Koningin Máxima bij The Innovation Summit en oratie hoogleraar Prins Claus Leerstoel | De Oranjes

maandag 23 mei 2016

Koningin Máxima bij The Innovation Summit en oratie hoogleraar Prins Claus Leerstoel

Koningin Máxima hield vanochtend in Pakhuis West in Amsterdam de openingstoespraak bij The Innovation Summit, waar vrouwelijk ondernemerschap centraal staat. Vanmiddag was ze aanwezig bij de oratie van professor Saradindu Bhaduri in de Kloosterkerk in Den Haag.


Gelukkig wordt je als Koningin altijd beschermd voor de regen, anders was Koningin Máxima in een natte jurk gearriveerd in Pakhuis West in Amsterdam. Van de auto tot de ingang hield iemand een paraplu boven haar hoofd, en dan was het ook nog eens een paraplu in de kleuren van de Argentijnse vlag. Máxima hield de openingstoespraak op het 'The Innovation Summit' dat door Ondernemersplatform TheNextWomen en maandblad OPZIJ georganiseerd werd en voor de vijfde keer plaatsvond. "Vrouwen zouden zich nooit moeten laten tegenwerken door sociale normen en een gebrek aan zelfvertrouwen." aldus de Koningin. Ze benadrukte in haar speech dat het voor vrouwen nog altijd moeilijker blijkt om voor zichzelf te beginnen dan voor mannen. Ook in Europa, waar slechts tien procent van de bedrijven wordt geleid door vrouwen. Koningin Máxima riep daarom vrouwelijke leiders op om meer vrouwen te begeleiden. "Niet alleen met coaching en advies, maar ook met investeringen. We moeten deuren openen voor elkaar… …In de jaren tachtig was een op de zes ondernemers in Nederland vrouw, nu is een op de drie ondernemers vrouw. Het is tijd voor de volgende stap. Dat lukt alleen als vrouwen in zichzelf geloven. Het is oké, als je als vrouw ambitieus bent." De obstakels zijn niet overal hetzelfde, maar gelijke kansen zijn er nog niet. “In Europa zijn vrouwelijke ondernemers maar half zo succesvol als mannen”, zei Máxima. In Nederland nemen vrouwen minder risico’s dan mannelijke ondernemers, en veel van hen werken parttime. ,,Dat is goed als het een eigen keuze is”, aldus de Koningin, maar ze vond dat vrouwen kansen moeten pakken.
Ze zijn immers vaker beter opgeleid dan mannen. Er is geen reden terughoudend te zijn. “Het is tijd voor de volgende grote stap. Vrouwen moeten in zichzelf geloven. Vrouwen kunnen ambitieus zijn. Dat is oké”, zei Máxima.
Tijdens het evenement konden bezoekers verder deelnemen aan workshops, waaronder coderen en online marketing. Ook presenteerden starters nieuwe producten en vond de finale plaats van een pitchcompetitie naar veelbelovende start-ups.

's Middags in Den Haag had Koningin Máxima toch maar een beige kleed om haar heen geslagen. Ze was in de Kloosterkerk aanwezig bij de oratie van professor Saradindu Bhaduri. Professor Bhaduri is voor de periode 2015 - 2017 de houder van de Prins Claus Leerstoel. Met zijn onderzoek op het gebied van Frugal Innovation for Development and Equity richt hij zich specifiek op innovatie in de informele sector. Hij heeft een benoeming als hoogleraar aan het International Institute of Social Studies(ISS), onderdeel van de Erasmus Universiteit Rotterdam. 'Frugal innovation’ is een relatief nieuw onderzoeksveld. Het richt zich op het (her)ontwerpen van relatief geavanceerde producten, diensten en systemen die daardoor binnen het bereik komen van arme consumenten, levend in een omgeving met beperkte middelen. De Prince Claus Chair for Development and Equity werd in 2003 ingesteld door het ISS en de Universiteit Utrecht. De leerstoel is bedoeld om een impuls te geven aan de carrière van uitmuntende, jonge wetenschappers uit ontwikkelingslanden en om kennisdeling te stimuleren. De universiteiten willen met deze leerstoel onderzoek en onderwijs op het terrein van 'development and equity' bevorderen in overeenstemming met de inzichten en ideeën van Prins Claus. Koningin Máxima is beschermvrouwe van de Prins Claus Leerstoel. Tot begin 2014 was zij voorzitter van het curatorium van deze leerstoel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten