koninginnedagviering, dus des te groter is het contrast met deze gelegenheid. Tijdens de herdenking werd gezongen, en speelde een fanfarekorps muziek. Vervolgens werden er ook kransen gelegd, maar niet door Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven, zij zijn inbegrepen bij de krans die de Koningin op dat moment op de Dam in Amsterdam heeft gelegd.

2 opmerkingen:

  1. Ik was ook bij de plechtigheden aanwezig zowel als in de kerk als op de dam en vond het een hele mooie dienst en op de dam een heerlijke rustige sfeer.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Koningin, prins en prinses leken bedroefder dan andere jaren

    BeantwoordenVerwijderen