Nu officieel: Staatsbezoek aan Denemarken in maart 2015 | De Oranjes

vrijdag 28 november 2014

Nu officieel: Staatsbezoek aan Denemarken in maart 2015

Willem-Alexander kust zijn peettante © screenshot NOS
Het was al een tijdje in de agenda van royalfanvivian.nl te lezen, maar nu heeft de RVD officieel bevestigd dat de Koning en Koningin volgend jaar maart een staatsbezoek aan Denemarken brengen.

In juni vorig jaar waren Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima al voor een kort kennismakingsbezoek in Denemarken. Het staatsbezoek tussen de bevriende Koningsparen zal volgend jaar van 17 t/m 19 maart plaatsvinden.

Prinses Beatrix bezoekt 5e Nationaal Congres Palliatieve Zorg

In het congrescentrum De Werelt (echt met een T geschreven) woonde Prinses Beatrix vandaag het 5e Nationaal Congres Palliatieve Zorg bij.

Tijdens het jubileum werd teruggekeken op de kwaliteit in de palliatieve zorg en vooruitgekeken naar nieuwe ontwikkelingen. Palliatieve zorg is meestal van toepassing als genezing niet (meer) mogelijk is. Er waren sprekers, workshops, én de presentatie van een boek over palliatieve zorg. Prinses Beatrix kreeg het eerste exemplaar overhandigt.

Koning Willem-Alexander bezoekt Stichting Pluspunt en vogelgriepgebied Oudewater

Koning Willem-Alexander bracht vandaag een bezoek aan Stichting Pluspunt in Rotterdam en bezocht samen met staatssecretaris Sharon Dijksma de gemeente Oudewater om daar in gesprek te gaan over de vogelgriep. 

Tussen de fietsen
Slechts enkele vrijwilligers wisten dat er hoog bezoek aan zat te komen. Voor de deelnemers van Stichting Pluspunt was het dus een grote verrassing toen er vanochtend een hofauto voor hun werkplaats stopte. Pluspunt probeert mensen die dak- en thuisloos zijn geweest - en daardoor in een sociaal isolement zijn geraakt - weer aan de slag te krijgen. Vrijwilligers coachen de deelnemers nieuwe stappen te zetten in de maatschappij en begeleiden hen in hun ontwikkeling naar werk. De Koning nam -als beschermheer van het Oranje Fonds - een kijkje in een fietsenmakerij, laswerkplaats, een timmerwerkplaats, een kringloopwinkel en een buurttuin. Voormalige dak – en thuislozen werken hier zo’n 20 uur per week. De Koning sprak na de rondleiding met werknemers, partners en cliënten. Tot slot werd een groepsfoto (tussen/met de fietsen) gemaakt.


© screenshot AD

Praten over vogelgriep
Het kan niemand ontgaan zijn dat uit egoïstisch mensenbelang de laatste weken enkele bedrijven zijn geruimd waar kippen, wel of zelfs maar vermoedelijk, vogelgriep hadden. Koning Willem-Alexander reisde vanmiddag samen met staatssecretaris Sharon Dijksma af naar de gemeente Oudewater, waar het eerste bedrijf is geruimd. De Koning sprak met de betreffende pluimveehouder maar ook met vertegenwoordigers van de pluimveesector in de gemeente. Voorafgaand aan het gesprek op het gemeentehuis, schijnt de Koning ook samen met de staatssecretaris persoonlijk een kippenboer in Hekendorp bezocht te hebben.Prinses Laurentien bij Fontys Denk Groter Debat en symposium ‘Zelfredzaamheid met braille’

Prinses Laurentien was vandaag te gast bij het Fontys Denk Groter Debat en sprak daarna op het symposium ‘Zelfredzaamheid met braille’.

"Dat is Friso... Dat is niet mijn man"
Op de Fontys Hogeschool in het Limburgse Sittard hebben studenten regelmatig een debat met ‘prominenten’ uit de politiek, sport, entertainment en bedrijfsleven. Het heeft veel weg van het tv-programma College tour, en het doel van de debatten is om studenten te inspireren en te motiveren door ze in contact te brengen met mensen die het in hun toekomstige werkveld ‘gemaakt’ hebben. Het debat wordt ook iedere keer uitgezonden. Meestal live op de regionale zenders van Omroep Brabant en L1 (Limburg), maar omdat het dit keer een prinses betrof gaf de RVD geen toestemming tot rechtstreekse uitzending. Binnenkort zal het alsnog worden getoond op Omroep Brabant en L1, maar toch is er een fragment ‘uitgelekt’. Een heel pijnlijk fragment. 

Terwijl de studenten van te voren zich goed schijnen voor te bereiden over hun gast, viel het toch behoorlijk tegen hoe weinig ze van Laurentien wisten. Tijdens het bijna twee uur durende interview vroeg een van de leerlingen hoe je een prins aan de haak slaat. De prinses vond het wel een leuke vraag en begon die te beantwoorden. Op een beeldscherm naast haar werd in plaats van Constantijn, een foto van Prins Friso getoond. Prinses Laurentien stopte met haar verhaal en zei verbaasd: “Dat is mijn zwager. Dat is Friso.. Dat is niet mijn man, dus…”. Na afloop blijken de betreffende mensen die de foto op het beeld geproduceerd hadden hun excuses nog te hebben aangeboden, die door Laurentien werden aanvaard. 

"Als ik luister naar uw persoonlijke verhalen, denk ik terug aan mijn grootmoeder"
Foto: ©  royalduo 
Vanmiddag reisde de prinses af naar Utrecht waar ze een toespraak hield tijdens het tweede Braillesymposium van de NLBB Vereniging van Leesgehandicapten. Thema was dit keer ‘zelfredzaamheid met braille’. “Het is geweldig om in uw midden te zijn” begon de prinses, die een toepasselijk armbandje met de tekst ‘I love braille’ droeg. “Als ik luister naar uw persoonlijke verhalen denk ik terug aan mijn grootmoeder. Zij was onderwijzeres en verslond boeken. Rond haar 70e gingen haar ogen snel achteruit, tot ze niet meer zelf kon lezen. Om haar honger naar boeken toch te stillen, zorgde ze er voor dat er altijd iemand was om voor haar te lezen. Vaak twee mensen, mocht iemand niet komen opdragen… Ze was dus altijd afhankelijk van anderen… “ aldus Laurentien. Ze is trots op de technieken van deze tijd: “Uit mijn gesprekken met u en anderen met een leeshandicap komt steeds naar voren dat naast de vele nieuwe technieken, zoals spraaktoepassingen, de waarde van braille niet genoeg benadrukt kan worden. Verschillende leesvormen hebben voor- en nadelen, afhankelijk van de context. Wat duidelijk is - braille staat voor vrijheid. Vrijheid om een tekst zelf te lezen, zonder interpretatie van een ander. Vrijheid dus, om je eigen gedachten te vormen. En vrijheid om die dan te verwoorden, op te schrijven en zelf te kunnen uitspreken. Bij braille lees je dezelfde letters onder de vingers en zie jezelf hoe een woord wordt geschreven. De binding met taal blijft. Fouten in woorden waar zienden overheen lezen, worden door blinden vaak meteen gevonden. Zelf, gaat naar het hart van meedoen. “ Na haar toespraak (die hier volledig te lezen is) overhandigde de prinses aan een van de aanwezigen het eerste exemplaar van het boek ‘Op weg naar braille; een kennismaking met braille voor volwassenen'. Met dit boek wil de vereniging meer mensen stimuleren op latere leeftijd braille te leren.

Kort nieuws:
- Emma van Vollenhoven viert vandaag haar 8e verjaardag

1 opmerking:

  1. Ja, het was al een vergissing dat ze Friso lieten zien i.p.v. Constantijn, haar eigen man en dan haar overleden zwager ineens te zien, dat is inderdaad pijnlijk, maar moedig van de prinses dat ze de excuses had aanvaard. Al met al weer een mooi verslagje van de activiteiten

    BeantwoordenVerwijderen