SPAANSE KONING JUAN CARLOS TREEDT AF | De Oranjes

maandag 2 juni 2014

SPAANSE KONING JUAN CARLOS TREEDT AF

De Spaanse koning Juan Carlos (76) treedt af, dat maakte premier Rajoy vandaag bekend.

Drie generaties. Foto: © casareal.es
Koning Juan Carlos zat sinds november 1975 op de troon. Hoewel het in Spanje niet gebruikelijk is om als Koning af te treden, is hij er - mede door de recente troonswisselingen in Nederland en België - wellicht ook serieuzer over gaan denken. Bovendien sukkelt Koning Juan Carlos de laatste jaren veel met zijn gezondheid. Ook werd hij steeds minder populair. Zo ging hij op olifantenjacht in Botswana. Het nieuws kwam aan het licht omdat hij daar een heup brak.Wanneer Prins Felipe de troon over zal nemen is op dit moment nog niet bekend. Morgen zal de koning zelf zijn redenen voor troonsafstand toelichten.

8 opmerkingen:

 1. We hebben in Nederland wat op gang gezet met aftreden. Wij waren volgens mij het enige land die dat deed, maar na Belgie en nu ook Spanje.... wie volgt. Noorwegen? Het is denk ik wel beter voor t land dat Felipe het overneemt.
  Ik hoorde het op het nieuws, van 11 uur, en dacht eens kijken of het er al staat.... ik had het kunnen weten natuurlijk. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik las het aftreden net in de telegraaf en ja, wie is er als eerste bij, jij natuurlijk Vivian. Maar goed; het is misschien wel beter zo voor Spanje. wij hebben zeker wat op gang gezet, maar vergeet Vaticaanstad niet vorig jaar, want dat is ook nog nooit gebeurt dat en paus zicht terugtrekt. En ja, wie volgt Noorwegen of wellicht Engeland, want de Queen geeft ook steeds meer taken door aan prins Charles. We wachten het maar rustig af, nu is de beurt in ieder geval aan Spanje

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk dat Noorwegen ook wel een kanshebber is ja.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat denk ik ook Vivian, Koning Harald heeft ook een slechte gezondheid. Arme kroonprins Charles als 60 plusser tussen alle 'collega' kroonprinsesjes van 10 jaar en jonger.
   Ik vermoed dat het voor het Koningshuis van Spanje beter is dat Félipe koning wordt. Koning Juan Carlos was niet meer zo erg geliefd.
   Fleur.

   Verwijderen
 4. De Aftreden had ik al verwacht en het is alleen kwestie van afwachten en hij heeft alleen slechte gezondheid eb hij hoort ook niet goed, ook al gebruikt gehoortoestel.en tja, ik heb een t.v toespraak niet gezien wat voor redenen van zijn aftreden van troon! En wij in Nederland hebben wel alles in de gang gezet zoals andereren gezegd .
  Vr.Groet Martina

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tja.. ik denk dat dit een goede keuze is van de Spaanse koning.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geen verrassend nieuws. Maar wel leuk dat Juan Carlos nu van zijn pensioen kan gaan genieten. En dat Filipe nu aan de bak kan. Al krijgt hij het niet makkelijk. Omdat ze Letizia niet zo hoog hebben, volgens de laatste berichten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En een nog groter probleem wordt het als de monarchie helemaal wordt afgeschaft, want de bevolking kwam in opstand na het bericht van aftreden van de Koning. En wat Letizia betreft, dat valt wel mee, volgens de laatste berichten. en als het e.e.a wordt goed gekeurd dan is de troonwisseling op 18 juni.

   Verwijderen