Oranje nieuws – 20 juni 2014 | De Oranjes

vrijdag 20 juni 2014

Oranje nieuws – 20 juni 2014

Koningin Máxima opent congres van de ACM

Koningin Máxima heeft vandaag met een toespraak het internationale congres Innovatie in toezicht geopend. 

In haar fel gele outfit arriveerde Koningin Máxima bij gebouwencomplex ‘Nieuw Babylon’ in Den Haag waar het congres van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) plaatsvond. Als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de VN voor inclusieve financiering voor ontwikkeling hield ze er de openingstoespraak. Koningin Máxima ging in op innovaties op het terrein van verbetering van de toegang tot financiële diensten. Andere sprekers waren onder anderen Cass Sunstein, professor van de Harvard Universiteit, Bill Kovacic, voormalig hoofd van de mededingingsautoriteit van de Verenigde Staten en Charles Leadbeater, voormalig adviseur van oud-premier Tony Blair.


Koning Willem-Alexander opent tentoonstelling ‘In All Their Glory’

Koning Willem-Alexander heeft vandaag de tentoonstelling ‘In All Their Glory’ geopend in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

De tentoonstelling laat na 200 jaar eenmalig de Krijgsraadzalen op de derde etage van het paleis zien. In de 18e eeuw waren deze zalen ingericht met achttien groepsportretten, zogeheten schutterstukken, waarvan de Nachtwacht de bekendste is. De tentoonstelling 'In All Their Glory' toont deze in een deels digitale reconstructie. Zes schutterstukken zijn op dezelfde plek teruggehangen. De ontbrekende schilderijen zijn via magische vensters te bewonderen. De Koning maakte daar uitgebreid gebruik van.

Het paleis, wat ooit een stadhuis was, transformeerde in 1808 door de komst van Koning Lodewijk Napoleon. Het gebouw verloor door zijn aanwezigheid het openbare karakter met uitzondering van de Krijgsraadzalen waar Lodewijk Napoleon zijn Koninklijk Museum vestigde, voorloper van het huidige Rijksmuseum. In 1814 besloot Willem I dat het museum en de collectie zouden worden verplaatst naar het Trippenhuis. De verhuizing van het museum vond plaats in 1817 en hiermee verloren ook deze kamers hun openbare karakter. Na de abdicatie van Koningin Wilhelmina in 1948 werd de Kleine Krijgsraadzaal door haar gebruikt als schildersatelier. De laatste grote wijzigingen dateren uit de jaren 60. De kamers werden aangepast zodat zij gebruikt konden worden voor Koninklijke ontvangsten. Tot Wilhelmina’s geboortedatum, 31 augustus, zijn de Krijgsraadzalen dus weer even open voor publiek.

Prinses Beatrix bij Chio Rotterdam 2014

Prinses Beatrix was vandaag in het Rotterdamse Kralingse bos aanwezig bij de 66e editie van Chio Rotterdam.

Het evenement, dat nog t/m zondag duurt, kan jaarlijks op Koninklijke toeschouwers rekenen. Vooral Prinses Beatrix is een trouwe gast. Bovendien heeft ze zelf ooit deelgenomen. In 1957 won ze de eerste prijs met haar paard Foxtrot. Jaren later is ze vaste toeschouwer geworden. Vandaag vond de Grand Prix Special springen plaats, waar de prinses vol spanning naar keek. Wellicht komt het Koninklijk gezin dit weekend ook nog een kijkje nemen, want de hippische belangstelling van de Oranjes is groot.

3 opmerkingen:

  1. De officiële geherinstalleerde Schutterij van Amsterdam maakte er met hun aanwezigheid in hun kostuums uit de tijd van de schutters schilderijen in de Krijgsraadzalen er een compleet historisch verantwoord geheel van. De Opening kreeg een klinkend begin door het ferme musket schot, afgevuurd door hun musketiers.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. op radio rijnmond leuke samenvatting met een dol enthousiaste prinses Beatrix. Terwijl de AAA'tjes + ouders met de groene draeck zeilen waren.

    Of ging de prinses daar ook mee?

    BeantwoordenVerwijderen