Programma Koningsdag 2016 | De Oranjes

woensdag 9 maart 2016

Programma Koningsdag 2016

Dit is het programma en de informatie die bekend is over Koningsdag 2016 in Zwolle. Indien daar aanleiding toe is wordt het bericht aangepast, aangevuld en opnieuw gepubliceerd. 


Ontvangst op Nieuwe Havenbrug 
De Koninklijke familie wordt om 11.00 uur ontvangen door burgemeester Henk Jan Meijer en Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten. Op de brug is er een muzikale ontvangst met onder meer Rico en Sticks, samen met de Fakkelteit. Via de Potgietersingel loopt het gezelschap langs het bordes van Museum de Fundatie door de Suikerbergsteeg naar de Blijmarkt.

Cultuurhistorie op Blijmarkt
Op de Blijmarkt verbeelden drie bekende Zwolse figuren de cultuurhistorie: schrijver Rhijnvis Feith, staatsman Johan Rudolph Thorbecke en muzikant en kunstenaar Herman Brood. Dat gebeurt met muziek van Bertolf/Her Majesty en Esther Groenenberg. Via de Luttekestraat wandelt de familie naar de Grote Markt. 

Parade op de Grote Markt 
Geen lange botenparade, maar weer gewoon een 'Grote Markt' is het decor voor het onderdeel 'Parade' dit jaar. Op dit plein zal Zwolle zich presenteren samen met andere dorpen en steden uit de regio. Dat gebeurd volgens vier thema´s, die staan voor de gemeenten in de vier windstreken van de regio: kunststof, water & handel, recreatie en streekproducten. Via de Melkmarkt loopt de Koninklijke Familie verder in de richting van het Rodetorenplein. 


Sport op het Rodetorenplein  
Op het Rodetorenplein wordt er aandacht besteed aan sport. Op het plein bevinden zich allerlei soorten sportvelden. Daar dagen - meer en minder bekende - Zwolse sporters, amateurs én topsporters, elkaar uit om te laten zien wat ze in hun mars hebben. Een soort vervolg van de Koningsspelen dus. 


Vaartocht door de Thorbeckegracht 
Op het Rodetorenplein, in vroeger tijden een levendige haven, gaat de Koninklijke Familie aan boord van een sloep voor een korte vaartocht over de Thorbeckegracht. Aangezien Zwolle en omgeving niet echt een waterrijk gebied is, maar 'Koningsdag nieuwe stijl' een vaartocht in het programma heeft, werd gekozen voor deze kleine gracht. 

Slotfeest op het Broerenkerkplein 
Vlak bij het Pelserbrugje stapt de Koninklijke Familie aan wal voor een slotfeest op het Broerenkerkplein. Enkele Zwolse artiesten, zoals Typhoon zullen optreden. Net als vorig jaar hoopt de media natuurlijk dat de familie weer enthousiast mee danst - en zingt. Omstreeks 12.30 uur (als het niet uitloopt) zal Koning Willem-Alexander de gemeente Zwolle bedanken voor 'een fantastische Koningsdag'. 


Concert geschrapt 
Hoewel de 'Koninginnedagspelletjes' niet meer terugkomen (wat het nou juist zo leuk maakte), begint 'Koningsdag nieuwe stijl' in vergelijking met de eerste editie, toch weer wat vlotter te worden. In Zwolle is er geen concert in de kerk, wat vorig jaar het feestje in Dordrecht nogal 'zwaar' maakte. Daarnaast zal er dit jaar weer wat meer gewandeld worden door de straten.

Prinses Alexia mogelijk niet aanwezig
Net als vorig jaar zullen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima met hun dochters aanwezig zijn. Verder zijn ook Prins Constantijn, Prinses Laurentien, Prins Maurits, Prinses Marilène, Prins Bernhard, Prinses Annette, Prins Pieter-Christiaan, Prinses Anita, Prins Floris en Prinses Aimée van de partij. De aanwezigheid van Prinses Alexia is nog niet zeker, omdat ze hersteld van een beenbreuk en voorlopig met krukken loopt, of misschien zelfs wel in een rolstoel zit.

1 opmerking:

  1. Leuk programma, ben benieuwd, nog een week of 7 en dan is het zover.

    BeantwoordenVerwijderen