Koning Willem-Alexander opent nieuw ICC en dineert met Ban Ki-moon | De Oranjes

dinsdag 19 april 2016

Koning Willem-Alexander opent nieuw ICC en dineert met Ban Ki-moon

In het bijzijn van secretaris-generaal Ban Ki-moon opende Koning Willem-Alexander vandaag het nieuwe complex van het Internationale Strafhof in Den Haag. Vanavond bood hij samen met Koningin Máxima de secretaris-generaal en zijn vrouw een diner aan op Paleis Noordeinde. 



Door eenvoudig een boek te openen werd het nieuwe permanente kantoor van het ICC officieel in gebruik genomen, al werkt men er al sinds half december. Het openingsprogramma verliep niet geheel vlekkeloos. Het audiosysteem had problemen, waardoor tientallen genodigden de eerste spreker van het openingsprogramma niet konden horen. Ook Ban Ki-moon was één van de sprekers. Hij was gelukkig wel te verstaan. Zijn bezoek aan Nederland in slechts twee dagen is tot nu toe toch al succesvol. Vanochtend heeft hij de hoogste Nederlandse Koninklijke onderscheiding gekregen; Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Vanavond werd de tafel voor hem en zijn vrouw gedekt op Paleis Noordeinde. Voorafgaand aan het diner met het Koninklijk paar werd er geposeerd in de balkonzaal van Paleis Noordeinde. Aan de vrolijke gezichten (van vooral Máxima) te zien was het erg gezellig.

“Voor mijn vrouw en mij heeft uw aanwezigheid hier in Den Haag, de internationale stad van vrede en recht, ook een persoonlijke dimensie”, zei de Koning in zijn tafelrede. Hij herinnerde aan zijn zeven jaar als voorzitter van adviesraad water- en sanitatie van de secretaris-generaal en het huidige werk van Máxima als pleitbezorger voor betere toegang tot financiële diensten. “In onze vele contacten hebben we uw moed, uw vriendelijkheid, uw vasthoudendheid en uw morele leiderschap van heel nabij leren kennen. Wij willen u daarvoor heel hartelijk bedanken”, aldus de Koning. In zijn toespraak ging Willem-Alexander in op de uitdagingen waarvoor de wereldgemeenschap staat. “Meer dan 125 miljoen mensen hebben dringend humanitaire hulp nodig, zo houdt u ons voor. Slachtoffers van uitbuiting, geweld en discriminatie. Families gevangen in een spiraal van armoede. Vluchtelingen die alle hoop op vrede in hun thuisland hebben verloren. Hoop. Dat is wat deze tijd meer dan ooit nodig heeft. En mensen die bereid zijn die hoop levend te houden”, zei hij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten