Koningin Máxima in Den Bosch, Den Haag en Brussel | De Oranjes

woensdag 25 mei 2016

Koningin Máxima in Den Bosch, Den Haag en Brussel

Koningin Máxima had vandaag een drukke dag. Vanochtend gaf ze in Den Bosch het startsein van de actie 'Klassiek Geeft'. Verder werd ze verwacht in Den Haag bij het evenement Inspiring Perspectives. Tot slot was ze in Brussel bij de finaleavond van de Koningin Elisabethwedstrijd, terwijl ondertussen Koning Willem-Alexander het Europees Parlement in Brussel toesprak.


Het gebeurde niet eerder dat de Koningin bij een terugkerend evenement in dezelfde outfit verscheen. Ze droeg vandaag precies dezelfde jurk en jas als in 2014 bij het startsein voor de actie 'Klassiek Geeft' van NPO Radio 4. De allereerste keer dat ze deze kleding, afkomstig van Natan droeg, was overigens al in 2010.

Ook dit jaar wordt er door Radio 4 weer geld en muziekinstrumenten ingezameld voor het landelijke Instrumentendepot Leerorkest. Het instrumentendepot leent muziekinstrumenten uit aan leerorkesten en andere initiatieven voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Doel van de publieke klassieke radiozender is om met deze actie muziekonderwijs voor zoveel mogelijk kinderen mogelijk te maken en zoveel mogelijk kinderen in Nederland de kans te bieden een muziekinstrument te leren bespelen. Iets wat Koningin Máxima, erevoorzitter van het platform van ambassadeurs 'Meer Muziek in de Klas', dat zich inzet voor muziekonderwijs op de basisschool, ook toejuicht. Voordat ze de viool symbolisch aan een leerling van het leerorkest overhandigde, lichtte ze dat ook nogmaals toe. Aansluitend ging Máxima naar het Mauritshuis in Den Haag waar ze de aanwezigen toesprak van het evenement Inspiring Perspectives. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door Inspiring Fifty, een non-profitorganisatie die is opgericht met het doel vrouwen te inspireren een carrière in technologie te kiezen. Inspiring Fifty brengt jaarlijks een lijst uit met de vijftig meest inspirerende vrouwen in de technologie, de 'Inspiring Fifty'. De evenementen, publicaties en presentaties die daar uit voortkomen inspireren en motiveren jaarlijks vele vrouwen. Inspiring Fifty bouwt op die manier aan een nieuwe generatie van vrouwelijke leiders en ondernemers in technologie, die op hun beurt weer een voortrekkersrol kunnen spelen.

Slechts even kon Koningin Máxima naar huis, waar Koning Willem-Alexander al te wachten zat voor de reis naar Brussel. Hoewel het Koninklijk paar gezamenlijk naar de Belgische hoofdstad reisde, kwamen ze afzonderlijk van elkaar in beeld. De Koning sprak vanmiddag het Europees Parlement toe, terwijl de Koningin nog uren op het Koninklijk Paleis kon doorbrengen met Koningin Mathilde. Rond 20.00 uur verschenen beide Koninginnen (in zwart en wit) bij het Paleis voor de Schone Kunsten. Mathilde had haar Nederlandse collega uitgenodigd één van de finaleavonden van de Koningin Elisabethwedstrijd bij te wonen. Zelf is ze bij iedere ronde van de wedstrijd aanwezig geweest. De geschiedenis van de Koningin Elisabethwedstrijd gaat ver terug. De Belgische Koningin Elisabeth en de Belgische violist en componist Eugène Ysaÿe namen in 1937 het initiatief voor de Koningin Elisabethwedstrijd. De internationale wedstrijd heeft tot doel om talentvolle jonge musici te helpen bij de lancering van een internationale carrière, door hen de kans te geven op te treden voor een zeer uitgebreid publiek. De wedstrijd kent afwisselend edities voor viool, piano, zang en volgend jaar ook voor cello. De editie voor pianisten van alle nationaliteiten tussen 18 en 29 jaar vindt van 2 tot en met 28 mei plaats in Brussel. Koningin Mathilde is sinds 2013, na Koningin Fabiola, beschermvrouw van de Koningin Elisabethwedstrijd.

1 opmerking:

  1. Die jas blijft erg mooi en fijn dat ze deze ook meerdere keren draagt.

    BeantwoordenVerwijderen