Het Koninklijke gebit | De Oranjes

donderdag 12 juni 2014

Het Koninklijke gebit

Naast kleding, make-up en een verzorgd kapsel is je gebit een heel belangrijk visitekaartje. Ook in de Koninklijke familie besteedt men hier aandacht aan, maar natuurlijk hebben Koninklijke tanden en kiezen ook wel eens hulp nodig, én gaat er wel eens iets mis.

Op 16 mei woonde Koning Willem-Alexander een jubileumcongres bij van de NMT. Het NMT Fonds Mondgezondheid vierde haar 100-jarig bestaan met als thema ‘Lang leve een gezonde mond’. Hij mocht de nieuwste attributen – zoals een speciale 3D bril- uittesten en sprak uitgebreid met de beroepsvereniging die voorlichting over het belang van een gezonde mond wil vergroten. Een tandartsbezoek is daarbij een vereiste. Waar de Oranjes zélf naar de tandarts gaan is nooit bekend geweest, maar, samen met zijn broers, kreeg de Koning al vroeg een beugel. Het gevolg was een aaneengesloten mooie rij tanden.

Willem-Alexander met een 'draadje' over z'n tanden. Foto: © RVDHelaas was(/is) de Koning een groot fan van roken, waardoor zijn tanden in de loop der jaren zijn verkleurd. Vooral in de jaren ’90 en rond zijn huwelijk viel dit op. Het gebit, wat door het geler worden en het aangetaste glazuur er zelfs afgebrokkeld uitzag, heeft rond 2006 een opknapbeurt ondergaan. Vermoedelijk zijn er facings aangebracht, die zowel de kleur als de stand van de tanden verbeteren. Hoewel ze niet spierwit zijn, wat er ook niet natuurlijk uit zou zien, zijn de tanden van de Koning absoluut opgeknapt. Van Koningin Máxima ging ooit het gerucht dat ze hetzelfde heeft laten doen, maar haar gebit was al vrij wit en recht waardoor het eventuele verschil nauwelijks te zien is.

Voor en na. Foto's: © RVD/G.Rosetto en Marcel Vogel
Prinses Beatrix staat bekend om de rij kronen die ze rond 1987 aan haar bovengebit heeft laten aanbrengen. Een kroon is een speciale overkapping van metaal of porselein (of beide), die over een beschadigde of sterk gevulde tand of kies wordt aangebracht. De kroon bestaat uit één stuk en geeft meer stevigheid en bescherming aan de tand of kies onder de kroon. In principe zitten de tanden, die we vóór 1987 bij de prinses zagen dus gewoon nog in haar mond. Al zijn ze waarschijnlijk iets afgeslepen, want haar voortanden waren vrij groot. De kronen zijn iets korter en sluiten meer aan bij de rest van haar gebit. Toch gaven haar ‘oude voortanden’, waarvan de een altijd iets meer naar voren stak dan de ander, haar ook wel een jeugdig en losser uiterlijk. Het kapsel van de prinses heeft daar ongetwijfeld ook aan meegewerkt. In de jaren ’80 was het nog minder bol en stijf.

Foto's: © RVD/Max Koot en Jeroen van der Meyde

In ieder geval bepaald een gebit voor een heel groot deel je uiterlijk en hoe je overkomt als mens. Prinses Margriet, die we bijna niet anders kennen dan met een scheve voortand zou Margriet niet meer zijn als die tand ineens recht stond. Het enige 'nadeel' voor de prinses is dat er steeds lippenstift op de tand komt:

Foto: ©  www.royalduo.nl 

Aan de gebitten van de prinsesjes Amalia en Alexia wordt op het moment hard gewerkt. Sinds de fotosessie in Lech is bij Prinses Alexia een beugel zichtbaar, en Amalia draagt in haar vrije tijd een buitenboordbeugel.

Foto: ©  Robin van Lonkhuijsen  RVD/ANP

Ook nichtje Eloise zal er binnenkort aan moeten geloven. Het meisje heeft een flinke overbeet.

Van een kunstgebit is in de Koninklijke familie op dit moment geen sprake, en daardoor zal de blunder van Koningin Wilhelmina niet snel meer herhaald worden. Wilhelmina, die in 1948 al lang voorzien was van een prothese, stelde op 4 september enthousiast haar dochter voor als nieuwe Koningin op het balkon van paleis op de Dam. Na de zin: “En ik acht mij gelukkig met u allen te kunnen uitroepen…” ging het mis. In haar enthousiasme roept ze de aanhef "Leve....." harder dan haar bovengebit verdragen kan. Het laat los, en haar spraak is opeens ernstig belemmerd. Toch gaf Wilhelmina geen krimp, en riep ze zo goed en zo kwaad als dat nog ging, maar wel met een hoorbare dubbele tong: ".....onze Koningin - hoewra! hoewra! hoewra!"

10 opmerkingen:

 1. Wat een mooie log; dit is een onderwerp, waar men niet zo vaak over spreekt, maar ook je gebit is een visitekaartje en al is een tandartsbezoek niet altijd even fijn; het hoort erbij en als een beugel daarbij kan helpen, ja dan is dat maar zo. Een geweldige mooie log nogmaals heb je ervan gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat heb je voor een bijzonder onderwerp gekozen. Had gedacht dat Beatrix gewoon boven een gebit heeft op haar leeftijd, maar het doet er niet echt toe - het ziet er altijd netjes uit. In tegenstelling tot de koning, die hopelijk op het congres een paar tips gekregen heeft! Maxima tanden zijn te wit - bijna popster niveau. Maar hoord bij haar optreden. Leuk die foto van Willem Alexander als jongetje. Wat lijkt hij daar op zijn moeder.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een erg origineel log! En vooral heel leuk! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat origineel zeg! Met plezier gelezen en bekeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel leuk dat je hier over schrijft. En eigenlijk denk ik er nooit goed over na maar het is echt belangrijk hoe je gebit eruit ziet.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik had nog helemaal hier niet op gereageerd , maar wat een originele log. leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Grappig zeg, nog nooit ergens iets over gelezen. Waar ik mij altijd aan stoor zijn de tanden van koningin Margaretha.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. en nu heeft Amalia een slotjesbeugel. heeft Alexia nog die beugel? en heeft Ariane een beugel?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Alexia heeft op dit moment (voor zover zichtbaar) geen beugel meer. Ariane (nog) geen beugel.

   Verwijderen