Koningin Máxima bezoekt China voor de VN | De Oranjes

vrijdag 28 november 2014

Koningin Máxima bezoekt China voor de VN

Koningin Máxima bracht deze week een vijfdaags bezoek aan China als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. 

Máxima was op uitnodiging van de Chinese overheid op bezoek, en zei daar dinsdag erg verheugd over te zijn. Bij de People’s Bank of China zei ze verder dat China al een goede vooruitgang heeft gemaakt op het gebied van financiële dienstverlening. Ook sprak Koningin Máxima er met gouverneur Zhou Ziachuan over de ontwikkelingen in China om financiële diensten voor armere bevolkingsgroepen ook toegankelijker te maken. Ze poseerde bovendien met Ziachuan voor de Chinese muur. Dinsdagavond zou de Koningin eigenlijk worden ontvangen door de Chinese president Xi Jinping, maar zijn agenda was te vol om de Nederlandse Koningin voor de tweede keer dit jaar te ontmoeten. In plaats daarvan dineerde Koningin Máxima nu met ‘First Lady’ Peng Liyuen op het State Guest House. Ook dineerden er vertegenwoordigers van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de People’s Bank of China mee.


© screenshots NOS
Woensdag bezocht Máxima twee dorpen op het platteland waar families leven van een microkrediet en een kleine lening. De wandelingen waren soms wel spectaculair te noemen. Koningin Máxima  moest bukkend door smalle paatjes en 'grotten'.
Ze kreeg ook een ‘demonstratie’ noedels maken te zien waarin ze erg in geïnteresseerd was.

's Middags hield de Koningin op de universiteit van Peking een toespraak. In haar toespraak pleitte ze ervoor om banken en financiële instellingen toegankelijker te maken voor mensen met een kleine beurs. “Bijna de helft van de Chinese bevolking die op het platteland woont vertegenwoordigt leningen. Met een lening kan de plattelandsbevolking bijvoorbeeld schapen kopen of een eigen bedrijf beginnen” aldus de Koningin. Na afloop beantwoordde ze ook vragen van studenten.
Donderdag bezocht Koningin Máxima het succesvolle internetbedrijf ‘Alibaba’ in Hangzhou. Ze sprak er onder andere met de oprichter Jack Ma over de manier waarop internetbedrijven kunnen bijdragen aan betere toegang tot financiële diensten. Verder kreeg de Koningin een rondleiding over het bedrijventerrein. Alibaba heeft  tal van vehikels, zoals Alipay, de Chinese equivalent van Paypal, en Taobao, het Chinese marktplaats of eBay. Die kunnen ook helpen bij het toegankelijk maken van financiële diensten voor mensen die daar tot nu toe van verstoken zijn. Daarover wilde Máxima graag meer horen.

Na nog een vergadering bijgewoond te hebben, is Koningin Máxima vandaag rond het begin van de middag, plaatselijke tijd, weer teruggevlogen naar huis.

5 opmerkingen:

  1. Wat een leuk verslagje heb je er weer van gemaakt. Met plezier gelezen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank! Wordt nog aangevuld met donderdag en vrijdag waarschijnlijk :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hopende kun je van de laatste 2 dagen ook nog mooie foto's vinden; verslagje ziet er weer goed uit.

    BeantwoordenVerwijderen