De honden van Koningin Beatrix | De Oranjes

zondag 10 juni 2012

De honden van Koningin Beatrix

De Drakensteyn jaren met Joris

Als Prinses Beatrix in 1963 in Kasteel Drakensteyn gaat wonen, woont ze er in eerste instantie een paar jaar met Joris – een Golden Retriever, en de papegaai Doesjka. Beatrix en haar dieren zijn onafscheidelijk. Joris kijkt met de prinses fotoboeken, speelt veel in de tuin en maakt daar ook lange wandelingen met haar. ’s Avonds zat hij het liefst tegen Beatrix aan bij de open haard. Eenzaam was de prinses dus écht niet in deze Drakensteyn jaren.Cleo, Buster en Arthus

In 1966 trouwt Prinses Beatrix met Claus en een jaar later wordt hun eerste zoon Willem-Alexander geboren. Om het gezin wat op te vullen en gezelliger te maken nemen ze er twee honden bij, waaronder een Dalmatiër met de naam Cleo. Cleo werd ‘beroemd’ door de fotosessie met de kleine Willem-Alexander, en de keer dat Beatrix hem meenam naar schiphol om Prins Claus op te halen na een werkreis. De hond was zo blij Claus weer te zien dat hij door de hele auto liep en op de schoot van de prins wilde blijven zitten. In de jaren ’70 – het gezin bestond inmiddels uit 3 zonen – kwamen de Golden Retriever Buster en Teckel Arthus erbij. Vermoedelijk waren dit de opvolgers van Joris en/of Cleo, want die werden sindsdien nooit meer op foto’s gesignaleerd. De honden gingen ook mee op vakanties waar ze gewoon ‘meededen’ met de bijbehorende fotosessies. Of dat nou in Lech of Porto Ercole was, de honden vermaakten zich wel. Vooral Teckel Arthus hield ervan om met de kinderen in de sneeuw te spelen.

Joris begroet Prins Claus

Het jonge gezin 


Beatrix met Buster

Prins Friso met de Teckel Arthus

Miss Pepper, Chip en Mac

Sinds de jaren ’80/’90 kiest Beatrix voor de Border Terriërs. Het bekendste hondje was Miss Pepper – een zusje van Popper (het hondje van Prinses Margriet en haar gezin) In de grote tuin van Paleis Huis ten Bosch waar ze graag rondwandelde met haar  baasjes, leek ze spoorloos te zijn verdwenen op een ochtend in februari 1992. Na een zoekactie bleek het arme beestje te zijn gestikt in een konijnenhol. Koningin Beatrix was ontroostbaar. Ze was zeer gehecht aan Miss Pepper.

De laatst bekende Border Terriërs van de Koningin zijn Chip en Mac, die ze hopelijk nog steeds heeft. Want alleen dieren weten wat liefde is en hóe ze iemand kunnen troosten.

Koningin Beatrix met haar 'kindje' Miss Pepper in 1990.


Hondje Mac geeft Prins Claus een lik in z'n gezicht


De Koningin met hondje Chip bij Kasteel het Oude LooAlle foto's: RVD

In het volgende deel: De dieren van de Eikenhorst en het Loo

8 opmerkingen:

 1. Dit zou uitgegeven moeten worden in een boekje! Echt geweldig. Wat een lieverds, die honden, echte trouwe kameraden. Ik vind vooral Joris een schattig beest!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. els doek-stijnman29 januari 2013 om 14:25

  Wat een prachtige foto's van de honden en wat een mooie honden ook. Van een hond ontvang je zoveel liefde en troost. Ik ben het met de vorige schrijfster helemaal eens dat er eigenlijk een boekje uit gegeven moest worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben al heel lang op zoek naar een portret van Beatrix met haar dalmatier, heeft ook in een jubileumboek gestaan, margreet de haan, Vlissingen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Weet je zeker dat dit met de dalmatiër was? Ik ken wel portretten met de Golden Retrievers Joris en Buster.

   Verwijderen
 4. Weet u toevallig ook de stamboomnamen van de Borders?
  Ben ik erg naar benieuwd maar ik kan ze nergens vinden helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Na Miss Pepper heeft Beatrix Moby en Dushi gekocht. Moby's stamboomnaam is wel bekend: Baillieswells Dallas Dhu x Baillieswells Kinclaith

   En Chip's stamboomnaam is Roughmoor
   Blues Boy x Biddestone Sunbean

   Verwijderen