Koninklijk paar ontvangt Prins Albert van Monaco | De Oranjes

woensdag 4 juni 2014

Koninklijk paar ontvangt Prins Albert van Monaco

"Prinses Charlène is vandaag niet in ons midden. De reden daarvoor is bijzonder vreugdevol. Ik hoop dat U haar onze beste wensen wilt overbrengen!" 

Prins Albert II van Monaco bracht gisteren en vandaag een officieel bezoek aan Nederland. Aanvankelijk zou Prinses Charlène ook meekomen, maar zij is vanwege zwangerschapskwaaltjes thuisgebleven.

De Koning wacht op Prins Albert. Foto: © Oscar Meijer,
 
 destaatvanoranje.blogspot.nl
Dinsdagochtend begon de vorst van Monaco zijn bezoek in Den Haag waar hij een ontmoeting had met minister-president Rutte en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer. Of met andere woorden; het bekende ‘ritueel’ waar je als hoogwaardigheidsbekleder bij een bezoek aan Nederland niet omheen kan. Met zijn meegereisde zakendelegatie bezocht hij vervolgens ondernemingsorganisatie VNO-NCW in Den Haag. Ondertussen zou het de bedoeling zijn dat Koningin Máxima met zijn vrouw een bezoek had gebracht aan het Ronald McDonald Centre in Amsterdam. Koningin Máxima en Prinses Charlène zouden daarna al lunchend door de grachten van Amsterdam voeren en een bezoek aan het Anne Frank Huis brengen. Helaas ging dit niet door, maar wel vanwege een leuke reden, zo omschreef ook Prins Albert het zelf ’s middags op Paleis het Loo. In de namiddag opende hij daar samen met de Koning de tentoonstelling over zijn moeder: ‘Grace Kelly, prinses en stijlicoon’. De tentoonstelling toont kleding, foto's, accessoires en filmbeelden van het leven van de voormalig Amerikaanse actrice en Prinses van Monaco. Bij aankomst stelde Koning Willem-Alexander aan Prins Albert voor om nog even langs het publiek te wandelen. Omdat de Koning iets eerder bij het paleis arriveerde dan Albert, had hij al gezien dat veel mensen iets aan wilden bieden. En inderdaad, Prins Albert kreeg het een na het andere babycadeautje overhandigd terwijl Charlène net drie maanden zwanger is. Bepakt met tasjes, beertjes, sokjes en meer babyprullaria betrad hij Paleis het Loo.

Samen met Koning Willem-Alexander opende hij de tentoonstelling door een gordijn te openen waarna een groot portret van zijn moeder zichtbaar werd die óók een wit gordijn vasthield. Even leek het net of Grace echt aanwezig was. “Het is een eer voor het prinsdom dat de tentoonstelling op zo'n belangrijke plek als dit paleis wordt gehouden” zei Prins Albert in zijn toespraak die hij na de opening hield. Aansluitend maakten de Koning en prins een wandeling over de expositie, waar behalve kleding, foto’s en accessoires ook de auto van Prinses Grace te zien is. ‘Grace Kelly, prinses en stijlicoon’ is nog tot 26 oktober te bewonderen in Paleis het Loo.

Een ander stijlicoon, onze Koningin Máxima, straalde gisteravond in een prachtig groene jurk met de bijpassende juwelen uit de smaragden set. Het Koninklijk paar arriveerde ongeveer tegelijk met Prinses Beatrix. Samen met de prinses beklommen ze de trappen om binnen even op de Monegaskische vorst te wachten. Toen ook hij het voorplein opgereden werd, wandelden de Koning en Koningin weer de trap af om hem op de rode loper te begroeten. Koningin Máxima kreeg zelfs een heuse handkus van de prins. De opstaande ‘asymmetrische kraag’ op haar rechterschouder zorgde echter wel dat de tweede kus – die ze op haar wang ontving – minder goed zichtbaar voor de pers was. In de balzaal van Paleis het Loo, al heel lang niet meer gebruikt voor een Koninklijk diner, hield de Koning eerst een toespraak. Hij zei bijzonder verheugd te zijn dat de prins naar Nederland was gekomen om de tentoonstelling over zijn moeder te openen, en hij refereerde aan de afwezigheid van Prinses Charlène: “Prinses Charlène is vandaag niet in ons midden. De reden daarvoor is bijzonder vreugdevol. Ik hoop dat U haar onze beste wensen wilt overbrengen! “ Verder dook hij de geschiedenis in en sprak over admiraal Rainier Grimaldi die in 1304 meestreed aan de zijde van de Hollanders bij de bescherming van Zeeland tegen de Vlamingen. “Monaco is al generaties lang 'à la mode'. En dat is een bijzondere prestatie in een wereld waarin de concurrentie tussen internationale hot spots steeds heviger wordt. Als iets onze landen verbindt, dan is het de band met de zee. We zijn beide maritieme naties, voortdurend in dialoog met de stem van het water.” aldus de Koning die zijn toespraak afsloot met de gezamenlijke liefde voor de sport. “Sport verbroedert, zo hebben wij ervaren tijdens de lange jaren dat wij samen lid waren van het IOC. Het feit dat ik sinds september vorig jaar erelid ben, zal daar niets aan veranderen. “

Vandaag zal Prins Albert met zijn meegereisde zakendelegatie nog spreken met directieleden van Boskalis en Van Oord in Scheveningen. De prins sluit zijn bezoek aan Nederland vanmiddag af bij de Philips High Tech Campus in Eindhoven. Daar tekent hij onder andere een overeenkomst tussen het Prins Albert II van Monaco Fonds en Philips voor het leveren van duurzame verlichting voor sportvelden in Zuid-Afrika.

10 opmerkingen:

 1. Prachtig verslag en.. natuurlijk is het een beetje jammer dat prinses Charlene er niet bij kon zijn, maar de reden is absoluut geweldig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Donderdag 5 juni:VAN HARTE GEFELICITEERD MET JE VERJAARDAG IN GOEDE GEZONDHEID EN MAAK ER EEN LEUKE EN GEZELLIGE DAG VAN.

  Het verslag van prins Albert's bezoek aan Nederland met plezier gelezen. Jammer dat prinses Charlene er nit bij was, maar de reden is geweldig. Echter nu zijn er weer geruchten dat het een tweeling zou zijn (ook geweldig natuurlijk), maar ook dat ze zwanger zou zijn en niet op de normale wijze. Laten ze die mensen en dan bedoel ik in het algemeen de Koninklijke mensen dan nooit met rust.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank je wel voor de felicitatie!

  Verder ben ik het met je eens. dat ze die mensen gewoon eens met rust moeten laten. Al die speculaties. Het enige wat we weten is dat Albert en Charlène nu ongetwijfeld heel blij zijn een kindje te verwachten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als het er idd twee zijn, wie wordt dan de troonopvolger/ster? diegene die als eerste geboren wordt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, daar zat ik ook over te denken. Wel 'zielig' voor het kindje wat als tweede geboren wordt.. ;)

   Verwijderen
 5. Echt heel jammer dat prinses Charlene (en koningin Maxima) er niet bij waren. Maar wat schitterde koningin Maxima in die groene galajurk met geweldig diadeem. Ook prinses Beatrix vind ik er top uit zien, best gewaagd voor haar die glitters en glamour!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Beste mensen van de redactie,
  Het is prinses Grace geen Gracia. Wie dat bedacht heeft....
  Leuke site dat wel! en Maxima zag er erg mooi uit tijdens het diner ter ere van prins Albert.
  Carolina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt. Dan is dat een foutje, want ik weet het wel :) Wel een compliment trouwens dat ik aangesproken wordt als redactie ;)

   Verwijderen
  2. Nou dan blijf ik u maar redactie noemen...
   Ik zag zojuist een prachtige foto van p. Beatrix genomen in 1960 op paleis Soestdijk (in het tandenartikel zeg maar) en ze draagt een jurk volgens mij die ze in de jaren tachtig tijdens een bezoek aan Londen waar ze ontvangen werd door p. Charles en p. Margaret op Kensington Palace, opnieuw aan had. Zojuist opgezocht op site ANP; de datum is 29 juni 1989.Carolina

   Verwijderen
  3. Ik weet welke u bedoelt. Dat is ook een mooie bloemenjurk, maar van andere stof en heeft mouwen. :)Dat heeft de foto uit 1960 op Soestdijk (uit de categorie het oude fotoalbum) niet. Maar leuk dat u het even liet weten!

   Verwijderen