Staatsbezoeken aan Japan en Zuid-Korea - V | De Oranjes

maandag 3 november 2014

Staatsbezoeken aan Japan en Zuid-Korea - V


Dat vandaag en morgen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in het land zijn, gaat niemand in Zuid-Korea voorbij. Al sinds dit weekend hangen er overal in Seoul Nederlandse vlaggen. Vandaag begon het staatsbezoek met een kranslegging en aansluitend de traditionele welkomstceremonie.

Eerste Nederlandse staatshoofd in Zuid-Korea
Op uitnodiging van president Park Geun-hye, die in maart nog op officieel bezoek in Nederland was (ten tijde van de NSS top), brengt Koning Willem-Alexander als eerste Nederlandse staatshoofd een staatsbezoek aan Zuid-Korea. Zelf was hij al wel eens in het land geweest. In 2012 bezocht hij in Yeosu de Wereldtentoonstelling. Het bezoek, waarbij ook weer een handelsmissie is meegereisd, heeft als doel de Zuid-Koreaanse economie te hervormen en duurzamer te maken. Nederland is daarbij nodig. Zo moet Zuid-Korea minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen, waarvoor windenergie een alternatief kan zijn.

Kranslegging
Bij het Seoul National Cemetery, legden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima vanochtend een krans. Drie Zuid-Koreaanse veteranen die begin jaren vijftig tijdens de Korea-oorlog meevochten in het Nederlandse bataljon begeleidden het Koninklijk paar naar het monument waar de Koning een krans neerzette en wierook liet branden. Vervolgens was het tijd voor de welkomstceremonie, al is het gebruikelijk dat dat (logisch) het eerste onderdeel van het staatsbezoek is. President Park Geun-hye verwelkomde het Koninklijk paar bij het presidentiële paleis, Cheong Wa Dae. Vertaald: Het Blauwe Huis. Na de kleurrijke welkomstceremonie, inspecteerde de Koning met de president de erewacht.


Koningin Máxima heeft tijdens dit onderdeel nooit ‘iets te doen’ maar stond er absoluut niet ‘verloren’ bij in een jurk van de Nederlandse ontwerper Mattijs van Bergen. Ook in het Blauwe Huis moest Koningin Máxima bij de deur blijven staan toen er een samenwerkingsovereenkomst werd getekend door de Nederlandse schaatsbond KNSB met de Koreaanse schaatsunie KSU.


Vanmiddag kreeg, net als in Japan, Dutch design aandacht. De Koning opende, na een poseermoment voor het Dongdaemun Design Plaza, de tentoonstelling ‘Dutch Design Awards’. Op deze tentoonstelling zijn de winnende ontwerpen te zien van de Dutch Design Awards in Eindhoven. Behalve een rondleiding langs de Nederlandse tentoonstelling, bekeek het Koninklijk paar ook een aantal objecten van Koreaanse kunstenaars. Aansluitend vond in het museum de VNO-NCW rondetafel-bijeenkomst plaats, waarbij Nederlandse CEO's en Koreaanse autoriteiten in gesprek gaan. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bleven niet lang bij die bijeenkomst hangen, want in de Jeonggak Temple van de Dongguk University vond een paar uur later een bijeenkomst plaats waar diverse Nederlandse en Koreaanse wetenschappers spraken. Zoals dat bij een bezoek aan een tempel gebruikelijk is, lieten ook de Koning en Koningin hun schoenen bij de ingang achter. Een van de sprekers op de bijeenkomst was voetbalcoach Guus Hiddink. Hij was door de Koning uitgenodigd om als ‘boegbeeld’ van de economische missie op te treden. Hiddink was bondscoach van het Koreaanse elftal tijdens het WK van 2002 en heeft kennis van de Koreaanse samenleving en een netwerk in Korea.

"Dit is voor ons een dierbaar moment"
Vanavond werd het ‘Blauwe Huis’ (presidentieel paleis) opnieuw bezocht. President Park bood het Koninklijk paar en de meegereisde handelsmissie een diner aan. Beide staatshoofden hielden een toespraak. Koning Willem-Alexander zei het een groot genoegen te vinden om te gast te zijn in Zuid-Korea: “Nooit eerder bracht een Nederlands staatshoofd een staatsbezoek aan Korea. Dit is voor ons dan ook een heel dierbaar moment; een onderstreping van de diepe vriendschap die wij in Nederland voelen voor Uw land en Uw volk.” Hij blikte terug op de eerdere ontmoeting van maart dit jaar en wat er sindsdien gebeurd is: “Het zinken van de veerboot Sewol heeft honderden families in rouw gedompeld. Weet dat de mensen in Nederland meeleven” aldus de Koning. Verder benadrukte hij dat Nederland en Zuid-Korea het economisch ‘goed kunnen vinden’: “Ook economisch vinden wij elkaar. Nederland is er trots op een van de grootste Europese investeerders in Korea te zijn, en een van Uw belangrijkste Europese handelspartners. De warme belangstelling van Nederlandse bedrijven en kennisorganisaties om deel te nemen aan de economische missie onder leiding van minister Kamp, spreekt boekdelen. Als land van groei en innovatie heeft Korea een uitmuntende reputatie. Nederland wil de krachten graag nog sterker bundelen. “

© Screenshots RTL Boulevard

2 opmerkingen:

  1. Wat een mooi verslag;ik ben benieuwd naar de avondkleding bij het staatsbanket.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heel mooi! Kun je hier alvast zien: http://www.ppe-agency.com/500px/Nov2014/PPE14110393.jpg Werk zo het verslag bij.

      Verwijderen