AANSLAG KONINGINNEDAG - FEITEN EN NIEUWTJES | De Oranjes

donderdag 30 april 2009

AANSLAG KONINGINNEDAG - FEITEN EN NIEUWTJES

....Oranje veranderd in zwart..


Vlaghalfstoknaaanslagkoninginnedag2
Vlag halfstok bij paleis Huis ten Bosch in Den haag , foto ©  Bob van Keulen


Aan Koninginnedag van dit jaar zitten 2 kanten, daarom ook 2 logs. In de voorgaande log over Koninginnedag zullen de mooie vrolijke foto’s geplaatst worden – die langzaamaan binnenstromen via de mail.
In deze log – die er liever niét had moeten zijn- zullen alle updates verschijnen over de aanslag die vanmiddag is geprobeerd te plegen op de Koninklijke familie, waarbij doden en gewonden in o.a. het publiek zijn gevallen.


Het gebeurde tijdens de historische ‘Juliana 100 jaar’ optocht waarbij de Koninklijke familie in een open bus over de Loolaan reed. De bus was net de bocht door en er kwam uit het niets een auto keihard aangereden en kwam tot stilstand tegen het monument.


Quote uit de vorige log met het Koninginnedagverslag wat ik schreef:


" Daarna stapte de Koninklijke familie in een open bus waar een historische optocht hen tegemoet kwam rijden , in de optocht waren bijv. rijtuigen die gebruikt werden in de tijd dat Juliana kind was,een eeuw waarin belangrijke ontwikkelingen hebben plaatsgevonden. 35 rijtuigen en koetsen, 125 paarden, auto’s uit de Koninklijke stallen, 13 muziekcorpsen en 1.400 vrijwilligers verdeeld over 150 onderdelen vormden samen een indrukwekkende stoet…..totdat… de bus de bocht doorkwam en er uit het niets een auto kéihard aan kwam met als waarschijnlijke doel de bus te raken , hij had al mensen geraakt en door hekken gereden waardoor hij zeer beschadigd aankwam. Hij kwam uiteindelijk tot stilstand op een monument, anders had hij nog meer publiek geraakt.


De Koninklijke familie is hier – net als iedereen- erg van geschrokken. De prinsessen huilden, de hele familie stond uit verbijstering op in de bus, het was 1 schock voor iedereen.. het was live op tv, er stonden hordes mensen én ‘toevallig’ net op het moment dat de Koninklijke familie daar was… op een haar na is de bus niet geraakt maar bijv. media mensen die op trapjes stonden, mensen die in het publiek stonden en omhoog vlogen doordat deze man er doorheen kwam rijden…dit kunnen we concluderen als de dag wat de allermooiste Koninginnedag had moeten worden (i.v.m. 100e geboortedag van Juliana) maar de zwartste Koninginnedag is geworden aller tijden…


Het mooiste gedeelte – het defilé- gaat hierdoor niet meer door. We zullen de kleine Amalia en haar zusjes , nichtjes en neefjes die bij het defilé aanwezig zouden zijn dus niet zien.."


Zo schreef ik vanmiddag mijn verslag. Inmiddels staat vast dat het inderdaad doelbewust gepland was en dat het de bedoeling was geweest om de Koninklijke bus te raken, die geraakt had kunnen zijn als de bus 20 seconden later geweest zou zijn.


Rond 16.00 uur vanmiddag betuigde Koningin Beatrix via de televisie haar medeleven met de slachtoffers en hun nabestaanden.


Koningin_oude_loo
(Screenshots)


"Wat begonnen is als een prachtige dag is geëindigd in een vreselijk drama, wat ons allen heel diep heeft geschokt.
Mensen die er dichtbij hebben gestaan, die het hebben zien gebeuren op televisie, allen die het meebeleefd hebben, zullen met verbijstering en ongeloof gekeken hebben.
Wij zijn sprakeloos dat zoiets vreselijks heeft kunnen gebeuren.

Mijn familie, maar ik denk ook allen in het land, leven van harte mee met de slachtoffers, met hun familie en vrienden en met allen die door dit ongeluk diep geraakt zijn."


Aldus Koningin Beatrix.  Bekijk hier het fragment: http://www.telegraaf.nl/video/binnenland/3821046/__Beatrix_zeer_geschokt__.html


Updates Koninginnedag-drama wordt steeds bijgewerkt..


Donderdag 30 april:


(11.50 uur) - Een onwerkelijke 'film' speelt zich af, een auto komt dwars door het publiek gereden op het moment dat de Koninklijk bus  de bocht neemt, de auto schept vele mensen en komt uiteindelijk tot stilstand tegen het monument 'De Naald'


- 4 doden - 21 gewonden, Dader had plattegrond van de Koninginnedagroute bij zich en heeft tegen agent verteld  dat hij een aanslag op de Koninklijke familie wilde plegen.Kort daarna is hij zijn bewustzijn verloren en net als de slachtoffers vervoerd naar een ziekenhuis.


( 16.00 uur) Koningin Beatrix heeft via de televisie haar medeleven betuigt, vanaf Kasteel het Oude Loo , ze was zichtbaar aangeslagen net als de rest van de familie.

-(16.00 uur)Het was een man van 38 jaar met de naam Karst Tates die pas ontslagen is, daardoor geen huur meer betaalde en zijn woning morgen moest verlaten. Hij woonde in Huissen en stond bekend als 'rustig' - maar was in zijn rijgedrag en in zijn hoofd alles behalve rustig.


- (21.00 uur) Bekend gemaakt dat er een 5e persoon is overleden..


- (21.00 uur) Dader is  hersendood


Vrijdag 1 mei:


-(02.58 uur) Dader overleden


-(17.00 uur) 7e persoon overleden, 9 mensen nog in het ziekenhuis


Zaterdag 2 mei:


-(ochtend + middag) Kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima hebben 3 ziekenhuizen bezocht in Tilburg, Utrecht en Amersfoort


- (middag) Pieter en Margriet hebben slachtoffers in het ziekenhuis in Arnhem bezocht, en Koningin Beatrix bezocht het ziekenhuis in Zwolle


Zondag 3 mei:


- Prins Constantijn staat de pers te woord over het drama.


Dinsdag 5 mei:

- Kroonprins Willem-Alexander en Máxima bezochten nabestaanden die een dierbare zijn verloren aan het drama, en herdenkingsplek op de locatie van het drama in Apeldoorn.


Donderdag 7 mei:

- Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima in Enschede op bezoek bij nabestaanden


Vrijdag 8 mei:


- Herdenkingsdienst in theater Orpheus in Apeldoorn (De koningin, Willem-Alexander, Máxima, Margriet en Pieter waren hier bij aanwezig)


- 23.00 uur : 8e slachtoffer overleden.


Het was niet de eerste keer dat er een aanslag is geprobeerd te plegen op de Oranjes. Hieronder een overzicht:


1582: Jean Jaureguy pleegt een aanslag op Willem van Oranje, die overleeft.
1584: Balthasar Gérards vermoordt Willem van Oranje.
1623: aanslag op Maurits van Oranje. Hij overleeft.
Rond 1780: meerdere aanslagen op stadhouder Willem III. Deze mislukken allemaal.
1918: hongerende Amsterdammers proberen de koets van Wilhelmina om te duwen.
1940: een NSB'er dringt tijdens de Duitse inval door tot het paleis van Wilhelmina, maar wordt overmeesterd.
1950: communisten hebben een plan om prins Bernhard te ontvoeren, maar voeren dat niet uit.
1973: inbraak in paleis Soestdijk door verwarde man.
1975: Molukkers hebben het plan als zelfmoordcommando de koningin te doden. Ze worden op tijd gearresteerd.
1987: inbraak in de vakantiewoning van de Oranjes in Porto Ercole in Italië.
1997: Willem-Alexander betrokken bij vechtpartij in Boedapest.


Wat betreft deze site, heb ik besloten om uit respect enkele dagen geen logs te plaatsen die niet over dit incident gaan. Deze log zal regelmatig bijgewerkt worden mochten er nieuwtjes verschijnen. De royalfanvivianmededelingbrief van mei wordt verplaatst naar een later moment, het thema wat gepland stond voor de maand mei, zal doorverschoven worden naar juni, en mocht er evt. ander – verwacht wordt van niet- ‘onbelangrijk’ oranje nieuws verschijnen wordt daar volgende week een overzichtslog van geplaatst. De logs met Koninklijke ontvangen post en Koninklijke aanwinsten e.d. zullen i.p.v. dit weekend naar een later moment verschoven worden. Ook de delen van de net begonnen serie over Juliana's jaren op deze site, zullen voorlopig even uitblijven. Het 1e deel - haar geboortejaar- is al wel te zien. (zie enkele logs hieronder)


Het Koninginnedagverslag met foto’s toen alles nog vrolijk was kun je zien in de log hieronder, of te wel de volgende log: http://royalfanvivian.web-log.nl/royalfanvivian/2009/04/koninginnedag-2.html


Vlak na de vreselijke gebeurtenis heb ik de vlag binnen gehaald, de vlaggetjes uit de bloemen getrokken, de kroon en de poster met de Koninklijke familie erop van het raam gehaald, helaas zijn er – zo zie ik in mijn dorp ook- mensen die nog steeds de vlag in top hebben hangen, versierde straten e.d. Het zou fijn zijn als iedereen uit respect de versiering opruimt of vlaggen halfstok hangen.


Met groet,


RoyalfanVivian


ps. heb je ook Koninginnedagfoto's in Apeldoorn gemaakt vandaag? Die zijn van harte welkom op vivianvalke@hotmail.com en misschien krijgen ze dan wel een plekje in de Koninginnedaglog!

14 opmerkingen:

 1. Inmiddels zijn er 5 doden. Verdachte verkeerd in levensgevaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als je goed leest, Iris, is dit al bijgewerkt. bij mij was de zonnige mooie Koniginnedag na dat afschuwelijk bericht ook gauw over en de vlag die ik 's-ochtends had neergehangen was er zo weer af.
  Wat betreft het doorschuiven van het thema is gezien de situatie nu heel goed en ook de vivianbrief die we graag zien, zal nu dus later verschijnen. erg goed Vivian, zoals je het doet; ik ben er helemaal mee eens en nogmaals mijn medeleven naar de Koninklijke familie en naar de nabestaande en slachtoffers.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Verschrikkelijk! Dit is gewoon niet meer normaal! De slachtoffers ook! Ik hoorde peter van der vorst ook over een zwangere vrouw die hij zag liggen onder het bloed.. Dit is niet normaal, dat dit bij ons in Nederland voorkomt! Ik heb menig traan gelaten vandaag.. Respect voor de mensen die hier mee te maken hebben..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel super erg!
  Wil je even mijn laatste logje lezen?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel super erg!
  Wil je even mijn laatste logje lezen?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is echt vreselijk,voor de nabestaanden van de doden die gevallen zijn en voor de vele gewonden.Ik vind het ook jammer dat niet bekend is waarom de dader het nu precies gedaan heeft,waarom hij de koninklijke familie wilde treffen.We zullen dat nooit meer te weten komen mits er nog een brief ofzoiets gevonden zal worden van de dader.Ik vind het zoals Anja al zegt goed dat je een poosje geen (onbelangrijke) logs plaatst en dat je het thema doorschuift.Iedereen heel veel sterkte verder!Ook de koninklijke familie.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wat verschrikkelijk dat dit moet gebeuren!
  alle nabestaanden heel veel sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Echt vreselijk dit! Heb er gewoon geen woorden voor!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Helaas is er ook een 7e overleden..

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Inderdaad heeft meneer Karst inmiddels een 7e dode op zijn naam staan, wat een vreselijk drama, waarom deze dag, waarom de koninklijke familie, waarom?!?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb nog wel leuke foto s voor je!
  Zie steun bericht op kleineroyals.web-log.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Echt verschrikkelijk wat er is gebeurd. Het is echt heel triest. Ik wens de slachtoffers en hun familieleden veel sterkte toe!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Heel goed dat Maxima, WA en Beatrix de gewonden hebben bezocht, volgens mij komen de bezoekjes uit een goed hart!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat is dat goed zeg, dat de koningin en de anderen die bezoekjes hebben gebracht in de ziekenhuizen! Dat wordt vast wel gewaardeerd.

  BeantwoordenVerwijderen