Koningin Máxima bezoekt Power Play en de Rijdende Popschool | De Oranjes

zaterdag 8 november 2014

Koningin Máxima bezoekt Power Play en de Rijdende Popschool

Koningin Máxima bezocht donderdag twee Groningse plaatsen in het kader van het Oranje Fonds programma ‘Kinderen Maken Muziek’. In Warffum bezocht ze het Power Play-programma, en in Garmerwolde nam de Koningin een kijkje bij ‘De rijdende Popschool’

's Ochtends arriveerde Koningin Máxima eerst bij Jeugdsoos Sjelter in Warffum waar ze met initiatiefnemers, docenten en vrijwilligers van het Power Play-programma sprak. Met het Power Play-programma bieden muziekgezelschap Triton uit Winsum en muziekvereniging Euphonia uit Warffum op (basis)scholen muzieklessen aan. Het doel is om het vertrouwen van de kinderen te vergroten, door ze muziek te leren maken uit het hoofd. Met de auto werd Koningin Máxima vervolgens naar de Jansenius de Vriesschool vervoerd waar de kinderen die al een tijdje deelnemen aan het programma een kort optreden met zang, ritme en instrumenten gaven. Eén van de kinderen las zelfs voor uit een boekje over ‘het pantoffeldiertje’.

Omdat Koningin Máxima vanuit Warffum rechtstreeks naar Garmerwolde ging, kon ze de schaal met fruit, koekjes en cake bij een bezoek aan de Rijdende Popschool niet afslaan. Ook hier sprak de Koningin met betrokkenen zoals een initiatiefnemer en bandcoaches van de popschool die naar diverse Groningse dorpen rijden om daar kinderen, jongeren en volwassenen les te geven in een popbandje. Doel van de stichting is muziek voor iedereen toegankelijk te maken en mensen en generaties te verbinden. Dat het doel bereikt is, lieten twee bandjes via een klein concert horen aan de Koningin. Met een voldaan gevoel over het zo succesvolle programma ‘Kinderen Maken Muziek’ - ook nog eens haar eigen initiatief - vertrok de Koningin weer richting huis.Koning Willem-Alexander bij benoeming Nationale Iconen 2014

Koning Willem-Alexander was donderdag in de Ridderzaal aanwezig bij de benoeming van de Nationale Iconen 2014. 

De Koning maakt een foto van de winnaars
‘Nationale Iconen’ is een tweejaarlijkse wedstrijd die draait om baanbrekende innovatieve projecten die kunnen zorgen voor toekomstige welvaart en die bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke opgaven zoals vergrijzing, het energievraagstuk en het wereldvoedseltekort. Het kabinet benoemde dit keer 'Bioneedle' (een nieuwe manier om dieren en mensen te vaccineren), 'Hybride aardappels' (een techniek waarmee het genetisch materiaal van de aardappel sterk verbeterd en gevarieerd kan worden), 'Quantum technologies' (computers met meer rekenkracht en die data kunnen teleporteren) en 'Gekweekte stamcellen' (een techniek die stamcellen identificeert en oneindig kan vermeerderen) tot winnaars. Na afloop werd een groepsfoto gemaakt en vroeg de Koning aan de uitvinder van de bionaald of het pijn doet. Volgens Gijsbert van Wijdeven van ‘Bioneedle’ is de naald zo klein en gaat het inschieten zo snel dat je er niets van voelt.

Prinses Laurentien spreekt met deelnemers ‘Leren in de toekomst’

Prinses Laurentien was donderdag in Kampen om te luisteren naar verschillende ideeën van leerlingen van het Ichtus College.


© Screenshot Blauw Bloed
Met het project ‘Leren in de toekomst’ hebben leerlingen onderzoek gedaan naar het gebruik van leermiddelen uit de 21e eeuw. De uitkomst presenteerden ze aan de prinses die oprichter en directeur van de Missing Chapter Foundation is. Er werd voornamelijk gesproken over hoe je leren interessanter kan maken. 

“Jullie praten en de grote mensen luisteren” verduidelijkte Prinses Laurentien nog maar eens. Ze is groot voorstander om jongeren over (wereld)problemen te laten praten, en volwassen er naar te laten luisteren.


Koningin Máxima bij slotavond Franz Liszt Pianoconcours

Koningin Máxima was vanavond bij de slotavond van het Franz Liszt Pianoconcours. 

Het concours wordt sinds 1986 elke drie jaar gehouden en staat geheel in het teken van pianomuziek van Franz Liszt. De jubileumeditie van het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours vond sinds 26 oktober plaats in TivoliVredenburg. Batsashvili, die Liszts eerst pianoconcert speelde en daarbij net als haar medefinalisten werd begeleid door het Radio Filharmonisch Orkest, won maar liefst twintigduizend euro. Daarnaast wordt ze ondersteund bij een wereldwijde tournee. Uiteraard kon ze ook op een felicitatie van Koningin Máxima rekenen.


Kort nieuws:
-Koning Willem-Alexander heeft donderdag in afscheidsaudiëntie de ambassadeurs van Korea, Saoedi-Arabië en de Dominicaanse republiek ontvangen.

- Prof.mr. Pieter van Vollenhoven heeft een videoboodschap ingesproken over fonds slachtofferhulp.

1 opmerking:

  1. Ze is snel weer aan het werk na het laatste staatsbezoek. Ik ben helaas geen favoriet van het nieuwe outfit. Ook haar kapsel vind ik er onverzorgd uit zien!

    BeantwoordenVerwijderen