Koninklijk paar bezoekt Duitse deelstaat Beieren - I | De Oranjes

woensdag 13 april 2016

Koninklijk paar bezoekt Duitse deelstaat Beieren - I

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn vandaag aan hun tweedaagse bezoek aan de Duitse deelstaat Beieren begonnen. Doel van het werkbezoek is de brede onderlinge relaties tussen Nederland en Beieren te versterken.
Traditie
Het is één van de ingestelde tradities sinds het aantreden van Willem-Alexander als Koning. Ieder jaar brengt hij samen met Máxima een bezoek aan een Duitse deelstaat. Speciale aandacht tijdens zo'n 'missie' is er voor de economische betrekkingen tussen Duitsland en Nederland. Om die reden wordt het Koninklijk paar ook vergezeld door minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. En er is een delegatie uit Nederland meegereisd. Het bezoek begon vanochtend in de Alte Pinakothek van München. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima openden er een tentoonstelling van Nederlandse schilders uit de 17de eeuw. Dat gebeurde erg origineel, door symbolisch door een lijst te stappen. Natuurlijk werden er volop foto's gemaakt, en die werden zo bewerkt dat de Koning en Koningin, die haar Koningsdagoutfit van vorig jaar droeg, zélf het schilderij zijn.
Aansluitend bracht het paar een bezoek aan BMW Welt, wat inmiddels ook traditie is. Bij ieder bezoek aan een Duitse deelstaat werden autobedrijven - en fabrieken bezocht. Om die reden konden de Koning en Koningin het ook nu niet laten even plaats te nemen in de nieuwste modellen. Het Duitse autobedrijf viert dit jaar zijn honderdjarig bestaan. Tijdens een seminar met het thema Urban Mobility spraken Duitse en Nederlandse deelnemers uit het bedrijfsleven, de wetenschap en de overheid over duurzame stedelijke mobiliteit.
Nederland is een interessante partner voor de Duitse auto-industrie op het gebied van innovatieve en groene mobiliteitsoplossingen. Aandacht was er tijdens dit programmaonderdeel onder andere voor de BMW MINI, die de Nederlandse VDL Groep sinds twee jaar produceert. De Koning was in 2014 aanwezig bij de start van de productie in Born.

'Koningsdag' in München
In de residentie van de Staatskanzlei werd het Koninklijk paar vervolgens ontvangen door minister-president Horst Seehofer van Beieren voor een gesprek en een lunch. Voordat ze het pand konden betreden moesten ze zich een pad banen door een grote hoeveelheid volk wat 'Oranje Boven' riep. Het Tölzer-knapenkoor, wat een speciaal klassiek welkomstlied zong kon er maar amper bovenuit komen.
De Koning en Koningin kregen op deze manier alvast een 'voorgerecht' op Koningsdag, en zouden bijna vergeten dat ze in Duitsland zijn. Tijdens de lunch hield Koning Willem-Alexander een toespraak waarin hij nog maar eens bedankte voor de gastvrijheid, trots is op de samenwerking tussen  Beierse en Nederlandse professionals, en vol lof sprak over de Duitse deelstaat. Met zijn Duitse bloed kón het natuurlijk niet anders dan dat de Koning zijn toespraak in het Duits voorlas.

"Kijken, kijken, niet kopen!"
Op de Viktualienmarkt in München openden de Koning en Koningin vanmiddag het Nederlands-Beiers Paviljoen.
Bedrijven uit de Nederlandse en Beierse agrifood- en tuinbouwsector boden op deze delicatessenmarkt duurzame en innovatieve producten aan. De Koning wandelde vrolijk rond en maakte de grap: "Vandaag komen de Nederlanders. Kijken, kijken, niet kopen!". 

Dineren met de economische missie
Na verwisselen van kleding, bezochten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima vanavond het Deutsches Museum. Ze woonden een deel bij van het ‘Dutch-German Forum on IT Security in the Industry’ over smart industry en cyber security. Het belang van IT veiligheid voor de industrie en het belang van samenwerking tussen Nederlandse en Duitse partners en het ontwikkelen van een gemeenschappelijke aanpak stond hierbij centraal. Aansluitend werd er gedineerd in het Alte Rathaus met deelnemers van de economische missie.

1 opmerking:

  1. Mooi verslagje en een erg mooie foto dat het Koninklijk paar uit het schilderij stapt. Maar ook mooi dat ze kleren her draagt zoals de jurk van Koningsdag vorig jaar.

    BeantwoordenVerwijderen