INHULDIGING SPAANSE KONING FELIPE VI | De Oranjes

donderdag 19 juni 2014

INHULDIGING SPAANSE KONING FELIPE VI

Na Nederland en België in 2013, heeft nu ook Spanje een nieuwe Koning. Gisteren tekende Koning Juan Carlos de akte van abdicatie waardoor zijn zoon automatisch Koning werd. Vandaag werd Felipe als Koning Felipe VI ingehuldigd in hoofdstad Madrid.

Tijdens een bijzondere bijeenkomst in het Zarzuela Paleis, waar zowel Koning Juan Carlos en Koningin Sofia als Koning Felipe met zijn gezin (in een huis elders op het terrein) wonen, werd de wet voor abdicatie getekend. Na middernacht, toen de wet in het staatsblad werd gepubliceerd, was het aftreden van Juan Carlos een feit.Voor de 46-jarige Felipe brak vandaag een spannende dag aan. Aanvankelijk heeft hij waarschijnlijk ook altijd met de wetenschap geleefd dat zijn vader tot zijn dood door zou gaan met het bekleden van het Koningschap. Toen hij vorig jaar met zijn vrouw de troonswisseling in Nederland bijwoonde kon hij nog niet bedenken dat hij ruim een jaar later óók Koning zou zijn.

Vanochtend troffen vader en zoon elkaar opnieuw in de bekende audiëntiezaal van het paleis. Ook Koningin Letizia, Prinses Leonor, Prinses Sofia, Koningin Sofia, Prinses Elena en haar zoon Froilan waren aanwezig bij de overdracht van de sjerp. Door de sjerp aan zijn zoon te overhandigen, symboliseerde Juan Carlos dat Felipe vanaf nu het bevel over de strijdkrachten heeft overgenomen. Leonor, die samen met haar zusje Sofia gekleed was in een jurkje van het Spaanse merk Nanos, keek aandachtig toe. Het meisje moet vanaf heden worden aangeduid met ‘prinses van Asturië’ en is met haar 8 jaar momenteel de jongste troonopvolger. Voorheen was onze 10-jarige Prinses van Oranje dat.

In een oude Rolls Royce werd het nieuwe Koningspaar vervolgens naar het parlement gereden.


Van de Koninklijke familie waren daar alleen hun dochters Leonor en Sofia en Koningin Sofia met Prinses Elena bij aanwezig. Koning Juan Carlos had al eerder aangegeven niet bij de inhuldiging te zijn omdat hij wil dat zijn zoon in het middelpunt van de belangstelling staat. Ook Prinses Cristina was er niet vanwege het corruptieschandaal waarin ze in is verwikkeld. Langs de route naar het parlement was het vrij rustig. Spanje kent door alle schandalen niet meer zoveel royaltyfans, en nadat Juan Carlos op 2 juni zijn aftreden bekend maakte, werd er gedemonstreerd. Men vond het nu tijd dat het Koningshuis zou worden afgeschaft in plaats van dat er een nieuwe Koning ingehuldigd werd. Toch had de inhuldiging doorgang.

Voordat Koning Felipe met zijn gezin het parlementsgebouw betrad, inspecteerde hij de erewacht. Binnen legde hij vervolgens ten overstaan van alle parlementsleden de eed af. Net als in Nederland en België is er ook in Spanje geen sprake van een Kroning. Maar de Spaanse kroon en de scepter lagen wel op slechts een meter afstand van de Koning.


Na de eed hield Felipe zijn eerste toespraak als Koning Felipe VI. Hij benadrukte onder andere dat hij tegemoet wil komen aan de eisen van het hedendaagse Spanje en dat de eenheid van het land geen uniformiteit betekent. "Het staatshoofd moet niet alleen richting geven maar ook dienen. De kroon moet dichter bij de mensen komen, hun respect winnen en prestige behouden. Dat kan door zich integer, eerlijk en transparant te gedragen. Alleen zo krijgt autoriteit een morele grondslag. En vandaag meer dan ooit is is dat wat onze burgers van ons eisen." Aldus de Koning die tot slot ook zijn bewondering en dank uitsprak voor zijn ouders die het land bijna veertig jaar hebben gediend. Vooral toen hij zijn moeder, Koningin Sofia bedankte, volgde er een langdurig applaus. Na de ceremonie vond voor het parlementsgebouw een militair defilé plaats. Geflankeerd door hun dochters bekeek het Koninklijk paar het voorbijtrekkende defilé vanaf een met rood bekleed podium onder aan de trappen van het gebouw.

Het defilé was maar van korte duur tot opluchting van de prinsesjes die opgelucht leken toen ze weer de vertrouwde auto in konden. Hun ouders namen plaats in een open auto. Met alle veiligheidsmaatregelen durfden ze het aan om de rijtoer door Madrid op deze manier af te leggen. Koning Felipe stond zelfs de hele rit, zodat iedereen langs de kant van de route hem goed zag en hij zijn volk kon toezwaaien. Onderweg naar het Koninklijk Paleis werd het Koninklijk paar toegejuicht, maar er was ook een demonstratie van een man of honderd. Ze riepen: “Leve de republiek”. De stoet kon gelukkig ongehinderd doorrijden naar het paleis.


Op het Plaza de Oriente, het plein wat aan het paleis grenst, hadden zich honderden mensen verzameld om een glimp op te vangen van de balkonscène wat het slotakkoord van de dag vormde. Eerst verschenen Koning Felipe en Koningin Letizia met hun dochters op het balkon. Later voegden ook Koning Juan Carlos en Koningin Sofia zich toe. Met onder hen een enthousiaste menigte moest de nieuwe Koning wel moeite doen zijn emoties tegen te houden. Uit pure vreugde kuste hij zijn vrouw. Ruim tien jaar geleden stond het paar daar op dezelfde manier. Toen als pasgetrouwd stel in de regen, nu als nieuw Koningspaar van Spanje in de zon. De prinsesjes Leonor en Sofia stonden op een verhoging en zwaaiden keurig naar het volk, terwijl ook hun oma, Koningin Sofia, iedereen een kus gaf. Tot slot vertrok het gezelschap in omgekeerde volgorde weer van het balkon om binnen in het paleis de gasten van de aansluitende receptie te ontvangen.
Foto's: ©  Casa de Su Majestad el Rey

6 opmerkingen:

 1. Mooi verslag van een bijzondere dag! Wat zagen de prinsesjes Leonor en Sofía er mooi uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een heel mooi verslag van deze mooie, maar toch sobere plechtigheid. Wat ik er precies van vond heb ik in een reactie gezet bij het vorig logje n.a.v. het bekijken van de uitzending.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. sorry, maar weet niet veel te zeggen over de troonswissel, ander land andere regels maar dit wil er wel over kwijt: wat is Felipe een beeld van een man. Ik wens hem het beste voor deze zwaare taak.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie uitgebreide blog zeg met mooie foto's. Iedereen zag er mooi uit, echt een koning, Felipe!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie overzichtje zo! Ondanks de soberheid toch wel mooie beelden

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een prachtig verslag heb je van deze mooie eenvoudige troonswisseling gemaakt. Felipe liet in zijn toespraak toch maar weer heel mooi zien hoe zelfverzekerd hij is. Laten we hopen dat hij voor meer populariteit van het koningshuis in Spanje kan zorgen.

  BeantwoordenVerwijderen