Oranje nieuws – 27 t/m 30 juni 2012 | De Oranjes

zaterdag 30 juni 2012

Oranje nieuws – 27 t/m 30 juni 2012

Prinses Laurentien bij boekpresentatie Yvon Jaspers ‘Ties en Trijntje’
Woensdag was Prinses Laurentien aanwezig bij de presentatie van het nieuwste boek van Yvon Jaspers ‘Ties en Trijntje’. Terwijl de presentatrice voorlas uit haar eigen werk, liet Laurentien de illustraties aan de kinderen zien.

Prinses Laurentien
werd door Yvon Jaspers uitgenodigd om woensdag naast de molen bij Loenen aan de Vecht bij de boekpresentatie aanwezig te zijn, en sloeg dat – als voorzitter van de Stichting Lezen & Schrijven – uiteraard niet af. “Elke dag een kwartiertje voorlezen doet zoveel. Want: hoe meer je leest, hoe groter je woordenschat en hoe beter je je kunt uitdrukken”aldus de prinses.

 “Ties en Trijntje’ is al het 4e kinderboek van Yvon Jaspers, maar vanaf richt ze zich weer helemaal op het nieuwe seizoen van Boer Zoekt Vrouw. Prinses Laurentien gaf toe nog nooit naar een uitzending gekeken te hebben..Ze is natuurlijk ook meer geïnteresseerd in een prins ;) De prinses kreeg het eerste exemplaar van het boek mee naar huis. Daar zal het voorgelezen worden aan de kinderen en in de uitpuilende boekenkast belanden..

Drukke donderdag voor Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima
…Opening tentoonstelling in Paleis op de Dam, bezoek aan Zuiderzeemuseum, slotconcert Holland Festival

© Educatieve Dienst Koninklijk Paleis Amsterdam
Donderdagochtend opende Kroonprins Willem-Alexander in het bijzijn van zijn vrouw – die in een nieuw rood-wit jurkje met bijpassende rode schoenen verscheen – de tentoonstelling ‘Koning Lodewijk Napoleon & zijn Paleis op de Dam'. De tentoonstelling vertelt het verhaal van Lodewijk Napoleon, de eerste bewoner van het Paleis. Meubilair, unieke kunstvoorwerpen en minidocumentaires brengen het gebouw tot leven als Frans Koninklijk Paleis. Ook wordt aandacht besteed aan de bijzondere erfenis van zijn regeringsbeleid. De prins en prinses waren onder de indruk van de originele stoelen uit de eetzaal en alle andere pracht en praal uit de tijd van Lodewijk Napoleon. Tot en met 16 september is de tentoonstelling voor het publiek te bezichtigen.

Na het bezoek aan Paleis op de Dam, reisde de prins meteen door naar Enkhuizen. In Enkhuizen bracht hij een bezoek aan de tentoonstelling ‘Water’ in het Zuiderzeemuseum. Het werd voor de prins dus een echte museum-dag, met de tentoonstelling van Koning Lodewijk Napoleon nog vers in zijn geheugen. Maar vanwege zijn ‘band’ met het water, kon de prins ook deze tentoonstelling natuurlijk niet missen. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen rondom de voormalige Zuiderzee. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in het huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten. Er zijn dus volop activiteiten gepland rond het waardevolle water.

Foto: Madelon Dielen/Zuidermuseum

Na een paar uur rust waren de prins en prinses donderdagavond opnieuw in Amsterdam te vinden. In het Concertgebouw woonden ze het slotconcert bij van de 65e editie van het Holland Festival. Het thema natuur stond centraal in het concert dat verzorgd werd door het Simón Bolívar Symphony Orchestra of Venezuela olv chef dirigent Gustavo Dudamel. Het 150-koppig orkest is voortgekomen uit het Venezolaanse muziek-educatieprogramma El Sistema. Zij speelden Rituales Amerindios van de Zuid-Amerikaanse componist Esteban Benzecry en Eine Alpensinfonie van Richard Strauss. Na afloop was er nog een korte ontmoeting tussen de prins, de prinses en wat orkestleden. Toen plots de vermoeidheid toesloeg, besloten ze het niet al te laat meer te maken en weer huiswaarts te keren..

Prinses Margriet opent tentoonstelling ‘Painting Canada’

Prinses Margriet opende vrijdag de tentoonstelling ‘Painting Canada – Tom Thomson and the Group of Seven’ in het Groninger Museum.
De tentoonstelling biedt een overzicht van de landschapschilderkunst van de Canadese kunstschilder Tom Thomson en zeven andere Canadese schilders die van 1920 tot en met 1933 als kunstenaarsgroep samenwerkten. De werken die te zien zijn behoren tot Canada's belangrijkste culturele erfgoed en zijn nog nooit eerder in Nederland getoond.

De tentoonstelling is samengesteld door de Dulwich Picture Gallery (Londen) en The National Gallery of Canada, in samenwerking met het NationalMuseum of Art, Architecture and Design (Oslo) en het Groninger Museum. De werken komen onder meer uit de McMichael Canadian Art Collection en de collectie van de Art Gallery of Ontario.

Prof.mr. Pieter van Vollenhoven opent WK parachutisten boven de 40 jaar

Prof.mr. Pieter van Vollenhoven heeft gisteravond in Teuge de “11th Word Pops Meet and Championships” geopend. 

‘11th World Pops Meet and Championships” is het wereldkampioenschap Parachutespringen voor parachutisten boven de 40 jaar. Aan het evenement nemen ruim 200 parachutisten deel uit 20 landen.

Pieter maakte zelf 40 jaar geleden op 1 juli 1972 ook een parachutesprong in de omgeving van Teuge. Helaas landde hij niet op het land, maar in het water, waar een rubberboot hem vervolgens oppikte.

Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Margriet bij Veteranendag
“De kinderen van het Margriet Fonds waren heel verlegen, ik was ook verlegen. Het waren geen ongedwongen ontmoetingen voor beide partijen!”

In Den Haag is vandaag weer Veteranendag gevierd. De dag begon met een bijeenkomst in de Ridderzaal, waar Prinses Margriet – onder toeziend oog van haar neef – een toespraak hield. ’s Middags nam Kroonprins Willem-Alexander op de Kneuterdijk het defilè af.

Dit jaar werd extra aandacht aan de veteranen uit de koopvaardij besteed. Daarom nam petekind van de Nederlandse Koopvaardij (Prinses Margriet ) het woord in de Ridderzaal. De prinses vertelde over haar geboorte: “Bij mijn geboorte, midden in de Tweede Wereldoorlog, in Canada, vroegen mijn ouders de Nederlandse Koopvaardij om peet te zijn van hun pasgeboren dochter. Mijn moeder en mijn twee oudste zusjes hadden in Ottawa een veilig onderkomen gevonden nadat zij in mei 1940 Nederland noodgedwongen moesten verlaten, na de inval van Nazi Duitsland. Mijn ouders bedoelden met dit verzoek aan de koopvaardij de duizenden zeelieden die aan geallieerde zijde meestreden een hart onder de riem te steken. Zij zagen het peetouderschap van de Koopvaardij als symbool en als teken van hoop voor een bijzondere groep, namelijk de zeelieden van de Koopvaardij, die in de oorlog meevochten voor de vrijheid van ons land. Voor mij was dit het begin van een band voor het leven, een rode draad die mij, nadat wij terugkwamen in Nederland, verder vervlocht met de koopvaardij. Dat die banden niet zijn gesleten blijkt uit het feit dat ik hier voor u mag staan, en dat vind ik een grote eer.”

Ook vertelde ze over het Prinses Margrietfonds: “Om in de grootste nood van de overlevenden en hun families te voorzien werd het Prinses Margrietfonds opgericht. Dankzij inzamelingen onder de bevolking, iets dat al tijdens de oorlog begon, konden de achtergebleven families van zeevarenden worden ondersteund; na de oorlog vormde het fonds een financieel en sociaal vangnet voor hen. Vanaf mijn prille jeugd kwam het Prinses Margriet Fonds met een delegatie op mijn verjaardag. Die delegatie bestond meestal uit kinderen van zeelieden die in de oorlog gehandicapt waren geraakt of die waren omgekomen. Zij werden de margrieten genoemd. De kinderen waren heel verlegen, ik was ook verlegen. Het waren geen ongedwongen ontmoetingen voor beide partijen! “
 Lees hier de volledige toespraak. 

Na de bijeenkomst kregen zeventig militairen op het Binnenhof de herinneringsmedailles voor vredesoperaties uitgereikt door de prins, minister-president Rutte en minister Hillen van Defensie. Aansluitend nam de prins op de Kneuterdijk het defilé af. Het defilé bestond uit een ceremoniële vlucht met historische en moderne vliegtuigen en helikopters.

Na het defilé bezocht de prins ook het Malieveld waar alle voorbijgelopen en gereden militairen en voertuigen zich verzameld hadden. Op het Malieveld speelden diverse artiesten nummers uit de Veteranen Top 50. De Top 50 bevat nummers die voor veteranen belangrijk waren tijdens hun uitzending.Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima bezoeken voorstelling ‘Hoe duur was de suiker?’

Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima woonden vanavond in de Stadsschouwburg in Amsterdam de voorstelling ‘Hoe duur was de suiker? ‘bij.

“Hoe duur was de suiker?’ is een voorstelling van Stichting Julius Leeft. De stichting maakt voorstellingen over onderwerpen uit de geschiedenis van Nederland en de vroegere koloniën. Deze voorstelling gaat over slavernij die in de Nederlandse koloniën in 1863 werd afgeschaft en is gebaseerd op een historische roman met dezelfde titel.

Na alle muziek, zang en dans, hadden de prins en prinses een ontmoeting met de cast, waar ze overigens al een groot deel van kenden. Deelnemers van de voorstelling zijn onder andere Job Cohen, Maartje van Weegen, Noraly Beyer, Gerda Havertong en Kathleen Ferrier.

Foto: © PPE, http://www.ppe-agency.com/   

8 opmerkingen:

 1. Ik vindt het rode outfit van prinses Maxima echt super.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk om Laurentien hierbij te zien! Had haar kinderen hier ook wel bij willen zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik vind het een heel leuk jurkje wat Maxima aan heeft. Het komt me alleen bekend voor, heeft iemand ook zoiets? vooral de sieraden die ze er bij draagt. Mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, Stephanie (de verloofde van Guillaume van Luxemburg) heeft het jurkje (van Natan) in het rood: http://www3.picturepush.com/photo/a/8134856/1024/Anonymous/1204273luroyenga-e457ec407dcae7cc065b21ee682cf6c5.jpg

   Verwijderen
 4. wat heeft Yvonne nou toch aan zeg!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een indrukwekkende nieuwslog, mooi gemaakt, zit veel werk in! En de Royals waren weer actief..

  BeantwoordenVerwijderen