Staatsbezoek aan Frankrijk - II | De Oranjes

vrijdag 11 maart 2016

Staatsbezoek aan Frankrijk - II

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zouden de tweede dag van het staatsbezoek beginnen bij de burgemeester, maar het Koninklijk paar ging onverwachts naar café Le Carillon. Het café was doelwit van een van de aanslagen van 13 november vorig jaar. Daarna volgde een drukke dag, die werd afgesloten met een contraprestatie in het Petit Palais.
Foto:RVDWillem-Alexander en Máxima spraken met de eigenaar van Le Carillon, een medewerker, buurtbewoners en hulpverleners die aanwezig waren tijdens of vlak na de aanslag. Bij het bezoek, dat een half uur duurde, werd gesproken over de persoonlijke ervaringen van de betrokkenen en het leven na de aanslagen.

De Koning en Koningin bezochten verder vanochtend dus de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo. In het Hôtel de Ville spraken ze over de verbondenheid van Nederland met Parijs en hielden de Koning en de burgemeester een korte toespraak.

De stad Parijs investeert in duurzaam stadsvervoer om luchtverontreiniging tegen te gaan. Hiertoe is een aantal elektrische stadsbussen aangeschaft van Ebusco uit Helmond. Het Koninklijk Paar kreeg tijdens een busrit in een elektrische bus uitleg over duurzame vervoersoplossingen.
Ook woonden ze in Les Docks een aantal onderdelen bij van de economische missie. Het paar sloot aan bij de Strategic Business Dialogue met Franse en Nederlandse CEO's.  Het gesprek met CEO's ging over samenwerking op het gebied van innovatie en duurzaamheid, mede in navolging van de recente klimaattop in Parijs, COP21. Aansluitend bezochten de Koning en Koningin een 'innovatieparade', waar voorbeelden te zien zijn van samenwerkingen tussen Nederlandse en Franse bedrijven op het gebied van vliegtuigbouw, zaadveredeling, food innovation en serious gaming. De innovatieparade vindt plaats binnen het huidige Frans-Nederlands economisch jaar. Tot slot woonde het Koninklijk Paar de ondertekening van een aantal MoU's bij, met name op het gebied van aerospace, smart cities, transport en een Netherlands Business Support Office (NBS) in Nantes.

Na een lunch bezochten Willem-Alexander en Máxima de 'incubator' NUMA, een broedplaats voor start-ups die de kans krijgen zich als ondernemer te ontwikkelen. In aanwezigheid van Emmanuel Macron, minister van Economie, Industrie en Digitale Zaken, kregen ze onder meer uitleg over het project 'data-city', waarmee diensten en producten kunnen worden ontwikkeld in het kader van smart cities.
In het Atelier Néerlandais woonde het Koninklijk Paar de afsluiting bij van een masterclass mode, waaraan Nederlands en Frans modetalent deelnamen. Het atelier is opgericht als springplank voor Nederlandse creatieve en culturele ondernemers. In het kader van het Nederlands voorzitterschap van de EU vindt een symposium plaats over Vrede en Veiligheid in de Europese Unie. Het Koninklijk Paar woonde de afsluiting van het symposium bij in de Salon de l'horloge van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Aansluitend was er tijd voor het persgesprek:

Contraprestatie voor Hollande zonder Hollande
Vanavond boden de Koning en Koningin aan president Hollande een concert en receptie aan, als dankbetuiging voor de geboden gastvrijheid tijdens het staatsbezoek. De contraprestatie in het Petit Palais bestond uit een concert van sopraan Lenneke Ruiten, begeleid door pianist Thom Janssen en het Ruysdael Kwartet. President Hollande heeft echter het concert niet gezien. Hij kwam het Koninklijk paar alleen maar even gedag zeggen bij de trappen. De dankbetuiging van onze Koning en Koningin is zo wel héél ondankbaar niet in ontvangst genomen.


Kleding
Koning Willem-Alexander droeg overdag een blauw pak met beige stropdas. Koningin Máxima droeg de roze jurk dat ze eerder droeg bij het Radboud ziekenhuis in november 2015. Net als toen had ze het bruine harige dopje weer op haar hoofd, ontworpen door Fabienne Delvigne. De jas in roze/zwarte bloemenprint is nieuw. Voor de contraprestatie kleedde het Koninklijk paar zich om. De Koning droeg een smoking, en de Koningin een jurk met zwarte bovenkant en opvallende paars/witte print aan de onderkant. De jurk is hier te koop voor maar liefst 3.845 euro. (en dan is ie nog afgeprijsd ook)

4 opmerkingen:

 1. Dat is me nou een jurk waar alleen Máxima mee weg kan komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vind het een mooie jurk maar decolette mocht van mij wel minder laag.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. het is een aparte jurk, en idd ook ik vond het decolete wat aan de lage kant. Gingen de bloemen niet naar Parijse hospice? De jas overdag vond ik kwa kleur en print mooi, maar waarom zo wijd? Maxima heeft meer van die wijde tops, staan haar niet vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt in wijde jassen wel lekker alles camoufleren, al heeft Máxima dat natuurlijk niet nodig.

   Verwijderen