Oranje nieuws – 22 & 23 juni 2012 | De Oranjes

zaterdag 23 juni 2012

Oranje nieuws – 22 & 23 juni 2012

Prof.mr. Pieter van Vollenhoven opent vernieuwd Oostereiland
Foto: Gemeente Hoorn
Prof.mr. Pieter van Vollenhoven opende vrijdag het vernieuwde Oostereiland in Hoorn. 

Het Oostereiland is een voormalig gevangeniseiland – een rijksmonument wat gerestaureerd is tot cultuureialnd. Ruim drieënhalve eeuw geleden was Oostereiland het eerste eiland in Europa dat in open zee werd aangelegd. Het eiland in de voormalige Zuiderzee had in de loop der eeuwen vele bestemmingen: van uitvalsbasis voor de toenmalige admiraliteit tot rijksgevangenis. In de 19e eeuw waren in de gebouwen op het eiland meer dan 1.000 gevangenen gehuisvest.

Van Vollenhoven nam tijdens de restauratiewerkzaamheden al eens een kijkje, en het lag dus ook in de verwachting dat hij als voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds de opening zou verrichten.

Koningin Beatrix bezoekt ‘enge’ voorstelling van Abramovic

Koningin Beatrix was gisteravond getuige van een best bizarre voorstelling in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.

 De Nederlandse première van The Life and Death of Marina Abramovic werd uitgevoerd. Abramovic speelt in het stuk haar eigen moeder, in de rol van boze heks 'die haar jeugd vergiftigde'. In het begin van haar carrière in de jaren '70 gebruikte Abramovic regelmatig haar eigen lichaam als onderwerp van een performance waarbij ze langdurige pijn onderging. Ze sneed zichzelf met een mes en onderzocht in hoeverre ze een staat van bewusteloosheid in haar voorstelling kon verwerken.

Tijdens een performance in 1974 liet ze het publiek voorwerpen uitzoeken waarmee ze haar konden behandelen. Er zaten onschuldige voorwerpen bij, maar ook een pistool en een scalpel. Dat gebeurde gisteravond gelukkig niet, zodat onze Koningin toch nog enigszins op haar gemak alle acteurs kon ontmoeten.

Prinses Margriet bij ‘End of Season’ voorstelling Introdans

Prinses Margriet – als beschermvrouwe van Introdans- woonde vanavond de voorstelling ‘END OF SEASON’ bij in de Schouwburg in Arnhem.

Maar liefst vier soorten ballet die tijdens het seizoen 2011/2012 te zien waren presenteerden zich met hun optredens. Introdans danste Le Sacre du Printemps en Fünf Gedichte van Nils Christe. Introdans Ensemble voor de Jeugd danste Polish Pieces van Hans van Manen en Sechs Tänze van Jiří Kylián.

Na de voorstelling was de prinses ook aanwezig bij het voorprogramma van ‘Introdans Interactie’ waarin dansers in duet gaan met gastpartners met een bijzondere achtergrond, zoals een progressieve spierziekte, autisme of het syndroom van Down.Foto's: ©  Rick Réparon

Koningin Beatrix neemt vlootschouw af op Loosdrechtse plassen

Koningin Beatrix heeft vanmiddag op de winderige Loosdrechtse Plassen een vlootschouw afgenomen vanaf de Groene Draeck ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Koninklijke Watersport-Vereeniging 'Loosdrecht' (KWVL). 

De KWVL heeft een bijzondere band met het Koninklijk Huis. Koningin Wilhelmina verleende de vereniging in 1937 het predikaat 'Koninklijk', bij de viering van het 25-jarig jubileum. Koningin Beatrix is al 55 jaar lid van de vereniging. Het is de tweede keer dat zij er een vlootschouw afneemt. De eerste keer was in 1972, toen de vereniging 60 jaar bestond. Voor de gelegenheid was de Groene Draeck van de vaste ligplaats in Muiden naar Loosdrecht gebracht.. Daar voerden talloze zeiljachten langs de Groene Draeck, die af en toe krachtig bijgestuurd moest worden door de Koningin. Zelfs haar kapsel kon de harde bries niet aan..

Na de vlootschouw hield de Koningin een Trimaran ten doop die door de vereniging werd aangeboden aan de gehandicapte zeilers van SailWise.

Foto: © PPE, http://www.ppe-agency.com/  


 - Prinses Carolina viert vandaag haar 38e verjaardag! Precies een week na haar trouwdag.

 - TV Tip: Zondag 24 juni, 9.55 uur , Nederland 1: 'De Koning Willem I Prijzen' met een interview met Kroonprins Willem-Alexander.

3 opmerkingen:

  1. Volgens mijn gids begint het programma al om 9.30 over de Koning Willem I prijzen; het kan zijn dus het interview pas om 9.55 dat weet ik dus niet niet.

    En prinses Carolina van harte gefeliciteerd met uw 38e verjaardag

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Volgens http://www.tvgids.nl/lijsten/verticaal#channel=1&day=1 echt om 9.55 uur. tot 10.30

    BeantwoordenVerwijderen