Koninklijk paar opent Koningsspelen 2016 | De Oranjes

vrijdag 22 april 2016

Koninklijk paar opent Koningsspelen 2016

Zoals ieder jaar gaven Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima het startsein van de Koningsspelen. Vandaag deden ze dat op basisschool Drostenburg in Amsterdam. Op de school zitten kinderen met een lichamelijke- of een meervoudige handicap, of een chronische ziekte. Net als op meer dan 5000 andere basisscholen in Nederland, begon de dag met een Koningsontbijt. Het Koninklijk paar schoof aan bij de tafels waar de leerlingen van Drostenburg hun ontbijt nuttigden.

Ondertussen waren op het schoolplein ook de leerlingen van basisschool de Polsstok gearriveerd. Deze school werd vorig jaar uitgeroepen tot de sportiefste school van Nederland en mocht om die reden nu samen met basisschool Drostenburg de Koningsspelen beleven.

Na gesprekjes met kinderen en het uitdelen van bekertjes melk, spraken de Koning en Koningin met een verslaggever van het Jeugdjournaal. Op de vraag waarom ze dit jaar voor deze speciale school kozen zei Koning Willem-Alexander: "Ik vind het belangrijk dat álle kinderen mee kunnen doen met de Koningsspelen." Zoals altijd werd er vandaag op de Bloemcampschool weer een sponsorloop georganiseerd. "Alexia en Ariane gaan natuurlijk dansen op Kinderen voor Kinderen. En ze gaan veel teamsporten doen." aldus de Koning over de invulling van de Koningsspelen op de Bloemcampschool. Op de vraag of Alexia wel mee kan doen met de sporten, zei Máxima: "Ja.. ze kan niet overal aan mee doen helaas, maar heel veel kan ze wel. Ze gaat zeker dansen, dat heeft ze voor ons gisteren ook al gedaan." En ze mag úw collega zijn! reageerde Willem-Alexander. "Ze mag verslaggever van de Koningsspelen voor de school zijn." Ook zal Alexia op Koningsdag aanwezig zijn. "Ze wil zelf heel graag en dat is het allerbelangrijkste." 

Door samen met twee leerlingen van de twee scholen twee grote handen in elkaar te slaan openden de Koning en Koningin de Koningsspelen 2016 officieel. Daarna trad Kinderen voor Kinderen op met het Koningsdaglied van dit jaar: Hupsakee. Omdat veel bewegingen met de armen zijn, konden veel kinderen die in een rolstoel zitten ook meedoen. Koningin Máxima had, dank zij Alexia en Ariane, inmiddels de danspasjes ook onder de knie en deed mee.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima gingen vervolgens nog kijken naar de verschillende sportieve spelletjes op het schoolplein, zoals rolstoelbasketbal, bellenblazen, ballen gooien, estafette, judo en voetbal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten