Koningin Máxima opent Brede School Joure Zuid | De Oranjes

vrijdag 21 november 2014

Koningin Máxima opent Brede School Joure Zuid

Koningin Máxima heeft vanochtend de Brede School Joure Zuid geopend. De School is een samenwerking tussen twee basisscholen, een kinderopvangorganisatie, een welzijnsorganisatie en een centrum voor de kunsten.

Op het schoolplein van de nieuwe school stonden heel veel kinderen met hun ouders op de komst van de Koningin te wachten, maar het plein is zo gecreëerd dat de hofauto gemakkelijk tot vlakbij de voordeur kon rijden. Toch nam Koningin Máxima even de tijd om vrolijk naar het publiek te zwaaien. Van een kleuter met een kroontje kreeg ze vervolgens een boeketje overhandigt. Daarna verdween ze voor een uur. In dat uur onthulde Máxima samen met leerlingen een wensboom, waarmee de Brede School Joure Zuid werd geopend. De school in de gemeente De Friese Meren is een samenwerking tussen twee basisscholen, een kinderopvangorganisatie, een welzijnsorganisatie en een centrum voor de kunsten. Maar het is meer dan een verzamelgebouw. Het is een plek die in het teken staat van talentontwikkeling en waar kinderen en andere gebruikers zich maximaal kunnen ontplooien en gebruik kunnen maken van elkaars faciliteiten en kennis.

© screenshots Omrop Fryslan

Koning Willem-Alexander bezoekt jubileumcongres ParkinsonNet

Koning Willem-Alexander was vandaag in Utrecht aanwezig bij het tiende congres van ParkinsonNet. Dit landelijke netwerk is gericht op het optimaliseren van de zorg voor Parkinson patiënten in heel Nederland.

De Koning maakte de ziekte Parkinson natuurlijk van dichtbij mee, omdat zijn vader, Prins Claus er ook aan leed. Op het congres stond het thema ‘De toekomst van de zorg is al begonnen’ centraal. Bij ParkinsonNet zijn patiënten vanaf het begin nauw betrokken bij het ontwerpen en ontwikkelen van de zorg. Door online toepassingen is er 24 uur per dag toegang tot informatie en kunnen zorgverleners samen met patiënten de zorg beter managen en onderling coördineren. Tijdens zijn bezoek ging de Koning in gesprek met zorgverleners en patiënten. Ook maakte hij door middel van een rondleiding kennis met innovatieve initiatieven, zoals een speciale fiets.

Koninklijk paar bij jubileumconcert Residentie Orkest

Vanavond woonden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima het jubileumconcert bij van het Residentie Orkest dat dit jaar haar 110-jarig bestaan viert. 

Leerorkest
Al 110 jaar geeft het Residentie Orkest (internationale) concerten en richt het zich op muziekeducatie. Het orkest heeft een divers educatieprogramma ontwikkeld. Zo worden voor amateurmuzikanten masterclasses en orkestweekenden georganiseerd met de musici uit het orkest. Voor leerlingen van basisscholen en het voortgezet onderwijs zijn speciale activiteiten ontwikkeld zoals schoolconcerten, repetitiebezoeken, nascholingscursussen voor leerkrachten en een intensief driejarig muziekonderwijstraject voor Haagse basisscholen.

Druk op de rode loper
Voorafgaand aan het concert van vanavond werd een korte film rondom 110 jaar Residentie Orkest getoond, waarna het orkest, onder leiding van chef-dirigent emeritus Neeme Järvi, 'Ricercare' van de Nederlandse componist Hendrik Andriessen begon te spelen. Zoals ze bij aankomst over de rode loper naar de Dr. Anton Philipszaal wandelden, zo liep het Koninklijk paar over dezelfde loper weer terug naar de auto. Er stonden echter geen dranghekken, waardoor het wel heel druk op de rode loper werd..

Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven dansen op 33e Peter Stuyvesantbal

Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven waren vanavond aanwezig bij de 33e editie van het Peter Stuyvesantbal in New York.

Het bal wordt jaarlijks georganiseerd door de 'Netherland-America Foundation' waar Prinses Margriet en van Vollenhoven beschermvrouwe en beschermheer van zijn. Elk jaar staat ook een ander thema centraal. Dit keer was dat 'celebrating the Dutch golden age'. De prinses werd nog kort geïnterviewd. Er werd gevraagd wat ze ervan vind dat deze week werd verkondigd dat Jorge Zorreguieta zou zijn overleden. “Het is jammer dat er zulke berichten in de pers komen, zonder dat ze geverifieerd zijn. Dat vind ik wel jammer en pijnlijk." aldus Prinses Margriet.

1 opmerking:

  1. Maxima zag er prachtig uit en wat kan ze leuk met kinderen omgaan. Een fantastische koningin, alleen dat haar, maar goed dat is een discussie apart. En wat betreft de koning, mooi die verwijzing van zin vader prins claus die ook aan parkinson leed. Op die momenten zal de Koning best terugdenken aan zijn vader en dat mag natuurlijk ook. Sterkte daar mee, want een vader of ouder verliezen is en blijft erg.

    BeantwoordenVerwijderen