'Juliana's jaren' - 1909 | De Oranjes

dinsdag 28 april 2009

'Juliana's jaren' - 1909Het is dit jaar 100 jaar geleden dat Juliana werd geboren. Geregeld zal daarom een log verschijnen met weer een Juliana jaar. Juliana werd op 30 april 1909 geboren, maar omdat het dan Koninginnedag is , en morgen de Pieter van Vollenhoven 'terugblik-special' geplaatst wordt, vandaag alvast deel 1 van de serie ‘Juliana’s jaren’.

1909

Op 22 december 1908 komt dan eindelijk het heugelijke bericht dat Koningin Wilhelmina in verwachting is. Omdat Wilhelmina daarvoor vele miskramen gehad heeft, durfden de Nederlanders al bijna niet meer op een troonopvolger te hopen.
Als de bevalling langer op zich laat wachten dan verwacht is de spanning dan ook alom of het nu een prinsje of prinsesje zal zijn. De voorbereidingen worden al op tijd genomen, het kanon staat klaar voor de saluutschoten, een wieg als cadeau van Amsterdamse vrouwen, de feestverlichting in dorpen en steden en de toespraken die uitgesproken zullen worden bij de geboorte.

Op vrijdagochtend 30 april is het zover… prins Hendrik komt met 2 treden tegelijk de treden in het paleis afgerend en stelt de hofhouding als eerste op de hoogte met de woorden: ‘Een prinses! Een dochter! Ik ben vader!...’ de woorden ‘Ik ben vader’ drongen waarschijnlijk pas tot hem door toen hij het écht hardop zei.
Buiten de deur gaat het er iets formeler aan toe, 2 artsen die bij de bevalling aanwezig waren brachten het volk op de hoogte van de geboorte van de prinses. ‘De jonggeboren prinses is welvarend’ zegt het bericht. Hoe saai het bericht ook klonk, de feeststemming was groot! Overal werden vlaggen uitgehangen, mensen waren spontaan aan het feesten op straat, er werd muziek gespeeld en oranjestrikken werden volop verkocht.

Juliana3

Julianafoto1

Een dag later, op 1 mei 1909 doet Hendrik officieel aangifte van de geboorte van zijn dochter. Dan worden ook de namen van de prinses bekend gemaakt. ‘Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina’ zal ze heten, met als roepnaam Juliana, naar de vrouw die zo’n sterke persoonlijkheid is geweest: Juliana van Stolberg, stammoeder van de Oranjes.
Op 5 juni 1909 wordt de kleine Juliana gedoopt in de Willemskerk in Den Haag. Het is erg druk langs de kant, iedereen wil wel een glimp opvangen van de kleine prinses die samen met haar ouders in de Gouden Koets op weg naar de kerk voorbij komt.

Juliana2

Juliana4


3 opmerkingen:

 1. Heey Vivian,
  Mooie tekst over Juliana.
  Ik wil je een hele fijne Koninginnedag toewensen!
  Groetjes van Wills

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooie log zeg!Ik vind het altijd jammer dat er bij de geboorte van èèn van de prinsesjes nooit meer zo gefeest wordt;p dat ziet er op van die oude filmpjes altijd zo spontaan uit!Juliana was echt een lieve baby zeg!

  BeantwoordenVerwijderen