Koning Willem-Alexander bij uitreiking Internationale Kindervredesprijs | De Oranjes

woensdag 19 november 2014

Koning Willem-Alexander bij uitreiking Internationale Kindervredesprijs

Koning Willem-Alexander was dinsdag aanwezig bij de uitreiking van de tiende Kindervredesprijs in de Ridderzaal.

De Internationale Kindervredeprijs van KidsRights wordt jaarlijks uitgereikt aan een kind dat zich op bijzondere wijze inzet voor de rechten van het kind. Met deze prijs zet KidsRights al tien jaar lang een dapper kind in de schijnwerpers. Van de genomineerden ging de prijs dit jaar naar de 18-jarige Amerikaanse Neha Gupta. Ze kreeg de prijs (een sculptuur en een geldbedrag van maar liefst 100.000 euro) voor haar werk voor weeskinderen in India. De prijs werd uitgereikt door de Zuid-Afrikaanse bisschop Desmond Tutu, dus was het een echt internationaal feestje. Ook alle winnaars van de afgelopen jaren waren in de Ridderzaal aanwezig. Ze poseerden tot slot allemaal met Koning Willem-Alexander.

Prinses Mabel ontvangt onderscheiding voor Girls Not Brides

Prinses Mabel heeft dinsdag de ‘John Diefenbaker Defender of Human Rights and Freedom Award’ ontvangen.

De uitreiking vond plaats op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Ottawa. Prinses Mabel kreeg de onderscheiding voor het vierjarige werk van Girls Not Brides – een door haar opgerichte organisatie wat een einde wil maken aan kindhuwelijken.

Koning Willem-Alexander ontvangt ambassadeurs en opent Onderwijspark Ezinge

Koning Willem-Alexander heeft vanochtend op Paleis Noordeinde ambassadeurs ontvangen en zal vanmiddag Onderwijspark Ezinge in Meppel openen.

De ontvangst van de ambassadeurs ging weer met veel ceremonie gepaard. Ze werden begeleid door een kamerheer in een galarijtuig, die getrokken werd door twee paarden. Achtereenvolgens ging dat zo met de ambassadeurs van Panama, Cuba en Guatemala. Bij de ingang van het paleis stonden twee ereposten van de Koninklijke Marechaussee Brigade. Na een eresaluut van vier roffels en het volkslied van het land van de ambassadeur volgde een inspectie van de erewacht, waarna de ambassadeur met gevolg in het paleis ontvangen werd door Koning Willem-Alexander.

Koninklijke gymzalen
Vanmiddag opende de Koning in Meppel het nieuwe Onderwijspark Ezinge. In dit gebouw zijn drie scholen ondergebracht: het Drenthe College, regionale scholengemeenschap Stad & Esch en De Ambelt. Op de oranje loper werd de Koning begroet door tientallen scholieren. Met een druk op de knop verrichte hij vervolgens binnen de openingshandeling. Voor de rondleiding door het onderwijspark nam Koning Willem-Alexander uitgebreid de tijd. Hoewel de drie scholen nu onder één dak zitten is er bij de bouw wel rekening gehouden met het behoud van de eigen identiteit. Behalve de gezamenlijke ruimtes voor de leerlingen (sporthal en een theaterzaal) ging de Koning ook op bezoek bij twee 'scholen', die druk bezig waren met houtbewerking. In een verzorgingslokaal maakte de Koning wat grapjes over hoe ze de babypop en de patiëntpop het beste konden verzorgen. Ondanks dat hij het ijs brak, bleven de leerlingen terughoudend. Aan het eind van de middag kwam hij weer naar buiten, waar nog steeds een heleboel mensen op hem stonden te wachten. Nog voordat hij de auto instapte kreeg hij het heuglijke bericht te horen dat per vandaag de gymzalen van het complex naar Amalia, Alexia en Ariane vernoemd zijn..

Prins Carlos spreekt op zonne-energiecongres

Prins Carlos sprak vandaag op ‘Sunday’ – een jaarlijks zonne-energiecongres.

Het congres vond plaats in Burgers Zoo in Arnhem, maar voor een bezoek aan de dieren komt Prins Carlos wellicht nog eens met zijn gezin terug. Vandaag was hij in de dierentuin als directeur van het Institute for Sustainable Innovation & Development (INSID). In zijn toespraak riep Carlos op tot samenwerking van ‘groene bedrijven’ als Groene Brein, Groene Zaak en Circle Economy. Zo wordt alle kennis gebundeld over zonne-energie.

Kort nieuws:
- Pieter van Vollenhoven jr. viert vandaag zijn 6e verjaardag

1 opmerking:

  1. Geweldig stukje over de koninklijke gymzalen ;) met plezier gelezen. Aha, dus prins Carlos was in Burgers Zoo..

    BeantwoordenVerwijderen