Terugblik: Friso en Mabel 5 jaar getrouwd | De Oranjes

vrijdag 24 april 2009

Terugblik: Friso en Mabel 5 jaar getrouwd

Vandaag zijn prins Friso en prinses Mabel 5 jaar getrouwd. 

Daarom een terugblik op hoe deze twee personen leefden voordat ze elkaar kenden, hoe ze elkaar hebben leren kennen, een terugblik op dé dag en een kijkje in het gelukkige gezinsleven van nu!

Friso
Op 25 september 1968 breidt het Koninklijk gezin zich uit met een 2e zoon. Johan Friso Christiaan David zoals hij voluit heet wordt dan geboren in Utrecht. Zijn vroege jeugd bracht hij door met zijn ouders en broers op Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche, dat verandert als zijn moeder in 1980 wordt ingehuldigd als Koningin der Nederlanden. Ze verhuizen dan naar het veel drukkere Den Haag, en dan blijkt ook nog eens dat zijn ouders veel minder tijd dan voorheen voor hem hebben. Zijn moeder is druk met ‘regeren’ en zijn vader raakt depressief. Friso stort zich dan vooral op zijn studie, wat hem goed af gaat. Eerst vervolgt hij zijn middelbare schoolperiode, aan het ‘Eerste Vrijzinnig Christelijk Lyceum’, in 1986 haalt hij zijn VWO-examen, en vervolgens doet hij verschillende studies, zo studeert hij in Frankrijk aan het European Institute of Business Administration waar hij zijn MBA haalt.


 
Foto's: RVD

Mabel
Nog geen maand na de geboorte van prins Friso , wordt in Pijnacker op 11 augustus 1968 Mabel Martine Los geboren. Mabel heeft een jongere zus en een jongere halfzus Eveline Wisse Smit (uit het 2e huwelijk van haar moeder) Op 9-jarige leeftijd heeft Mabel een grote klap te verwerken. Haar vader kwam om tijdens een schaatstocht. Hij verdronk nadat hij in wak was gevallen. Jaren later hertrouwde haar moeder met de bankier Peter Wisse Smit , en na een tijd besloot toen Mabel haar achternaam ook te veranderen in Wisse Smit. Mabel zat op het Gemeentelijk Gymnasium in Hilversum. Na haar eindexamen ging ze studeren in Amsterdam , o.a. economie en politieke wetenschappen. Vele stages heeft Mabel al gelopen bij de Verenigde Naties, Shell, het ministerie van Buitenlandse zaken en ABN AMBRO. Tijdens haar studie kwam Mabel’s interesse voor mensenrechtensituaties boven. Ze kreeg een baan bij de Verenigde Naties in New York en specialiseerde zich daar in de Balkan. Ze leerde om in Slavische talen spreken. Ze was aanwezig bij vredes-conferenties en speelde een actieve rol bij de totstandkoming van de akkoorden die een einde maakten aan de burgeroorlog in het voormalige Joegoslavië.Kennismaking en verloving
Terwijl over Friso gespeculeerd werd dat hij homo-seksueel zou zijn, had Mabel een ‘relatie’ met topcrimineel Klaas Bruinsma die ze in haar studententijd had leren kennen. De allerlaatste mogelijkheid was dat Mabel en Friso samen een relatie zouden krijgen…. Toch is dat gebeurd… Friso had via de RVD laten weten dat hij hetero is, (er was zelfs een Eindhovens homofeest naar hem vernoemd) en ontmoette in 2000 voor het eerst Mabel op een feestje in Brussel. Het feestje werd georganiseerd door niemand minder dan: prinses Laurentien. Laurentien heeft Mabel ook kennis laten maken met prins Friso. Het leek meteen te klikken want vanaf dat moment hebben ze altijd contact gehad. Ook toen Mabel vertelde van haar verleden met crimineel Bruinsma, merkte Friso wel op dat dat wel eens de uitschrijving uit het Koninklijk Huis zou kunnen betekenen. Maar hij koos voor de liefde, en er werd inderdaad geen parlementaire toestemming voor het huwelijk van Friso en Mabel gegeven. Op 16 juni 2003 vind het stel het tijd zich te verloven. Dit gaat echter gepaard met een ‘open boek’ opstellen tegenover íedereen, in de 1e plaats premier Balkenende. Het leek Mabel beter niet alles te vertellen , maar daar bracht Peter.R. de Vries al snel verandering in, hij wist iemand te interviewen die afwist van de ‘relatie’ van Mabel en Klaas. Mabel gaf toen toe dat het inderdaad geen ‘oppervlakkig contact’ was , wat ze eerder beweerde, maar dat ze op het schip van Bruinsma meerdere keren had overnacht.

Fotolinks: Friso glimlacht - Samen met Koningin Beatrix - Mabel aan het woord - Friso en Mabel in de stad

Huwelijksdag

Op 24 april 2004 trouwt het stel in Delft. Mabel draagt een bruidsjurk van de modeontwerpers Viktor & Rolf, dit zijn tot op de dag van vandaag nog haar favoriete kledingontwerpers. De jurk valt vooral op door de vele strikken. 248 handgemaakte strikken in totaal. Als bruidsmeisjes traden op: Eveline Wisse Smit (halfzus van Mabel); Sophie von der Recke (nichtje van Johan Friso), de 4-jarige Lotte Crombag (dochter van Mabels zus Nicoline en tevens haar petekind), de 3-jarige Anna van Lippe-Biesterfeld van Vollenhoven (dochter van Maurits en Marilène); de 9-jarige Theodora Petalas (kleindochter van Johan Christian Baron von Jenisch, wijlen peetoom van Johan Friso). En de bruidsjonkers zijn: de 6-jarige Max Knap (zoon van Mabels vriendin Andrea Knap-Kleekamp) en de 3-jarige Friso Wisse Smit (achterneefje van Mabel). Bij het burgerlijk huwelijk is Constantijn getuige van zijn broer, samen met Lodewijk Beijst (een studievriend van Johan Friso). Mabel heeft haar zus Nicoline als getuige, evenals haar vriendin Andrea Knap-Kleekamp. Bij het kerkelijk huwelijk heeft Friso als getuigen: zijn broer Willem-Alexander; zijn broer Constantijn; zijn Delftse studievriend Lodewijk Beijst; zijn golfvriend Dante Weijerman; en zijn achternichtje Sophie von der Recke (dochter van prins Claus' jongste zus Christina). Voor Mabel zijn dat: vriendin en schoonzus Laurentien; zus Eveline Wisse Smit; zus Nicoline Wisse Smit; vriendin Andrea Knap-Kleekamp; en vriendin Willemijn Verloop De dag begint in het stadhuis van Delft, waar het Burgerlijk huwelijk plaatsvindt. Het kerkelijk gebeuren vond plaats in de Oude kerk van Delft. Daar werd het stel officieel ingezegend door dominee Carel ter Linden (een inmiddels bekende dominee voor de Koninklijke familie) Een heleboel gasten uit binnen – en buitenland waren getuige van de officiële verbintenis tussen prins Friso en prinses Mabel. Na alle pracht en praal in de kerk vertrokken ze nog voor een laatste ‘publiekelijk moment’ naar Paleis Noordeinde, waar ze nog eens duidelijk lieten zien – d.m.v. een bordesscéne- hóeveel ze van elkaar houden. Heel lang bleven ze niet staan, ze vertrokken snel het paleis weer in om daar te genieten van elkaar, van de grote groep aanwezige mensen én van het eten wat hen voorgeschoteld werd. Na de huwelijksdag vertrekken ze op huwelijksreis naar IJsland Ze gaan wonen in Londen, waar ze nog steeds op hun plek zitten.
Fotolinks: Het bruidspaar uit de kerk - Kus op het balkon - Groepsfoto - Volk toezwaaien - Gearmd - Mooie foto 

Geen lui stel
Doordat ze officieel geen lid zijn van het Koninklijk Huis hebben prins Friso en prinses Mabel zeer weinig verplichte representatieve taken. Toch zijn ze zo af en toe te zien. Prinses Mabel bijv. zet zich in voor verschillende doelen zoals ‘War Child’ , ‘Young Global Leaders’ en sinds 2007 is ze voorzitster van ‘The Elders’ een opgerichte club door Nelson Mandela. Ook prins Friso is niet lui. Per maart 2004 is Prins Friso part-time mededirecteur bij TNO Space in Delft. Vanaf oktober 2006 is hij managing director voor Wolfensohn & Company in Londen. Tevens is Prins Friso samen met Prins Constantijn erevoorzitter van het Prins Claus Fonds en vervult hij een aantal bestuursfuncties en commissariaten. En natuurlijk op een dag als Koninginnedag ontbreken Friso en Mabel ook niet. Ze zijn daarnaast ook nog eens heel populair!


(Foto's: Marieke http://royalfotograaf.web-log.nl/ en RVD)

Gezinsgeluk
Op 26 maart 2005 wordt hun 1e dochter, Luana geboren. Luana krijgt de titel ‘Gravin van Oranje-Nassau, Jonkvrouw van Amsberg’ en heet voluit : Emma Luana Ninette Sophie. Dat het kleintje in Engeland wordt geboren houdt oma Beatrix niet tegen om net zo snel als bij een geboorte van een ander – dichterbij geboren- kleinkind op bezoek te gaan, vol trots poseert ze met de kleine Luana en haar ouders voor de foto. Luana is niet lang enigskind. Ze krijgt op 18 juni 2006 een zusje, Zaria. Zaria draagt net als haar grote zus de titel Gravin en heeft ook meerdere mooie namen: Joanna Zaria Nicoline Milou. De 2 meiden zijn allebei gedoopt in een speciale doopjurk, niet de traditonele doopjurk van de Oranjes maar een Viktor & Rolf doopjurk… Luana en Zaria zullen als de leeftijd bereiken om naar school te gaan niet opgemerkt worden als ‘bijzonder’ ze leven een normaal leven en zijn alleen te zien als ze met hun ouders meekomen naar een speciale gebeurtenis zoals de doop van nichtje prinses Ariane in 2007. Omdat in 2008 hun beide ouders 40 jaar werden , nam Friso z’n hele gezin mee naar de Hollandse molens voor een fotosessie. De gravinnetjes hadden de grootste lol, werden opgetild door hun ouders, konden daardoor even ‘vliegen’, mochten in de molens kijken en paarden aaien.Foto: © Jeroen van der Meyde/RVD

Friso en Mabel op weg naar nog veel meer gelukkige jaren samen!

(Laatste foto: Marieke, http://royalfotograaf.web-log.nl/  , overige foto's: RVD en screenshots)

18 opmerkingen:

 1. Je hebt er weer iets heel moois van gemaakt! Ook leuke, soms onbekende, foto's heb je gebruikt. Hopenlijk hebben ze nog veel gelukkige jaren met elkaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. leuk dat je ook aandacht aan hen besteedt. Ik denk dat Mabel best een leuke meid is. Ze heeft natuurlijk veel negatieve aandacht gehad, maar ik vind het knap dat je je dan toch zo staande weet te houden. Die laatste foto vind ik prachtich. Ik wens hun nog veel geluk toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie special, heel leuk geschreven, heb me geen moment verveelt! Mooie fotos ook, van de jonge Mabel kende ik ze nog niet! De fotos van Luana en Zaria in het laatste stuk, wie is de baby met het bandje om het hoofdje en wie het meisje tussen de stenen? Die fotos ken ik namelijk helemaal niet, in 1 woord, prachtige log! Bedankt voor je compliment op mn nieuwe kopfoto, zelf ontwerpseltje, hoop dat hij in de smaak valt!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Friso en Mabel gefeliciteerd en het is een hele mooie log die ik met plezier heb gelezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geweldig mooie foto's! en twee heel onbekende, nnog nooit gezien! leuk dat onze web-log van het zelfde jaar is!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wauw, leuke foto's zeg! Je hebt ook onbekende.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een mooi overzicht! Veel foto's kende ik nog niet!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooie log zeg! Van harte gefeliciteerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gefeliciteerd!Ook weeral 5 jaar geleden...gaat hard!Op die twee onbekende foto's zijn dat Luana en Zaria?Wat leuk gevonden zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wouw, wat een mooie log heb je gemaakt zeg! En veel mooie foto's, super! Sommige foto's heb ik zelfs nog nooit gezien!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. 5 jaar alweer?! Gefeliciteerd! Mooie log, met wat onbekende foto's voor mij, leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat leuk dat je dit hebt gemaakt!
  Leuke foto's zeg! Ook de onbekenden!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Leuke foto's en net als veel andere mensen al zeiden, die twee foto's ken ik ook niet (de baby met het bandje om het hoofdje en wie het meisje tussen de stenen)
  Mag ik vragen waar je die gevonden hebt?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Echt een hele leuke log! Echt super leuke foto s staan er in je log!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. @Marije; daar krijg je denk ik geen antwoord op. Er is ook al verschillende keren gevraagd hoe Vivian aan die foto van Julia ten Cate komt. Die foto in de linkerzijbalk bedoel ik. Maar daar is ook nog nooit een antwoord op gekomen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Prachtige log over Friso en Mabel. Heel leuk gedaan!
  Leuke foto's, van 'kleine' Mabel, en van Luana en Zaria. Leuk dat je vaak onbekende foto's plaatst!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. @ Annemiek; 'k blijf het gewoon proberen, wie weet krijgen we toch een keer antwoord.

  BeantwoordenVerwijderen