KONINGSDAG 2016: Zwolle | De Oranjes

woensdag 27 april 2016

KONINGSDAG 2016: Zwolle

Een groot deel van de Koninklijke familie heeft vandaag Koningsdag in Zwolle gevierd. 


"Misschien de koudste Koningsdag ooit, maar de goede sfeer in Zwolle zal iedereen verwarmen. Tot zo!” liet Koning Willem-Alexander vanochtend via Facebook weten, vergezeld van een gezinsfoto.
Foto: RVD

De foto was niet, zoals andere jaren, bij de voordeur van de Eikenhorst gemaakt. Waarschijnlijk heeft de familie al overnacht in de buurt van Zwolle. De foto maakte ook meteen duidelijk hoe het gezin er vandaag uit zag. Koning Willem-Alexander droeg een blauw pak met wit overhemd en gele stropdas.
Koningin Máxima koos opnieuw voor de kleur roze, gecombineerd met een lange, brede gebloemde rok van Natan. De prinsessen waren weer alle drie verschillend gekleed. De Prinses van Oranje droeg een zwarte trui met zwarte rok vol met sterren en manen.
Prinses Alexia droeg een wit kanten jurkje met spijkerjasje. Het jurkje is afkomstig van Zara.
De tijd van 'Pili Carrera' is duidelijk voorbij, want alleen Prinses Ariane had nog maar een jurkje van dit Spaanse merk aan. Op haar grijs/witte jurkje zaten veel flamingo's.
Amalia en Alexia zagen er door hun make-up en gekrulde haren ook ineens een stuk volwassener uit. Ariane hield het gewoon bij steil haar.

Het eerste beeld van de Koninklijke bus verkregen mensen al tientallen meters voor de Nieuwe Havenbrug waar het gezelschap uiteindelijk pas uit zou stappen. Iets na 11.00 uur stapte de Koninklijke familie uit. Behalve het Koninklijk gezin waren ook Prins Constantijn, Prinses Laurentien, Prins Maurits, Prinses Marilène, Prins Bernhard, Prinses Annette, Prins Pieter-Christiaan, Prinses Anita, Prins Floris en Prinses Aimée aanwezig.
Voor het programma in Zwolle was door de organisatie goed naar Dordrecht gekeken. Daar liep het bezoek ruim een uur uit en zat er te weinig tempo in. Ook werd er maar weinig gewandeld en zat men zelfs in de kerk voor een concert. Vandaag ging het allemaal wat vlotter. Op de brug werd de familie muzikaal verwelkomd door in het goud gehulde personen. Via de Potgietersingel liep het gezelschap samen met burgemeester Henk Jan Meijer en Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten langs het bordes van Museum de Fundatie door de Suikerbergsteeg naar de Blijmarkt. 
Onderweg was er meteen al veel aandacht voor het publiek dat langs de kanten dwangmatig om handjes vroeg. Bijna alle handen werden geschud, en ook de prinsessen deden actief mee. Voorheen zocht vooral Amalia het publiek op, maar Alexia en Ariane hadden er nu ook minder moeite mee. Van Alexia's beenbreuk was niets meer te merken. Ze had zelfs geen krukken meer nodig.
Op de Blijmarkt verbeelden drie bekende Zwolse figuren de cultuurhistorie: schrijver Rhijnvis Feith, staatsman Johan Rudolph Thorbecke en muzikant en kunstenaar Herman Brood. Dat gebeurde met muziek van Bertolf/Her Majesty en Esther Groenenberg. Vooral Ariane keek gefascineerd naar de danseressen. Zelf zit ze sinds kort op Jazz Ballet. Via de Luttekestraat wandelde de familie vervolgens naar de Grote Markt. Amalia liep inmiddels ver voor haar vader uit, gaf veel mensen een hand en maakte praatjes.
De Grote Markt was het decor voor het onderdeel 'Parade' dit jaar. Samen met andere dorpen en steden presenteerde Zwolle zich in vier thema's: kunststof, water & handel, recreatie en streekproducten. De Koninklijke familie nam plaats op de tribune en bekeek het spektakel. Tot slot kregen ze aspergesoep geserveerd. Prins Pieter-Christiaan en Prins Constantijn hielpen met uitdelen, omdat ook het omringende publiek een bekertje kreeg.
Toen de familie na de 'Grande Parade' via de Melkmarkt naar het Rodetorenplein wandelde, kwamen ze midden op straat een interviewster tegen. Na een gesprek met Prins Maurits en Prinses Marilène over ski-ondergoed, waren Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima aan de beurt. Na aangesproken te worden met 'Koninklijke Hoogheid' in plaats van Majesteit, werd aan de Koning gevraagd hoe de tweede Koningsdag in 'nieuwe stijl' is. "Warm, hartverwarmend, prachtig hier in Zwolle, ze hebben ons laten zien wat ze hier kunnen" zei hij. "We zijn nog steeds stil van de parade, de geschiedenis was uitstekend weergegeven. Ik denk dat we hier een prachtige Koningsdag meemaken."
Koningin Máxima vulde aan: "En heel veel humor, dat vind ik ook zo geweldig." Ze zei verder dat ze genoten had van de soep op de markt. Inmiddels hadden de drie prinsessen zich ook weer bij hun ouders gevoegd. Ook zij kregen een microfoon onder hun neus. De laatste keer dat we hun stemmen duidelijk hoorden was tijdens de documentaire over de 40-jarige Máxima in 2011. De kleine meisjes-stemmen waren verdwenen. Prinses Ariane zei dat ze alles leuk vond. Alexia had ook geen cameravrees en vertelde dat ze de voorstelling op de Grote Markt het 'allerleukste' vond. Over haar beenbreuk zei ze: "Het was een grote klap, maar ik ben er weer helemaal bovenop." En ook Amalia, die inmiddels een beginnende Gooische R heeft, gaf een 'heel volwassen antwoord'. Ze was blij dat de zon toch scheen, maar kon over het mooiste onderdeel van de dag "nog geen oordeel geven, want ik heb nog niet alles gezien."

Het volledige gesprek:

Op het Rodetorenplein werd er aandacht besteed aan sport. Op het plein bevonden zich allerlei soorten sportvelden, zoals een voetbalveld, hockeyveld en een schaatsbaan. De sporten werden gedemonstreerd door meer en minder bekende Zwolse sporters, amateurs én topsporters. De prinsessen Amalia, Alexia en Ariane deden op het voetbalveld mee aan een potje hooghouden.
Amalia trok vervolgens oom Constantijn ook het veld op om zijn voetbalkunsten te laten zien, terwijl zijn nichtje met een strenge blik toekeek.
Prins Constantijn nam aansluitend deel aan beachvolleybal, samen met zijn vrouw. Prinses Laurentien had echter niet de meest handige schoenen hiervoor aan, en viel in het zand.  Prins Maurits, Prinses Marilène, en Prins Pieter-Christiaan vormden tegelijkertijd een basketbalteam.
Het hockeyveld werd door de prinsessen overgeslagen. Dat is bijzonder omdat het hun lievelingssport is en ze alle drie lid zijn van hockeyclub HGC. Wel kregen ze alle drie een hockeyshirt en stick met hun eigen naam erop.
Er waren ook paarden op het plein, die allemaal op een Koninklijke aai konden rekenen.
Voordat ze op een sloep stapten voor een vaartocht over de Thorbeckegracht, werden de prinsessen uitgenodigd graffiti te spuiten op een groot Koningsdagbord. Amalia, Alexia en Ariane namen ieder een andere kleur en uiteindelijk kwam ook Prins Pieter-Christiaan nog helpen.

Tijdens de tocht over het water werd er gezwaaid naar de mensen langs de kant. Het was erg druk langs de route, en het was extra koud op het water, maar gelukkig had het meegereisde personeel de jassen en dekens van de Oranjes bij zich.
Na de korte vaartocht over de gracht, liep het Koninklijk gezelschap een laatste stukje door Zwolle richting het Broerenkerkplein.
Langs de route werd duidelijk dat het fenomeen 'selfies' nog steeds niet uitgestorven is. Meer dan ooit probeerden mensen op de foto te gaan met iemand van de Koninklijke familie. De NOS had van te voren zelfs een oproep gedaan wat betreft het insturen van dit soort foto's.

Prinses Alexia werd nóg een keer geïnterviewd. Dit keer door RTL Boulevard:

Tijdens het slotfeest op het Broerenkerkplein trad de Zwolse artiest Typhoon op.
Eerst werd er het speciaal voor Koningsdag geschreven lied ' Als je stilstaat' gezongen. Maar de Koninklijke familie stond verre van stil. Toen Typhoon een bekender lied zong, zong en sprong de mensenmassa enthousiast mee, inclusief de Oranjes. Uiteindelijk stond Koning Willem-Alexander zelfs gearmd met het publiek toen iedereen zich aan elkaar moest verbinden van de zanger.

"Zwolle, zonder Dollen, het is een einde stad" citeerde de Koning uit het gelijknamige lied van van Kooten en de Bie. "En dat zeg ik vanuit de bodem van mijn hart.".."Heel veel dank, namens mijn familie aan iedereen die hier bij betrokken is geweest. Ondanks alle voorspellingen, was dit de warmste Koningsdag tot nu toe. Jullie hebben het fantastisch gedaan!" aldus een enthousiaste Koning. In aanwezigheid van de Koninklijke familie op het podium werd er afscheid van Zwolle genomen met het zingen van het Wilhelmus.


Bekijk hier de volledige uitzending van Koningsdag 2016 terug.

8 opmerkingen:

 1. Ik ga straks een verslag maken. Je mag mijn foto's wel gebruiken. Als je ze plaats met naam en link naar de website is het helemaal goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De eerste foto vind ik echt niet mooi vergeleken met de foto van de twee voorafgaande jaren. Maar iedereen zag er super mooi uit, vooral prinses Alexia..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuke blog is het al tot nu toe, al bijna compleet. Wat een fijne koningsdag is dit geweest, helemaal mooi dat het weer goed gaat met prinses Alexia.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Weer een super verslag, waar ik ook later in het jaar even die mooie sfeer kan terughalen, die er gisteren was. Gaaf met de 3 A'tjes die met de Koning echt in het middelpunt van de belangstelling stonden. Spontane meiden- die ontzettend lief en ook heel verschillend van karakter lijken. Dat is niet altijd makkelijk op de Eikenhorst... denk ik... en - Maxima een dagje niet in de schijnwerpers ;-) - maar haar man en de dochters er super dik in. Fijn hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een heel leukm verslagje van een super mooie Koningsdag in Zwolle. Ze zagen er allemaal mooi uit op hun manier, alleen de jurk van prinses Annette maakte haar erg dik; leek wel of ze in verwachting was.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het kapsel van Annette deed me vooral denken aan Beatrix.. :)

   Ik ga later vandaag verder met dit verslag nog wat bijwerken/aanvullen met foto's, nog wat tekst en links.

   Verwijderen
 6. Jammer dat dit log zo negatief is over Koningsdag in Dordrecht. Ik vond Koningsdag dit jaar een teleurstelling in vergelijking met vorig jaar. In Dordrecht was het programma naar mijn mening veel diverser.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik herhaalde alleen maar wat in de media gezegd is over dat de organisatie goed naar Koningsdag vorig jaar heeft gekeken en het wat vlotter wilde laten verlopen. Qua decor zag Dordrecht er natuurlijk sowieso al mooier uit!

   Verwijderen