De week van Prinses Beatrix | De Oranjes

vrijdag 13 juni 2014

De week van Prinses Beatrix

Het Koninklijk paar had een rustige week qua publieke optredens, maar dat gold niet voor Prinses Beatrix. De prinses opende op dinsdag een tentoonstelling over Joep Nicolas, plantte woensdag een boom ter gelegenheid van de Nationale Tuinweek en was vandaag aanwezig bij de uitreiking van de Pritzkerprijs.

Tentoonstelling over Joep Nicolas
Als groot kunstliefhebber opende Prinses Beatrix dinsdag een tentoonstelling over Joep Nicolas. Deze kunstenaar en glazenier die tussen 1897 en 1972 leefde wordt beschouwd als de belangrijkste vernieuwer van de glasschilderkunst in de twintigste eeuw. Door een zelfportret van Joep Nicolas te onthullen opende Prinses Beatrix de tentoonstelling over het leven en werk van de kunstenaar. Een levenslijn met markante punten uit Nicolas' leven en werk vormt de rode draad door de expositie met speciale aandacht voor zijn werk als glazenier.

Foto: ©  www.royalduo.nl 
Opening Nationale Tuinweek
Woensdag was Prinses Beatrix in Delft waar ze op het Sint Agathaplein het startsein gaf van de eerste Nationale Tuinweek ooit. Samen met een aantal kinderen van de Max Havelaarschool plantte ze er een Amelanchier lamarckii (een krentenboompje) De perfectionistische prinses was niet helemaal tevreden over het resultaat en zei wijzend “Hij staat nog scheef!” Pas toen de boom, met behulp van omstanders recht werd gezet was de prinses tevreden. Na de opening liep Prinses Beatrix over het plein langs tuintjes in bakfietsen. Enthousiast sprak ze met de mensen die de bakken hadden ingericht. De Nationale Tuinweek met als thema ‘tegel eruit, plant erin’ is georganiseerd in de hoop een bijdrage te leveren aan groenere steden en dorpen met een grote biodiversiteit. Op veel plaatsen kon je deze week een tegel inleveren en er een plantje voor terugkrijgen.

Pritzker Architecture Prize 2014
Vanavond was de prinses aanwezig bij de uitreiking van de Pritzker Architecture Prize 2014. De uitreiking vond plaats in het Rijksmuseum. Ook Prins Maurits en Prinses Marilène bevonden zich onder de gasten die in de ‘tuin’ van het museum de uitreiking bijwoonden. De prijsuitreiking vind jaarlijks plaats en wordt toegekend aan een architect die uitblinkt in zijn werk. Eerdere prijsuitreikingen waren in het Paleis van Versailles en het Groot Trianon in Frankrijk, het Boeddhistische tempelcomplex Tōdai-ji in Japan, de Praagse burcht in Tsjechië, het Witte Huis in Washington en de Grote Volkszaal in Beijing. Dit jaar dus de eer aan het Rijksmuseum om decor te zijn voor de prijs die uit een bronzen medaille en een geldbedrag van 100.000 dollar bestaat. Niet onbelangrijk: de prijs ging naar de Japanse bouwmeester Shigeru Ban die al ruim twintig jaar naar rampgebieden reist om daar samen met burgers, vrijwilligers en studenten goedkope en recyclebare schuilplaatsen voor de slachtoffers te construeren. Voor de slachtoffers van de aardbeving in het Japanse Kobe in 1995 creëerde hij bijvoorbeeld huizen van karton en een kerk van papier.

Beatrix’ actieve week komt hiermee nog niet tot een einde. Samen met Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven woont ze morgen het Grand Defilé bij Paleis het Loo bij.

4 opmerkingen:

  1. Inderdaad een drukke week voor onze oud vorstin en wat doet ze het geweldig. niet dat ze het in de afgelopen 33 jaar niet goed heeft gedaan, want dat was uitstekend, maar nu na haar troonsafstand "kan" ze het wat kalmer aan doen, wat ze overigens niet doet. Maar wat ze doet doet ze met enorm veel plezier, zoals men kan zien. De druk van het Koningschap is er af. En het defile op Het Loo was grandioos, onze trouwe royalfanvivian kennende zal hierover zeker nog een verslagje schrijven. Het defile was mooi en prachtig, bet als jouw site. Groetjes van eveneens een trouw Royalty fan Anja

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Anja heeft 100% gelijk en ik zit naar het verslag van het grand defilé uit te kijken.....

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Verslag defilé zal ik op z'n vroegst vanavond laat kunnen maken, maar komt eraan ;)

    BeantwoordenVerwijderen