Oranje nieuws – 15 t/m 17 juni 2014 | De Oranjes

dinsdag 17 juni 2014

Oranje nieuws – 15 t/m 17 juni 2014

Koning Willem-Alexander ontvangt leden Eurosai-congres

Koning Willem-Alexander heeft maandagmiddag de delegatieleiders van het negende congres van EUROSAI, de Europese organisatie van rekenkamers, ontvangen op Paleis Noordeinde.

De Koning sprak met de delegatieleiders over innovatie, het thema van de bijeenkomst van het Congres wat nog t/m 19 juni plaatsvindt in Den Haag. EUROSAI (European Organisation of Supreme Audit Institutions) is in 1990 opgericht en telt momenteel vijftig leden. De Nederlandse Algemene Rekenkamer vervult de komende drie jaar het voorzitterschap

Koningin Máxima in New York voor VN-functie

Koningin Máxima was gisteren en vandaag in New York vanwege haar functie als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling.


De Koningin was onder andere aanwezig bij de tweede bijeenkomst van de ‘Group of Friends of Financial Inclusion’. Ook de eerste bijeenkomst, op 4 februari, werd door Koningin Máxima bijgewoond. Deze informele groep van 32 landen probeert de toegang tot financiële diensten te verbeteren om ontwikkeling voor lage inkomensgroepen mogelijk te maken. Koningin Máxima hield op de bijeenkomst een toespraak (die nog niet online staat)

Verder gebruikte ze de korte tijd in New York voor diverse interne besprekingen. Vermoedelijk reist de Koningin rechtstreeks vanuit New York naar Brazilië. Daar zal ze zich weer met haar man herenigen voor de wedstrijd Nederland-Australië van het WK voetbal.

Prinses Beatrix reikt Zilveren Anjers uit

Prinses Beatrix heeft vandaag de Zilveren Anjer uitgereikt, de jaarlijkse onderscheiding van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Zoals ieder jaar werden mensen die zich inzetten voor cultuur en natuur in het zonnetje gezet door middel van een Zilveren Anjer. Dit gebeurd al sinds 1950 op initiatief van Prins Bernhard die de onderscheidingen tot zijn overlijden in 2014 uitreikte. Sinds 2005 doet zijn dochter, Prinses Beatrix dat. Ze arriveerde bij het Koninklijk Paleis in Amsterdam in een ander pakje dan dat ze vervolgens bij de uitreiking droeg. Vermoedelijk hebben diverse leden van het Koninklijk Huis in het Amsterdamse paleis een kledingkast, want het is niet de eerste keer dat men zich daar nog verkleed.

De onderscheidingen gingen dit jaar naar Albert Groot, wijlen Hans Noordmans en Jaap van Velzen. De mensen, die al op leeftijd zijn, werden door niemand minder dan de prinses het podium op begeleidt waar ze de onderscheiding opgespeld kregen. Namens de in januari overleden Hans Noordmans was zijn weduwe aanwezig die de onderscheiding weliswaar niet opgespeld kreeg maar toch trots was de onderscheiding op zo'n Koninklijke wijze te mogen ontvangen.

Koning Willem-Alexander opent zomertentoonstelling op het Lange Voorhout

Koning Willem-Alexander heeft vandaag de zomertentoonstelling ‘Grandeur – Franse beeldhouwkunst van Laurens tot heden’ geopend op het Lange Voorhout in Den Haag. 

De tentoonstelling, die jaarlijks georganiseerd wordt door museum Beelden aan Zee in Scheveningen, laat dit keer monumentale en spectaculaire beelden van Franse kunstenaars zien. Met het onthullen van een grote aardbeientaart opende de Koning de beeldententoonstelling die slechts door middel van een wandeling over het Lange Voorhout gratis te bewonderen is. Tot slot kreeg de Koning ook nog een brochure overhandigd van de gehele tentoonstelling. Deel twee is namelijk uitgestald in het museum. Alle beelden zijn afkomstig uit het Centre Pompidou en diverse musea uit Duitsland, België en Nederland.

Foto: © Gera Nieland,  haagsallerlei.nl

3 opmerkingen:

 1. Wat een mooie foto en zeker die achtergrond. Onze koningin Maxima verricht goed werk buiten haar taken als koningin naast de koning. een koningin om trots op te zijn of liever gezegd een Koningspaar om trots op te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Volgens mij ben je Prinses Margriet vergeten die ook van de week in Den Haag was :)
  Verder erg leuk en goed dat Maxima naast haar taak als Koningin ook nog haar eigen taken heeft die ze erg goed doet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wordt nog bijgewerkt :) Het ontbreekt me helaas soms een beetje aan tijd.

   Verwijderen