Koninklijk paar en Prinses Beatrix bij uitreiking Four Freedoms Awards | De Oranjes

donderdag 21 april 2016

Koninklijk paar en Prinses Beatrix bij uitreiking Four Freedoms Awards

In aanwezigheid van Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en Prinses Beatrix heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel in de Nieuwe Kerk in Middelburg de International Four Freedoms Award gekregen. Verder werden nog de Awards voor vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van godsdienst, de vrijwaring van gebrek en de vrijwaring van vrees uitgereikt.
Foto: Vivian Kramer, deoranjes.nl (Klik hier voor het volledige fotoverslag) 
De Four Freedoms Awards worden jaarlijks uitgereikt als signaal dat het belangrijk is om te blijven strijden voor essentiële vrijheden van de mens. Ze worden toegekend aan personen of organisaties die zich sterk maakten voor de vier vrijheden die Franklin Roosevelt omschreef in zijn toespraak voor het Amerikaanse congres in 1941. Roosevelt stelde dat democratie alleen tot bloei kan komen als mensen, overal ter wereld, het recht hebben op vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst en als ze gevrijwaard zijn van gebrek en angst. In 1950 begon het Franklin and Elanor Roosevelt Institute in New York met het uitreiken van de Four Freedoms Awards. De voorouders van Roosevelt kwamen uit Oud-Vossemeer en daarom vindt de uitreiking vanaf 1982 plaats in samenwerking met de Roosevelt Foundation in Zeeland.In even jaren worden de Awards in Middelburg uitgereikt, in oneven jaren in New York.

Dit jaar was ook Roosevelt 'aanwezig' in de vorm van een groot zandsculptuur op het Abdijplein. Het Koninklijk gezelschap passeerde hem op weg naar de Nieuwe Kerk.
Daar werden, tijdens een anderhalf durende ceremonie, de awards uitgereikt. De award voor de Vrijheid van Meningsuiting ontving de heer Mazen Darwish vanwege zijn enorme inzet voor de promotie van mensenrechten en de vrijheid van meningsuiting in Syrië. In zeer moeilijke en gevaarlijke omstandigheden publiceerde hij gegevens over arbitraire arrestaties en overtredingen door en van politie- en veiligheidsdiensten. De award voor de Vrijheid van Godsdienst was voor de drie geestelijken Dieudonné Nzapalainga, Omar Kobine Layama en Nicolas Guérékoyame-Gbangou voor hun inzet voor vrede in hun land, de Centraal Afrikaanse Republiek. In hun land, dat wordt verscheurd door gewapend conflict, hebben zij zich gecommitteerd aan een voortdurende interreligieuze dialoog.

Dr. Denis Mukwege ontving de award voor Vrijwaring van Gebrek vanwege zijn niet aflatende inzet voor de bescherming van overlevenden van seksueel geweld in de Democratische Republiek Congo (DRC). In 1999 richtte hij Panzi Hospital in Bukavu op, dat overlevenden niet alleen fysiek behandelt, maar ook juridische en psycho-sociale steun aan zijn patiënten verleent ten behoeve van re-integratie in de samenleving en zodat zij een nieuw leven kunnen beginnen. De award voor de Vrijwaring van Vrees ging naar Human Rights Watch voor de inzet voor de bescherming van mensenrechten wereldwijd. Overeenkomstig de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, legt Human Rights Watch misbruik en schendingen van mensenrechten over de hele wereld vast. Tot slot werd de International Four Freedoms Award uitgereikt aan dr. Angela Merkel.
Zij heeft een cruciale rol gespeeld in de aanpak van de financiële crisis in de Europese Unie. Als Europees leider leidde zij de onderhandelingen voor een diplomatieke oplossing en de-escalatie van het conflict in Oekraïne (vredesbesprekingen Minsk en overeenkomst van Minsk) in het belang van vrede en veiligheid in Europa. Ze toont groot moreel leiderschap als Bondskanselier van alle Duitsers ongeacht geloof en etnische achtergrond tegenover de opkomst van de anti Islam beweging Pegida in 2014. In de huidige vluchtelingencrisis is Merkel toegewijd aan de humanitaire plicht van Europa om diegenen op te vangen die op de vlucht zijn voor oorlog en conflict in het Midden-Oosten, Afrika en Azië en aan de aanpak van de oorzaken van deze crisis door zich in te zetten voor vrede in Syrië en in de regio. Voordat er tot slot geluncht werd, ging het Koninklijk paar en Prinses Beatrix op de foto met alle laureaten, met op de achtergrond de namen van alle voorgaande winnaars.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten