Veel ontvangsten op Paleis Noordeinde | De Oranjes

donderdag 27 november 2014

Veel ontvangsten op Paleis Noordeinde

Op Paleis Noordeinde was het maandag druk. Koning Willem-Alexander ontving de secretaris generaal van de NAVO, daarna de ambassadeur van Thailand en tot slot een delegatie Commissarissen én Belgische gouverneurs.

Koningin Máxima heeft een drukke week in China, maar ook de agenda van Koning Willem-Alexander is flink gevuld. Maandag stond in het teken van diverse ontvangsten op Paleis Noordeinde. In de ochtend ontving de Koning de secretaris generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg. De man is maandag in Den Haag om behalve bij de Koning, ook bij minister president Rutte op bezoek te gaan. Verder sprak hij de Parlementaire Assemblee toe in het World Forum. Terwijl Stoltenberg dus zijn politieke deel van het bezoek aflegde, arriveerde op het voorplein van Paleis Noordeinde de ambassadeur van Thailand. Virachai Plasai kwam op afscheidsaudiëntie. Meestal is woensdag de ambassadeursdag, maar afscheidsaudiënties vinden doorgaans nogal eens ‘even tussendoor’ plaats. Ook 's middags bleef de Koning niet in zijn werkkamer achter het bureau zitten om bijvoorbeeld wetten en Koninklijke besluiten te ondertekenen. Hij ontving ‘zijn’ commissarissen. Alle twaalf Commissarissen van de Koning waren present, maar er waren ook Belgische gouverneurs uitgenodigd. De Belgische gouverneurs bezochten Nederland om met de commissarissen te spreken over de overeenkomsten en verschillen tussen de Belgische en Nederlandse provincies.

Oproep Prinses Margriet over ebola-ramp

Net als veel bekende Nederlanders heeft ook Prinses Margriet een videoboodschap ingesproken met als doel dat Nederlanders geld storten om de ebola-ramp te stoppen:

Koning Willem-Alexander opent proefinstallatie ‘Blue Energy’

Koning Willem-Alexander heeft woensdag een nieuwe proefinstallatie geopend op de Afsluitdijk.

Blue Energy, zoals de installatie heet, is de eerste installatie waarbij de winning van de energie uit zoet en zout water in de praktijk wordt getest. Als de ‘test’ slaagt, dan kan Blue Energy bijdragen aan verduurzaming van de economische werkgelegenheid van (Noord-) Nederland. Uiteraard zal de Koning bereid zijn om meer van dit soort installaties te komen openen.


© screenshot GPTV

Defensie dag voor Koning Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander’s dag stond in het teken van Defensie. Vanochtend bracht hij een werkbezoek aan de Nederlandse Defensie Academie en vanmiddag was hij bij de jubileumbijeenkomst van de Diensten Geestelijke Verzorging bij Defensie.

Tijdens zijn bezoek aan de Defensie Academie in Breda sprak de Koning met cadetten, adelborsten, staf en medewerkers over het ontsluiten van de kennis en het aanbod van de NLDA voor Defensie, maar ook daarbuiten. De NLDA verzorgt in Breda bij de KMA voor Defensie de initiële officiersopleidingen, het hoger loopbaanonderwijs, de begeleiding op het gebied van leiderschapsontwikkeling en taalvaardigheid voor zowel militair- als burgerpersoneel. In maart vorig jaar mochten ze Beatrix nog ontvangen. Het knopen van het cravate ‘Kosovo 1999’ aan het vaandel van de Koninklijke Luchtmacht was een van haar laatste publieke activiteiten als Koningin.


Foto's: © Ministerie van Defensie

Een paar uur later vond op het Marine Etablissement in Amsterdam een jubileumbijeenkomst plaats van de Diensten Geestelijke Verzorging bij Defensie. Voor de geestelijke verzorging bij Defensie is 2014 een bijzonder jaar, want vijf van de zes diensten hebben een jubileum te vieren. De Rooms Katholieke en de Protestantse GV bestaan 100 jaar, de Joodse GV 70 jaar, de Humanistische GV 50 jaar, de Islamitische GV 5 jaar en de Hindoe GV bestaat 11 jaar. De Koning kreeg bij deze bijeenkomst een eerste exemplaar van het speciale jubileumboek overhandigt.

Kort nieuws: 
- De Koning ontving woensdag geloofsbrieven van de ambassadeurs van Korea, Costa Rica en Turkmenistan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten