"Misschien de koudste Koningsdag ooit, maar de goede sfeer in Zwolle zal iedereen verwarmen. Tot zo!” liet Koning Willem-Alexander vanochtend via Facebook weten, vergezeld van een gezinsfoto.
Foto: RVD
De foto was niet, zoals andere jaren, bij de voordeur van de Eikenhorst gemaakt. Waarschijnlijk heeft de familie al overnacht in de buurt van Zwolle. De foto maakte ook meteen duidelijk hoe het gezin er vandaag uit zag. Koning Willem-Alexander droeg een blauw pak met wit overhemd en gele stropdas.
Koningin Máxima koos opnieuw voor de kleur roze, gecombineerd met een lange, brede gebloemde rok van Natan. De prinsessen waren weer alle drie verschillend gekleed. De Prinses van Oranje droeg een zwarte trui met zwarte rok vol met sterren en manen.
De tijd van 'Pili Carrera' is duidelijk voorbij, want alleen Prinses Ariane had nog maar een jurkje van dit Spaanse merk aan. Op haar grijs/witte jurkje zaten veel flamingo's.
Amalia en Alexia zagen er door hun make-up en gekrulde haren ook ineens een stuk volwassener uit. Ariane hield het gewoon bij steil haar.
Het eerste beeld van de Koninklijke bus verkregen mensen al tientallen meters voor de Nieuwe Havenbrug waar het gezelschap uiteindelijk pas uit zou stappen. Iets na 11.00 uur stapte de Koninklijke familie uit. Behalve het Koninklijk gezin waren ook Prins Constantijn, Prinses Laurentien, Prins Maurits, Prinses Marilène, Prins Bernhard, Prinses Annette, Prins Pieter-Christiaan, Prinses Anita, Prins Floris en Prinses Aimée aanwezig.
Voor het programma in Zwolle was door de organisatie goed naar Dordrecht gekeken. Daar liep het bezoek ruim een uur uit en zat er te weinig tempo in. Ook werd er maar weinig gewandeld en zat men zelfs in de kerk voor een concert. Vandaag ging het allemaal wat vlotter. Op de brug werd de familie muzikaal verwelkomd door in het goud gehulde personen. Via de Potgietersingel liep het gezelschap samen met burgemeester Henk Jan Meijer en Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten langs het bordes van Museum de Fundatie door de Suikerbergsteeg naar de Blijmarkt.
Onderweg was er meteen al veel aandacht voor het publiek dat langs de kanten dwangmatig om handjes vroeg. Bijna alle handen werden geschud, en ook de prinsessen deden actief mee. Voorheen zocht vooral Amalia het publiek op, maar Alexia en Ariane hadden er nu ook minder moeite mee. Van Alexia's beenbreuk was niets meer te merken. Ze had zelfs geen krukken meer nodig.
Op de Blijmarkt verbeelden drie bekende Zwolse figuren de cultuurhistorie: schrijver Rhijnvis Feith, staatsman Johan Rudolph Thorbecke en muzikant en kunstenaar Herman Brood. Dat gebeurde met muziek van Bertolf/Her Majesty en Esther Groenenberg. Vooral Ariane keek gefascineerd naar de danseressen. Zelf zit ze sinds kort op Jazz Ballet. Via de Luttekestraat wandelde de familie vervolgens naar de Grote Markt. Amalia liep inmiddels ver voor haar vader uit, gaf veel mensen een hand en maakte praatjes.
De Grote Markt was het decor voor het onderdeel 'Parade' dit jaar. Samen met andere dorpen en steden presenteerde Zwolle zich in vier thema's: kunststof, water & handel, recreatie en streekproducten. De Koninklijke familie nam plaats op de tribune en bekeek het spektakel. Tot slot kregen ze aspergesoep geserveerd. Prins Pieter-Christiaan en Prins Constantijn hielpen met uitdelen, omdat ook het omringende publiek een bekertje kreeg.
Toen de familie na de 'Grande Parade' via de Melkmarkt naar het Rodetorenplein wandelde, kwamen ze midden op straat een interviewster tegen. Na een gesprek met Prins Maurits en Prinses Marilène over ski-ondergoed, waren Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima aan de beurt. Na aangesproken te worden met 'Koninklijke Hoogheid' in plaats van Majesteit, werd aan de Koning gevraagd hoe de tweede Koningsdag in 'nieuwe stijl' is. "Warm, hartverwarmend, prachtig hier in Zwolle, ze hebben ons laten zien wat ze hier kunnen" zei hij. "We zijn nog steeds stil van de parade, de geschiedenis was uitstekend weergegeven. Ik denk dat we hier een prachtige Koningsdag meemaken."
Koningin Máxima vulde aan: "En heel veel humor, dat vind ik ook zo geweldig." Ze zei verder dat ze genoten had van de soep op de markt.Inmiddels hadden de drie prinsessen zich ook weer bij hun ouders gevoegd. Ook zij kregen een microfoon onder hun neus. De laatste keer dat we hun stemmen duidelijk hoorden was tijdens de documentaire over de 40-jarige Máxima in 2011. De kleine meisjes-stemmen waren verdwenen. Prinses Ariane zei dat ze alles leuk vond. Alexia had ook geen cameravrees en vertelde dat ze de voorstelling op de Grote Markt het 'allerleukste' vond. Over haar beenbreuk zei ze: "Het was een grote klap, maar ik ben er weer helemaal bovenop." En ook Amalia, die inmiddels een beginnende Gooische R heeft, gaf een 'heel volwassen antwoord'. Ze was blij dat de zon toch scheen, maar kon over het mooiste onderdeel van de dag "nog geen oordeel geven, want ik heb nog niet alles gezien."
Het volledige gesprek:
Op het Rodetorenplein werd er aandacht besteed aan sport. Op het plein bevonden zich allerlei soorten sportvelden, zoals een voetbalveld, hockeyveld en een schaatsbaan. De sporten werden gedemonstreerd door meer en minder bekende Zwolse sporters, amateurs én topsporters. De prinsessen Amalia, Alexia en Ariane deden op het voetbalveld mee aan een potje hooghouden.
Amalia trok vervolgens oom Constantijn ook het veld op om zijn voetbalkunsten te laten zien, terwijl zijn nichtje met een strenge blik toekeek.
Prins Constantijn nam aansluitend deel aan beachvolleybal, samen met zijn vrouw. Prinses Laurentien had echter niet de meest handige schoenen hiervoor aan, en viel in het zand. Prins Maurits, Prinses Marilène, en Prins Pieter-Christiaan vormden tegelijkertijd een basketbalteam.
Het hockeyveld werd door de prinsessen overgeslagen. Dat is bijzonder omdat het hun lievelingssport is en ze alle drie lid zijn van hockeyclub HGC. Wel kregen ze alle drie een hockeyshirt en stick met hun eigen naam erop.
Voordat ze op een sloep stapten voor een vaartocht over de Thorbeckegracht, werden de prinsessen uitgenodigd graffiti te spuiten op een groot Koningsdagbord. Amalia, Alexia en Ariane namen ieder een andere kleur en uiteindelijk kwam ook Prins Pieter-Christiaan nog helpen.
Tijdens de tocht over het water werd er gezwaaid naar de mensen langs de kant. Het was erg druk langs de route, en het was extra koud op het water, maar gelukkig had het meegereisde personeel de jassen en dekens van de Oranjes bij zich.
Langs de route werd duidelijk dat het fenomeen 'selfies' nog steeds niet uitgestorven is. Meer dan ooit probeerden mensen op de foto te gaan met iemand van de Koninklijke familie. De NOS had van te voren zelfs een oproep gedaan wat betreft het insturen van dit soort foto's.