Oranje nieuws – 23 juni 2014 | De Oranjes

maandag 23 juni 2014

Oranje nieuws – 23 juni 2014

Koningin Máxima bezoekt bijeenkomst ‘Kracht on tour’
“De meeste vrouwen kunnen best goed met geld omgaan. Tenminste: als je ze vergelijkt met mannen.”

Koningin Máxima hield vandaag op een bijeenkomst van ‘Kracht on tour’ een toespraak over het belang van financiële zelfredzaamheid en onafhankelijkheid van vrouwen. 

In haar bekende rode jas, die ze voor het eerst op het huwelijk van Prins Pieter-Christiaan en Prinses Anita in 2005 droeg, arriveerde de Koningin (die dank zij een tocht met de Groene Draeck dit weekend een beetje bruin is geworden) vanmiddag in Eindhoven. De stad is een van de zes plaatsen waar onder de noemer ‘Kracht on tour’ bijeenkomsten worden georganiseerd om mannen en vrouwen bewust te maken van hun talenten en mogelijkheden. Tijdens de bijeenkomst in Eindhoven werd vooral de nadruk gelegd op het thema vrouwen en ondernemerschap.

Uiteraard wilde ook Koningin Máxima komen om haar steentje – door middel van een toespraak - daar aan bij te dragen. Vrouwelijke ondernemers zijn vaak niet financieel zelfstandig omdat ze parttime werken of te weinig omzet draaien. De Koningin begon haar toespraak met te zeggen dat het leven uit keuzes maken bestaat: “Sommige keuzes maken we met ons hart. Andere met ons verstand. En sommige met een combinatie van beide. Welke opleiding past bij me? Waar ben ik goed in? Welk werk vind ik leuk? Als je de partner van je dromen ontmoet, gaat het kiezen gewoon dóór. Hoe gaan we samen de taken verdelen? Willen we kinderen? Hoe combineren we de zorg voor het gezin met onze loopbaan of met onze ambities? En welke financiële afspraken maken we, voor nu en voor later?” Daar voegde ze aan toe dat het op deze bijeenkomst niet over goede of verkeerde keuzes ging maar over bewuste keuzes op financieel gebied. “Ten eerste: vrouwen doen het goed in het onderwijs. Op hogescholen en universiteiten, studeren meisjes beter en sneller dan jongens. Onze kenniseconomie wordt steeds sterker aangedreven door deze meisjes. Ten tweede: vrouwen worden steeds ondernemender. Inmiddels is één op de drie ondernemers in Nederland vrouw. Een generatie geleden - halverwege de jaren tachtig - was dat één op de zes. Ten derde: de meeste vrouwen kunnen best goed met geld omgaan. Tenminste: als je ze vergelijkt met mannen. Uit onderzoek van het NIBUD blijkt dat vrouwen beter weten wat hun saldo is, voorzichtiger zijn met grote uitgaven en beter op de prijs letten van dingen die ze willen kopen. “ aldus de Koningin die het talent van vrouwen duidelijk eens onder de aandacht wilde brengen.
© screenshots NOS
Verder ging ze in haar toespraak in op het feit dat het belangrijk is dat áls vrouwen financieel afhankelijk zijn van hun man ze zich moeten realiseren dat dat riante bedrag ook weg zou kunnen vallen, bijvoorbeeld door een scheiding of ziekte. “Bij al die vragen, gaat het om het zoeken naar eigen kracht. Veel vrouwen vinden dat moeilijk. Uit bescheidenheid. Uit voorzichtigheid. Omdat ze vooral rekening houden met anderen. Omdat ze denken dat financiële zaken veel te ingewikkeld zijn. Of omdat ze het liever uitstellen. Vrouwen kunnen veel meer dan ze zelf vaak denken. Vrouwen mogen ook best wat meer voor zichzelf opkomen. Bijvoorbeeld als ze zien dat een mannelijke collega, met dezelfde opleiding en ervaring, meer verdient voor hetzelfde werk. “”…”Ik hoop dat vrouwen zich bewust zijn van hun eigen talenten en capaciteiten en die vooral gebruiken! “ besloot ze haar toespraak.

Tijdens de bijeenkomst werd er door betrokken Brabantse bedrijven tevens een intentieverklaring getekend en sprak de Koningin met vrouwen. Ook woonde ze enkele workshops bij. Zo was er de workshop 'Talking money with your honey', om vrouwen ertoe te bewegen om met hun partner om tafel te gaan zitten en over geldzaken te praten.


Foto: ©  www.royalduo.nl 

Koning Willem-Alexander bij viering 200 jaar Hoge Raad van Adel

Koning Willem-Alexander was vandaag aanwezig bij de viering van 200 jaar Hoge Raad van Adel in de Ridderzaal. De Raad adviseert onder meer over wapens en standaarden van het Koninklijk Huis en over emblemen van krijgsmachtonderdelen.

Ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan is een jubileumboek ‘Wapenregister van de Nederlandse Adel’ uitgegeven. Het boek is een overzicht van alle families die in het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk zijn geadeld en voor wie een familiewapen is vastgesteld. De Koning kreeg het eerste exemplaar overhandigd en werd vervolgens langs zijn grootzegel geleidt. Het 'Grootzegel van Zijne Majesteit Willem-Alexander Koning der Nederlanden' is vervaardigd bij de Koninklijke Nederlandse Munt.

Willem-Alexander koos voor de zegel een portret van zichzelf. Op de achterkant staat zoals gebruikelijk het Nederlandse rijkswapen. Het verschilt nogal met het grootzegel van zijn moeder, die we bijvoorbeeld bij de akte van de abdicatie zagen. Op de zegel van Beatrix staat het schip van staat afgebeeld. In zijn inhuldigingstoespraak verwees de Koning ook nog naar die afbeelding, hoe zij vaste koers hield te midden van de woelige baren. Het grootzegel zullen we overigens niet vaak zien. Het wordt door Koningen en Koninginnen alleen gebruikt om de echtheid van extreem belangrijke documenten te waarborgen en die bevinden zich doorgaans nou eenmaal achter de schermen.

Kort nieuws:
-  Prinses Carolina viert vandaag haar 40e verjaardag

Geen opmerkingen:

Een reactie posten