Oranje nieuws – 4 t/m 6 juni 2014 | De Oranjes

vrijdag 6 juni 2014

Oranje nieuws – 4 t/m 6 juni 2014

Prinses Laurentien schrijft sprookjesboek

De bibliografie van Prinses Laurentien wordt steeds groter. Na een aantal Mr. Finney boeken en een Sinterklaasverhaal, verschijnt er in oktober een sprookjesboek van de hand van de prinses

Samen met schrijver Paul van Loon, waar Prinses Laurentien vorig jaar al eens samen mee voorlas in de Efteling, heeft ze ‘De Sprookjessprokkelaar’ geschreven. Het verhaal gaat over een sprookjesbibliotheek in een oud, verlaten kasteel. De inhoud van het sprookje sluit aan bij de strijd van de stichting en de prinses tegen laaggeletterdheid. "Door onze krachten te bundelen brengen we een gedeelde passie tot leven", schreven de auteurs in een persbericht. "Het proces van co-schrijverschap was voor ons beiden een spannend avontuur, want je moet op elkaars verzinselen inhaken." Op 5 oktober, in de Kinderboekenweek, zal het boek gepresenteerd worden in de Efteling.

Koning Willem-Alexander reikt Eremedaille voor Kunst en Wetenschap uit

Kunstenares Marte Röling kreeg woensdag de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap in de Huisorde van Oranje opgespeld door Koning Willem-Alexander.

Foto: © RVD
De uitreiking van de medaille vond plaats in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Ook Koningin Máxima en Prinses Beatrix waren aanwezig. De kunstenares heeft een goede band met de prinses. Ze heeft in het verleden diverse portretten gemaakt van Beatrix en Claus. Ook in Paleis Noordeinde zijn kunstwerken van haar te vinden. De eremedaille wordt toegekend aan personen met uitzonderlijke verdiensten op de terreinen kunst en wetenschap ten grondslag met het Koninklijk Huis. De uitreiking vond speciaal plaats in het Koninklijk Paleis in Amsterdam omdat Röling tot begin dit jaar lid was van de Paleiscommissie. Deze stichting organiseert jaarlijks symposia en tentoonstellingen in het paleis.

Prinses Beatrix opent tentoonstelling ‘Koninklijke Cadeaus’

Prinses Beatrix opende donderdag de tentoonstelling ‘Koninklijke Cadeaus’ in het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven. De tentoonstelling toont zilveren cadeaus die verschillende leden van het Koninklijk Huis in de loop van twee eeuwen ontvingen.

Met het openvouwen van een grote rode tulp stond Prinses Beatrix weer oog in oog met de zilveren tulpen die ze ter gelegenheid van haar zilveren regeringsjubileum in 2005 aangeboden kreeg. Daarmee was meteen de openingshandeling verricht. Vervolgens kreeg de prinses een rondleiding door het museum die met deze bijzondere tentoonstelling aansluit bij de viering van 200 jaar Koninkrijk. Alle zilveren geschenken die te zien zijn, zijn gemaakt bij bijzondere gebeurtenissen in de Koninklijke familie zoals de geboorte van Koning Willem-Alexander, het huwelijk van Koning Willem III en Koningin Emma en het zilveren regeringsjubileum van Koningin Beatrix.

Koning Willem-Alexander spreekt vrachtwagenchauffeurs
Chauffeur:"Als hij eenmaal aan tafel zit, merk je niet meer dat hij de koning is"

Koning Willem-Alexander heeft donderdagochtend in een truckerscafé in de Europoort gepraat met vrachtwagenchauffeurs. Ze spraken over ontwikkelingen in truckersland, de regelgeving en de werkgelegenheid. 

Het gesprek stond onder leiding van de voorzitter van de FNV Bondgenoten en de voorzitter van Transport en Logistiek. Op uitnodiging van hen waren er vier chauffeurs bij het gesprek aanwezig om over hun dagelijkse werkgelegenheid te praten en de concurrentie die ze ondervinden van Oost-Europese collega’s. Een van de chauffeurs liet na afloop aan de media weten: "De koning stelde veel vragen. Hij wilde weten hoe wij over bepaalde zaken denken. Het is echt een hele ontspannen man, net zoals jij en ik. Als hij eenmaal aan tafel zit, merk je niet meer dat hij de koning is."

Koninklijk paar bij herdenkingen Normandië

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima waren vandaag aanwezig bij de herdenking van 70 jaar na D-Day, de dag van de geallieerde landingen in Normandië. 

In heel Normandië werden vandaag op tal van plaatsen uitgebreid stilgestaan bij D-Day. De geallieerde invasie vond vandaag precies zeventig jaar geleden plaats. Net als vele andere hoogwaardigheidsbekleders en staatshoofden, waren ook Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima aanwezig. Vanochtend bezochten ze eerst de Frans-Nederlandse herdenking in Arromanches, waar ze een krans legden. Koningin Máxima droeg over haar fleurige jurk een geel jasje, en had een gele tulband op haar hoofd. Toevallig droeg Koningin Beatrix 20 jaar geleden, bij de herdenking in 1994, ook een gele hoed en zaten er gele details in haar jurk. Bij de herdenking in Arromanches was verder behalve de Koning en Koningin ook een afvaardiging van de Nederlandse krijgsmacht en Nederlandse veteranen aanwezig. Namens het Nederlandse parlement waren voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol, voorzitter van de Tweede Kamer Anouchka van Miltenburg en de voorzitter van de Contactgroep Frankrijk, Kamerlid Ton Elias aanwezig. En ook premier Rutte, minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en generaal-majoor buiten dienst Rudi Hemmes ontbraken niet. Zij hielden alle drie een toespraak.


Op hetzelfde moment hadden ook de Amerikanen, Britten en Polen hun eigen herdenkingen. Voor de lunch met president Hollande in kasteel Bénouville zochten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima de veteranen op om even met hen te praten. De Koningin fungeerde zelfs even als fotograaf door haar man vast te leggen die met de veteranen sprak over 6 augustus 1944. Toen kwamen zij, als de Prinses Irene Brigade namelijk pas bij Arromanches aan land als onderdeel van de invasiemacht van uiteindelijk meer dan 1,5 miljoen militairen. Na de lunch op het kasteel van Bénouvilla waar meerdere staatshoofden zoals Koningin Elizabeth en de presidenten Obama, Hollande en Poetin bij aanwezig waren, begaf het grote gezelschap zich naar de havenplaats Ouistreham voor de internationale herdenking. Vlak voor de herdenking voerde het Koninklijk paar op de tribune vrolijke gesprekken met president Obama, de hertogin van Cornwall en het Belgische Koningspaar.

Behalve toespraken, bestond de herdenking ook uit het kort naspelen van 6 juni 1944 in combinatie met videofragmenten van die bewuste dag.

Prinsesjes bruidsmeisjes op huwelijk Juan Zorreguieta

Morgen, zaterdag 7 juni, stapt Máxima’s broer Juan Zorreguieta in het huwelijksbootje met zijn vriendin Andrea Wolf. Verwacht wordt dat zijn nichtjes; Amalia, Alexia en Ariane bruidsmeisjes zijn.

Foto: © RVD/ Marcel Vogel
Na de herdenking van D-Day in Normandië is het Koninklijk paar naar alle waarschijnlijkheid vanavond alweer in het vliegtuig gestapt. Nu richting Oostenrijk en in het gezelschap van hun dochters. Morgen zal in het Oostenrijkse Wenen Juan Zorreguieta het jawoord geven aan zijn vriendin Andrea Wolf. De jongste broer van de Koningin woont al enige tijd in Wenen waar hij als analist werkt. Als peetoom van Prinses Alexia ligt het in de verwachting dat in ieder geval zij een van de bruidsmeisjes is, maar volgens RTL Boulevard is die rol ook voor Amalia en Ariane weggelegd.

7 opmerkingen:

 1. Ik vond prinses Beatrix er afgelopen donderdag heel mooi uitzien, dat doet ze elke keer wel, maar nu vond ik het erg mooi en ze straalde goed, net of er nu een bepaalde "last" van haar af is. Haar jaren als Koningin deed ze voortreffelijk, maar vanaf 2002 alleen zonder Claus en vanaf 2012 zonder Friso. En nu lijkt ze op te bloeien; geen druk meer, dingen doen die ze plezierig vindt. Ik gun het haar van harte en daarom nog heel veel goede jaren en uiteraard in goede gezondheid.

  En dat de broer van Maxima zou gaan trouwen, daar was ik van op de hoogte, maar wanneer, vandaag dus, dat wist ik niet en de kinderen van Maxima bruidsmeisje, dat zou heel leuk zijn. hopende komen er ook foto's van.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk, ik wist ook niet dat de bruiloft vandaag gepland staat. Ik ben heel benieuwd naar foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Er zijn inderdaad foto's verschenen! Zal zo even een logje maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zowel gravin Leonore als gravin Eloise nog van harte gefeliciteerd en ik hoop dat jullie een mooie zonnige dag hebben gehad. Mooie foto's overigens van prins Bernhard en prinses Annette.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is nu al een paar keer het geval dat als ik je site open, dat bij de reportage van Normandie, de foto's bij staan van het bezoek van Albert aan Nederland. Het is niet altijd zo geweest, maar al sinds een paar dage; eerst dacht ik dat het aan mij lag, maar ... hoe kan dit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb het zelf nog niet gezien, maar komt dan waarschijnlijk door Getty Images aangezien de link rechtstreeks van die site komt.. Er hoef maar iets aan te veranderen en het veranderd hier ook, omdat de foto daar natuurlijk geupload is.

   Verwijderen
 6. Nu de agenda van Beatrix zo leuk vol zit valt mij ook op hoe ontspannen maar ook professioneel zij altijd bezig is. Diep respect hoor - en haar zin "dikwijls" de mensen te willen ontmoeten is gelukkig waar :) Gun haar heeeeeel veel van die mooie onmoetingen en duim voor een goede gezondheid.

  BeantwoordenVerwijderen