Staatsbezoek aan Frankrijk - I | De Oranjes

donderdag 10 maart 2016

Staatsbezoek aan Frankrijk - I

Het staatsbezoek van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima is vanochtend begonnen bij de Arc de Triomphe in Parijs.  


Vanuit de auto maakte de Koning de volgende foto met de tekst 'Onderweg naar de Arc de Triomphe':

Na de welkomstceremonie legde de Koning een bloemstuk bij het Graf van de Onbekende Soldaat, onder de Arc de Triomphe. Daarna werd een minuut stilte gehouden en klonken de volksliederen van Nederland en Frankrijk.
Begeleid door een escorte van de Republikeinse Garde, die bestaat uit 144 paarden en 28 motoren, werd het Koninklijk paar vervolgens naar het Élysée-paleis gebracht voor de ontvangst van president Hollande. Vervolgens bezichtigden ze samen met president Hollande in het Musée du Louvre Rembrandt's huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit. De portretten zijn aangeschaft door Nederland en Frankrijk, om onafscheidelijk te tonen aan een groot internationaal publiek, afwisselend in het Louvre en het Rijksmuseum.

Vanmiddag vond de ontvangst met de Nederlandse gemeenschap plaats. Doorgaans wordt dit op de laatste dag georganiseerd, maar omdat het Koninklijk paar slechts twee dagen in Parijs is en er morgen een overvol programma te wachten staat, spraken ze nu alvast met een klein deel van de Nederlandse bevolking in Frankrijk. De ontmoeting vond plaats in Hôtel de Lassay.
Daarna werd Halle Pajol bezocht, een project van oud-voetballer Lilian Thuram waar het bestrijden van racisme en discriminatie aan de orde komen. De Koning en Koningin spraken met jongeren over tolerantie, vrijheid en gelijkheid en boden namens Nederland een bankje aan in de tuin van Halle Pajol. Ze gingen er zelf ook nog even zitten, zodat de pers leuke foto's kon maken.

Vanavond was het Koninklijk paar opnieuw in het Palais de l'Elysée voor het staatsbanket.
Voordat er gedineerd werd hielden beide staatshoofden een toespraak. Meestal spreekt de Koning natuurlijk Engels, maar vanavond sprak hij Frans. Dat horen we niet zo vaak. De Koning zei onder andere dat met dit staatsbezoek "opnieuw onze verbondenheid" bevestigd is met Frankrijk. Dit vanwege de "diepe wonden" die vorig jaar zijn geslagen door de terroristische aanslagen.

Kleding 
Overdroeg droeg Koning Willem-Alexander een blauw pak met lichtblauwe stropdas. Koningin Máxima droeg een beige/roze jas met kanten motieven en goud en zilveren steentjes. De jas is afkomstig van ontwerper Claes Iversen. Oorspronkelijk is de jas wit en heeft het vreemde mouwen. Gelukkig kon Máxima haar eigen kleurwensen doorgeven, en is de jas nu veel mooier dan het oorspronkelijke ontwerp. Koningin Maxima verscheen vanavond in een jurk van het Belgische modehuis Natan. De roze jurk krijgt door de gouden 'vlinders' een schattig effect. De Koning droeg een zwart pak met donkerblauwe stropdas.

4 opmerkingen:

 1. Mooie, fantastische beelden vanuit Parijs en wat zag de Koningin er prachtig uit. Ben benieuwd vanavond bij het staatsdiner. En toeval of niet 25 jaar geleden waren Koningin Beatrix en Prins Claus op staatsbezoek in Frankrijk en vierde ze al daar hun 25 jarige bruiloft. En vandaag dus 50 jaar geleden. Sterkte voor Prinses Beatrix.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat wist ik niet. Ik dacht dat het staatsbezoek van '91 op 6 maart afgelopen was. Maar toen zijn ze dus nog een paar dagen gebleven om hun 25-jarig huwelijk te vieren?

   Verwijderen
 2. Dat klopt staatsbezoek zelf was van 4 tot en met 6 maart, maar op uitnodiging van de president zijn ze nog enkele dagen prive daar gebleven en op 10 maart in de avond teruggevlogen

  BeantwoordenVerwijderen