Koningin Máxima opent nieuwe kaasfabriek en Lustrum Beursvloer | De Oranjes

donderdag 13 november 2014

Koningin Máxima opent nieuwe kaasfabriek en Lustrum Beursvloer

Koningin Máxima was vandaag in Alkmaar. Eerst opende ze er de nieuwe kaasmakerij van CONO Kaasmakers, daarna gaf ze met een slag op de gong het startsein van de Lustrum Beursvloer in het AFAS-stadion. 

Het hoedje wat Koningin Máxima voor het eerst droeg op het huwelijk van Prins Floris en Prinses Aimée in 2005 kwam vandaag weer goed van pas bij de outfit waarvan de top dezelfde details lijkt te bezitten als het hoedje. De glittertjes glinsterden ook mooi in het zonnige weer dat aanwezig was toen de Koningin vanochtend bij de CONO kaasmakerij arriveerde. De oude fabriek was na meer dan honderd jaar wel eens aan vervanging toe, dus werd er een nieuwe gebouwd. Met de bouw is ook aan het milieu gedacht, de nieuwe kaasmakerij is klimaat- en CO2-neutraal. Het gebouw is dan ook genomineerd voor de prijs voor het duurzaamste gebouw van Nederland, en verdiende wel een Koninklijke opening. Na diverse toespraken opende Koningin Máxima de nieuwe kaasmakerij door op een bel te slaan.

Tijdens de rondleiding kwam ze ook langs de kaaswinkel, waar ze kaas mocht snijden en drie paar laarzen met koeienprint cadeau kreeg. Doel van de nieuwe kaasfabriek is om jaarlijks 38 miljoen kilo Beemsterkaas van de band te laten rollen. Er zal voorlopig geen kaastekort zijn dus. 

Foto's: © CONO

Verderop in Alkmaar, in het AFAS-stadion werd Koningin Máxima óók verwacht. Door op een gong te slaan opende ze er de Lustrum Beursvloer van Stichting De Waaier. Stichting De Waaier is makelaar in maatschappelijk ondernemen. De stichting koppelt de kennis en kunde van commerciële bedrijven aan non-profit organisaties met een maatschappelijke doelstelling. Tijdens het zogenaamde ‘matchevent’ ontmoetten enkele honderden bedrijven en maatschappelijke organisaties elkaar op de beursvloer. Niet iedereen was blij met Máxima’s komst. Voetbalfans baalden behoorlijk want zij mochten het stadion niet in om er de oefenwedstrijd tussen AZ en Almere City te aanschouwen.

Koning Willem-Alexander opent Trefkoele+ en bezoekt UWV Groningen

Koning Willem-Alexander was vandaag in het oosten en in het noorden van het land. Vanochtend opende hij de Trefkoele+ in Dalfsen, een multifunctioneel ontmoetingscentrum. Vanmiddag bracht hij een werkbezoek aan het UWV in Groningen.

Meer dan sport
De Trefkoele bestaat al sinds 1973, maar was vooral gericht op sport. Het nieuwe Trefkoele+ is een modern gebouw met ruimte voor sport, welzijn, cultuur, educatie en zelfs zorg. Zo is er een bibliotheek, kinderopvang en ouderensoos gevestigd. De Koning kwam het met eigen ogen aanschouwen en werd door honderden mensen toegejuicht toen hij vanmorgen in Dalfsen uit de auto stapte. Na diverse muziekoptredens en sportdemonstraties in de gymzaal, moest Koning Willem-Alexander samen met wat kinderen een spandoek omhoog hijsen. Aansluitend kreeg hij een rondleiding door het nieuwe centrum. Speciale aandacht was er voor de ouderensoos, waar op dat moment ook veel ouderen met spelletjes bezig waren.


Foto: © Lichelle Roozeboom, kleineroyals.wordpress.com 

© screenshots RTV Oost

Op bezoek bij het UWV
Vanmiddag ging de Koning met minister Lodewijk Asscher op stap. Het was het eerste bezoek in een reeks werkbezoeken die de Koning met ministers samen wil doen om een deel van het werkterrein van zijn of haar ministerie te zien. Dat uitgerekend het UWV in Groningen werd bezocht is omdat daar de werkloosheid hoog is. De Koning schoof aan bij een rondetafelgesprek met klanten van UWV Groningen: vertegenwoordigers van de gemeenten Delfzijl en Groningen en mobiliteitscentrum Aldel, een werkgever en medewerkers van UWV. En hoewel hij nog geen vijftig is, nam de Koning deel aan een netwerktraining voor 50-plussers. Ook kreeg hij een demonstratie te zien van werk.nl en de digitale Werkmap, waarmee werkzoekenden kunnen solliciteren en een uitkering kunnen aanvragen. Het moet wel heel gek lopen wil de Koning ooit nog eens serieus met het UWV te maken krijgen.

Prinses Beatrix opent Noorse kerstmarkt

Prinses Beatrix heeft vandaag de jaarlijkse kerstmarkt in de Noorse Kerk in Rotterdam geopend waar alleen Noorse producten worden verkocht. 

Hoewel het voorlopig nog geen kerst is, is de kerstmarkt in de Noorse kerk er altijd vroeg bij. Ook in 1974, toen het voor de 50e keer gehouden werd, was Beatrix aanwezig om de markt te openen. Net als toen luidde de prinses ook nu de scheepsbel. Daarna nam ze een kijkje langs alle producten die verkocht werden en waarvan de opbrengsten gaat naar het in stand houden van de kerk. De Noorse kerk bestaat 100 jaar en mag zich sinds 2000 een rijksmonument noemen. De kerk was in eerste instantie bedoeld om Noorse zeelieden op te vangen en te helpen. Nu worden er diensten gehouden en biedt de kerk ruimte voor culturele activiteiten.

Koninklijk gezelschap bij afscheid Martine van Loon

Vanavond werd er in het Koninklijk Paleis op de Dam een receptie georganiseerd ter gelegenheid van het afscheid van grootmeesteres Martine van Loon-Labouchere.

Martine van Loon, die als grootmeesteres zowel voor Beatrix als Willem-Alexander heeft gewerkt, is in de loop van de jaren zelf ook steeds meer op Beatrix gaan lijken. Dat zal haar opvlogster, Bibi barones van Zuylen enz…enz… haar niet zo snel nadoen. In het paleis bestond de afscheidsreceptie vanavond uit een diner. Ook reikte Koningin Willem-Alexander aan de grootmeesteres het Groot Erekruis van de Huisorde van Oranje uit. Verder waren ook Koningin Máxima, Prinses Beatrix, Prinses Margriet, Prins Maurits, Prinses Margarita en Tjalling ten Cate bij de receptie aanwezig. Ook  het hondje van Beatrix, was erbij. Terwijl de prinses al uit de hoftaxi was gestapt en inmiddels in de deuropening van het paleis stond te wachten, volgde haar ‘kindje’ niet veel later samen met een medewerker. Het was al laat toen iedereen weer met de auto vertrok. Op één prins na. Maurits stapte gewoon met een mp3-speler op z’n fiets naar huis.

4 opmerkingen:

 1. Leuke foto's van onze actieve koning en koningin. Het is maar goed dat koningin Máxima muzikaal is, eerst op een bel slaan en toen op een gong ;) Mooi verslag weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie log! Wat hebben onze royals het druk de laatste tijd! Stilte voor de storm zullen we maar zeggen, met de naderende feestdagen! Die rust hebben ze ook echt verdient! Altijd maar vrolijk zijn, en zwaaien en lachen naar iedereen! Je moet het maar kunnen! Het was super om de Koning weer te zien! 2 keer binnen 5 dagen. Fantastisch!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. psst, royalfanvivian, het kan niet meer "Chip" zijn... de hond op de beelden is veeeeeeeeeel donker van kleur - en dat niet alleen, omdat het al donker was! Denk dit is al weer opvolger.... maar leuk beest en ook grappig dat die mee naar de receptie mag.. hahaha, zie je hem al tussen al de gasten lopen en blaffen??!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt vast gelijk! Had niet goed naar het hondje gekeken, en Chip zou misschien nu al te oud zijn om helaas nog te leven.. Zal het veranderen!

   Verwijderen