Koninklijk paar bezoekt Duitse deelstaat Beieren - II | De Oranjes

donderdag 14 april 2016

Koninklijk paar bezoekt Duitse deelstaat Beieren - II

Op de tweede en laatste dag van het bezoek aan Beieren werden Erlangen en Neurenberg bezocht. Veel mensen waren op de been om het Koninklijk paar te begroeten. Ondertussen werd de jas van Koningin Máxima op 'Sociale media' bekritiseerd. Er zou ineens een hakenkruis op zitten. De tweede dag van het bezoek begon bij Siemens Healthcare in Erlangen. In de regio zijn zo’n 180 bedrijven actief in de medische technologie, die zich met name richten op röntgentechnologie, e-health en rehabilitatie. Het Duitse Siemens is wereldwijd een belangrijke speler in deze sector en een interessante partner voor Nederlandse toeleveranciers. Het Koninklijk Paar bezocht de productiehal van Siemens, waar medische scanapparatuur (MRI) wordt geproduceerd. Aansluitend werd het Nederland-Duitse dialoogplatform in Medical Valley bezocht. Hier bespraken betrokken partijen maatschappelijke trends, uitdagingen en oplossingen op het gebied van medische robotica, diagnostiek en e-health. Ook werd er een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen het Nederlandse Brainport Industries en het Duitse Medical Valley EMN e.V.
Toen de eerste foto's van de tweede dag op internet gezet werden, zagen inwoners van Duitsland Máxima's jas blijkbaar voor het eerst. Hoewel ze de jas een jaar geleden ook al droeg tijdens het staatsbezoek aan Denemarken, werd er nu ineens een 'hakenkruis' ontdekt. Vervolgens namen tal van Duitse websites het over. TZ uit München kopte 'Koningin Máxima zorgt met Hakenkruis-jas voor verontwaardiging'. Volgens Bild Zeitung was er 'opwinding over Máxima's hakenkruis mantel' en in Oostenrijk vatte de Salzburger Nachrichten het samen als 'heibel' om de 'hakenkruis jas'. De Duitsers willen duidelijk dingen zien die er niet zijn. De sierlijke vormen op de door Claes Iversen ontworpen jas lijken in de verste verte niet op het symbool van de nazi's.
Tijdens een lunchbijeenkomst werden de Koning en Koningin bijgepraat over de uitkomsten van een seminar over strategische vervoersvraagstukken met deelnemers van Nederlandse en Beierse ministeries, kennisinstellingen en bedrijven. Tijdens het seminar en de lunch stonden duurzaamheid, transparantie en effectiviteit in de transportsector en de samenwerking tussen Nederlandse en Duitse partners centraal. Aansluitend wandelden de Koning en Koningin over een informatiemarkt in het Rathaus. Eenmaal buiten werden ze door vele fans toegejuicht met Nederlandse vlaggen.
Vanmiddag bezochten Willem-Alexander en Máxima het Justitiepaleis Neurenberg en ‘Saal 600’, waar de processen van Neurenberg na afloop van de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden. Hier zijn de historische en actuele verbondenheid van Nederland en Duitsland op het gebied van internationaal recht, zoals de ontwikkeling van het Neurenberg Tribunaal en het Internationaal Strafhof in Den Haag te zien. De Koning en Koningin sprak met betrokkenen over deze samenwerking en over mensenrechten en internationaal strafrecht.

De Koning en Koningin sloten hun werkbezoek af in het voormalig werk- en woonhuis van de Neurenbergse schilder Albrecht Dürer (1471-1528). Daar openden ze een tentoonstelling met grafisch werk van Dürer, die de stad Neurenberg recentelijk heeft ontvangen. Een van de werken is een portret van de Rotterdamse humanist Erasmus, dat Dürer maakte tijdens een verblijf van een jaar in Nederland.

5 opmerkingen:

 1. Inderdaad, dat "hakenkruis", daar werd vorig jaar niet opgelet en nu een heleboel ophef. Ik vind het een mooie jas en net zoals ik gisteren al zei, ben blij en vind het leuk dat Maxima haar kleding her draagt.
  Maar dat mag weer gezegd worden, een verslagje waar aandacht aan is besteed. Keurig gedaan

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee, dit was niet handig. De plek in Neurenberg is histories beladen...met de processen van Neurenberg na afloop van NS-tijd. Daar moet je echt niet met een jas aankomen, met dit soort symbool in een land waar het dragen ervan tot op de dag van vandaag verboden is??! Tuurlijk heeft de ontwerper dat niet met die gedachte gemaakt - dus in een ander land prima mooi kledingstuk, maar hier is niet grondig over na gedacht.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Maxima zag er mooi ♥

  Kun je zien Koningsdag op sommige buitenlandse kanaal? Omdat NPO 1 werkt niet in mijn land ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. jeetje wat gaaf! Nog nooit tegen gekomen... heel handig.

  BeantwoordenVerwijderen